Нови и интересни продукти – ръкохватки със затопляне от A’ME

Имате ли проблем с измръзване на пръстите през зимата? Изпитвате ли неудобство при управлението на байка с дебелите зимни ръкавици? Има решение за тези проблеми.

 

Всъщност у нас все още го няма и предвид „солената“ цена от 200 долара, едва ли скоро ще видим подобен продукт в български магазин, но американската компания A’ME произвежда ръкохватки със затопляне вече три години и едва ли има по-подходящ сезон за представянето на такъв продукт от зимата – все пак именно за студените месеци  са предназначени те.

Преди да разгледаме самия продукт обаче, накратко с няколко думи за неговия производител. A’ME е компания с дългогодишен опит в производството на ръкохватки за мотоциклети, BMX велосипеди и маунтин байкове. Това е един от онези малки производители, които може и да не са световноизвестни, но са овладяли занаята си добре и се ползват с уважение сред познавачите. Така например, обикновените МТБ ръкохватки на A’ME не се отличават с някакво небивало разнообразие от модели и шарки, но пък няколкото варианта, които предлагат, са се доказали през годините и е твърде вероятно да паснат на почти всяка ръка. В този ред на мисли, топлещите ръкохватки са базирани върху добре познати продукти на компанията – Ergo Tri (тънки) и 1.3 Tri (дебели). И в двата случая става дума за стягащи се към кормилото ръкохватки.

И така, какво включва системата и кои са основните й особености?

В ръкохватките е вграден нагревател, контролиран от микропроцесор. Има един малък бутон, излят като част от ръкохватката, с който нагревателят се включва. Със същия бутон избирате и степента на затопляне. A’ME предоставя цели 6 степени, при които ръкохватката може да стане от топла до гореща. В края й, до бутона, е вграден и LED индикатор, който свети, когато отоплението е включено, а също така сигнализира коя степен сте избрали след поредното натискане на бутона.

Енергията за отоплението идва от литиево-полимерна батерия с капацитет 4250 mAh, която е самостоятелен детайл, който може да бъде прикрепен към рамката по няколко начина чрез специална приставка. Комплектът включва и зарядно устройство за нея, като според производителя пълното зареждане отнема не повече от 4 часа. Продължителността на „греенето“ пък зависи от избраната степен, както и от… материала на кормилото. Тъй като въглеродните нишки са своеобразен топлинен изолатор, карбоновите кормила са за предпочитане при използването на A’ME Heated Grips. И обратно, металите (например алуминият) по правило са добри проводници на топлина и с такова кормило част от нея се губи в него. При идеални условия и по-слаба степен на затопляне батерията би трябвало да издържи между 2 и 3 часа.

Ръкохватките се свързват към нея чрез кабели със специални вотоустойчиви букси, които изключват възможността да ги свържете погрешно. A’ME предлага и различни преходници, с които можете да свържете захранващите кабели към батерията на фар например. Като се има предвид, че именно батерията е най-скъпият компонент в комплекта, това е един от начините продуктът да стане по-достъпен.

А теглото? Самите ръкохватки, барабар с нагревателите в тях и кабелите с буксите тежат 131 грама – малко повече от стандартните стягащи се ръкохватки на A’ME. Като се добави и батерията обаче, заедно с приставката за монтирането й и другата половина от кабелите, целият комплект заковава везната на 489 грама. Дали е много или малко, всеки може да прецени за себе си – само ще вметна, че през зимата велосипедите така или иначе имат склонност да натежават от добавянето на калници, фарове, по-тежки гуми с грайфери за кал и т.н.

Що се отнася до ползата от такъв продукт, производителят изтъква няколко предимства: първото, и най-очевидно – тези ръкохватки пазят пръстите от измръзване. Това позволява по-добър контрол върху велосипеда, което е следствие както от комфортната температура на ръцете, така и от възможността за каране с по-тънки ръкавици, които не притъпяват усета при досег с командите или спирачните лостчета. Отделно от това, според A’ME затоплянето на ръцете подобрява цялостното кръвообращение на организма, което повишава комфорта при зимно каране и намалява умората.

Ако продуктът ви  е заинтригувал, можете да научите повече за него и за производителя му на следния адрес в интернет:

http://www.amegrips.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>