DH1, UCI и Red Bull

Тази седмица се появиха извънредни и доста важни, особено за любителите на спускането и Световнта купа, новини.

Предисторията е известна за повечето читатели на МТБ-БГ. След края на сезона стана ясно, че определената от Международния колоездачен съюз цена за телевизионно излъчване на живо на кръговете за СК е твърде висока за онлайн телевизията Freecaster, която в последните няколко години доставяше качествена картина и невероятен звук (което може би е най-точното определение за коментарите на Роб Уорнър) от най-високия клас състезания по планинско колоездене.

И докато феновете се питаха означава ли това, че Световната купа през 2012 г. ще остане без отразяване на живо, екипът на Freecaster обяви, че ще работи за създаването на своя собствена серия от висок клас състезания по спускане, наречена DH1, която ще бъде отразявана с осем HD камери, де е достъпна и за професионални състезатели, и за любители, ще има по-голям награден фонд и ще е съобразена с международния календар, така че да не се застъпват датите нито с тези на СК, нито на серията IXS Downhill Cup. До момента бяха обявени три от „спирките“ на DH1 и преговорите с ключов спонсор бяха в напреднала фаза.

В средата на месец декември обаче долетя новината, че Red Bull TV е постигнала споразумение с UCI за излъчване на живо на кръговете от Световната купа през 2012 г. Състезанията ще бъдат предавани в интернет и отново ще са безплатни, при това ще са заснети с 10 HD камери, което е безпрецедентно за МТБ индустрията до момента. Интересното в случая е, че все още няма официално потвърждение на тази новина от страна на Red Bull и UCI.

Поемането на щафетата от Red Bull е чудесна новина за любителите на СК и това е признато дори в изявлението на шефа на Freecaster Рей Дилю, което той направи във Facebook страницата на DH1. Пълният текст можете да прочетете там: http://www.facebook.com/DH1.tv?sk=wall

А краткият превод е: при така стеклите се обстоятелства бъдещето на серията DH1 става неясно. Твърде е вероятно тази още несбъдната верига от състезания да бъде отменена, тъй като някои от причините за подобна идея на практика отпадат, като в същото време състезанията от DH1 биха били изправени пред много силна конкуренция. Под въпрос е дали при такива условия начинанието може да бъде полезно, а още по-малко пък – печелившо. От друго страна, организаторите на състезания, т.е. курортите, които вече са потвърдили, както и тези, с които все още се преговаря, са потвърдили интереса си към повече състезания и към осъществяването на проекта. Безспорно ситуацията и решенията са трудни, затова Рей Дилю заявява, че няма да приключи 2011 г. нито с „да“, нито с „не“, а ще си даде още един месец отсрочка, в който всички аргументи да бъдат претеглени и да бъде взето окончателно решение.

Така че очаквайте (поне) още едно включване по темата!

Междувременно бе разпространено и новото лого на шампионата за Световната купа през 2012 г. В него е отразено името на новия главен спонсор – Rocky Roads Network, който стана известен още през лятото. Това е белгийска компания, собственик на най-голямата европейска онлайн платформа за отразяване на състезания по планинско колоездене, ВМХ, траял и велокрос. Екипът на медиата се състои от 10 журналисти и фотографи, които „покриват“ всички най-големи състезания в Европа в посочените дисциплини. Сайтът на Rocky Roads публикува съдържанието си на 4 езика (английски, френски, немски и холандски) и има над 220 000 уникални посетители дневно.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>