Спортни новини #38

Новини за отборите и състезателите през 2012 г.; списък с елитните отбори в сериите за Световната купа.

Scott ангажира канадеца Джоф Кабуш, който ще популяризира ХС велосипедите на компанията в Северна Америка – както в тамошните кръгове на СК, така и в други избрани състезания. Джоф ще представя страната си и в Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Кабуш стана част от новосформирания отбор Scott-3Rox Racing.

Джил Кинтнер (САЩ) и Брин Аткинсън (Австралия) от следващия сезон няма да карат за Transition Bikes, в чиито отбор бяха през последните две години. Двойката се представяше много добре в състезанията в Северна Америка и Австралия – местожителства, които те сменят в зависимост от сезона. Все още не е ясно кой ще е новият им спонсор през 2012 г., но се очакват новини в тази насока.

Trek обяви състава на топ-отбора си Trek World Racing за 2012 г. Бърз поглед върху имената показва, че американският производител се е ръководил от максимата, че нещо, което работи, не трябва да се пипа без нужда. Затова не е учудващо, че Аарън Гуин, Джъстин Лиов и Неко Мулали ще продължат да разцепват и през следващата година трасетата за спускане на борда на модела Session 9.9. В тима остават и братята Лукас и Матиас Флюкигер от Швейцария, които ще се борят на ХС фронта.
Никой не е казал обаче, че работещите неща не бива да се подобряват. В тази насока има и някои попълнения в TWR – най-значимото е обещаващият ХС младеж Антон Купър (Нова Зеландия), за когото писахме съвсем наскоро в настоящата рубрика. Уилоу Корбър, която по фамилия вече е Рокуел, също се завръща към състезанията след като се ожени и роди дете. „Ще се опитам да бъда най-бързата майка на планетата“, обяви тя шеговито по този повод. Както вероятно сте се досетили от фамилията на Уилоу, неин съпруг стана не кой да е, а Майлс Рокуел – една от звездите на американското спускане в близкото минало, световен шампион през 2000 г. Майлс също ще е в отбора на Trek, но като сътрудник и треньор, който ще споделя своя дългогодишен опит с младите състезатели и ще им помага в подготовката.

Единственото липсващо име в отбора Trek World Racing е това на Трейси Моузли – носителка на Световната купа за 2011 г. и Световен шампион от 2010 г. Трейси реши да поеме в нова посока през 2012 г., състезавайки се под свой собствен флаг. „Едноличният“ й отбор се казва T-Mo Racing, като първата буква от него може да означава както Трейси, така и Trek, защото компанията остава байк-спонсор на Моузли в новото й начинание. С тази промяна британската състезателка иска да разнообрази програмата си, насочвайки се към нови дисциплини като ендуро DH и крос-кънтри елиминации (ХСЕ). Ще я виждаме, разбира се, и в стартовете по спускане за СК. “След 12 години в кръговете на Световната купа по спускане и постигането на всички цели, които си бях поставила, почувствах, че краят на 2011 г. е перфектният момент да направя промяна в посоката и да започна да преследвам някои нови предизвикателства“ – така Трейси Моузли обясни решението си.

Друг голям производител, Specialized, също продължи договорите на ХС състезателите си, които записаха многобройни победи през 2011 г. Това са Ярослав Кулхави (Чехия), Бъри Стендър (ЮАР), Кристоф Заузер (Швейцария) и Тод Уелс (САЩ).

Ерик Картър, един от най-известните американски 4Х/дуал/дуал слалом състезатели, с предхождаща и не по-малко славна BMX кариера, се завърна към корените си, т.е. към партньорство с марката Hyper Bicycles, която навремето спечели немалко популярност сред почитателите на ВМХ велосипедите именно благодарение на успехите на младия тогава Картър. Сега компанията е с добри позиции на пазара, като вече предлага и планински велосипеди, а с помощта на Ерик, който ще продължи и да се състезава, макар вече да не е толкова активен, се надява да създаде още много нови модели.

На 16 декември Международния колоездачен съюз (UCI) обяви списъка с елитните отбори за 2012 г. Тази категория бе създадена през 2011 г. и включва по 15 отбора в две категории – endurance (крос-кънтри) и gravity (спускане). Тези тимове се избират на базата на ранг-листата за предходната година, предложения се изпращат максимум до първите 20 в нея. Елитните отбори ползват доста предимства, включително свободен достъп до стартовете за Световната купа и до другите състезания в международния календар на UCI, по-големи площи в старт-финалната зона и др., но също така имат и задължения – например да осигурят поне по един колоездач във всеки кръг от сериите. Ето кои са те, подредени във всяка категория според позицията си в генералното класиране за 2011 г.:

Endurance:

Specialized Racing Team (USA)

Multivan Merida Biking Team (GER)

Felt Oetztal X-Bionic Team (GER)

Rabobank-Giant Offroad Team (NED)

BH SR Suntour Peisey-Vallandry (FRA)

Scott-Swisspower MTB Racing Team (SUI)

Cannondale Factory Racing (GER)

Subaru-Trek (USA)

Orbea (ESP)

Luna Pro Team (USA)

Colnago Farbe Sudtirol (ITA)

Topeak Ergon Racing Team (GER)

CCC Polkowice (POL)

Trek World Racing (ESP)

Ghost Factory Racing Team (GER)

Gravity:

Trek World Racing (ESP)

Scott 11 (SUI)

Santa Cruz Syndicate (USA)

GT Bicycles (GBR)

Giant Factory Off-road Team (USA)

MS Mondraker Racing (AUT)

Riding Addiction Commençal (FRA)

Monster Energy / Specialized Factory Racing (USA)

Lapierre International (FRA)

Chain Reaction Cycles.com / Nukeproof (GBR)

Yeti Fox Shox Factory Race Team (USA)

Ghost Factory Racing Team (GER)

Alpine Commençal Austria (AUT)

Hutchinson United Ride (FRA)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>