Specialized 2012

Все още не се знае дали това са всички новости от американския производител за 2012 г. (визирам карбоновия Demo 8, забелязан през лятото в Уислър), но все пак е крайно време да ви представим подробностите за другите нови модели, които вече са на пазара.

Най-голям интерес може би предизвиква обновеният Stumpjumper FSR – този модел стана на 30 години и винаги е бил пример за универсален планински велосипед, с който човек да се чувства добре на почти всяка пътека, нагоре или надолу. За 2012 г. Stumpy се предлага в няколко разновидности: с карбонова или алуминиева рамка, с колела 26 или 29 цола. Във варианта с 26-цолови колела той има 140 мм ход на окачването, а при 29-цоловите – 130 мм, което е доста за такъв тип 29er.

Моделите EVO пък (няколко броя) се характеризират с малко по-голям ход на окачването (150 мм при 26-цоловите и 140 мм при 29er-ите), с по-отпусната геометрия (по-удобна за каране надолу), гуми с по-голям балон и други подобни удобства, даващи предимство при спусканията.

Карбоновата рамка включва всички съвременни технологии, които сме ви представяли нееднократно – конусовидна челна тръба, средно движение PressFit 30 с ISCG накрайници,  задна ос 142+, вътрешни водачи за жилата и броните, включително и за регулируем кол за седалката, Post Mount накрайници за 160 мм диск и др. Един наистина нов елемент в байка е водачът за веригата Dangler, който има задачата да я успокоява при спускане по силно пресечен терен.

Геометрията на байковете е доста добра – ниско средно движение, къса задница, челен ъгъл 68 градуса (при стандартния 26-цолов вариант) – всичко това предполага стабилност и добро управление.

Друга интересна новост е свързана с окачването на Stumpjumper FSR – то все така е с Horst Link, но задните амортисьори Future Shock, произведени за Specialized от Fox, имат нова функция AutoSag за автоматично регулиране на началното сгъване. Чрез нея всеки потребител може лесно да настрои шока си с 20% начално сгъване, което според производителя е оптималното за работата на окачването. Разбира се, ако предпочитате, можете да настроите този параметър и по стандартния начин.

Тъй като новите технологии вървят ръка за ръка и с по-високи цени, които при най-скъпите карбонови модели достигат до няколко хиляди долара, Specialized не са изоставили и алуминия като материал за рамките си. Тези модели споделят геометрията и повечето детайли на карбоновите, но при доста по-достъпна цена. Трябва да се отбележи, че алуминиевата рамка на Stumpjumper FSR в никакъв случай не е тежка – около 2.5 кг без шока  – и макар да не може да се мери с композитните материали, сглобяването на хубав лек велосипед с нея е напълно възможно.

С името Stumpjumper се предлагат и твърдаци, като при карбоновите няма промени в рамката, но при алуминиевите тя също е изцяло обновена, като са добавени детайли като конусовидна челна тръба, PM накрайници (140 мм) за задна спирачка, средно движение PressFit 30 и др. Моделът се предлага във варианти 29 и 26 цола, като първите са повече на брой.

Има и няколко други нови модела в 29-цоловия сегмент – например Carve 29er, който отново е с твърда алуминиева рамка, само че още по-достъпен като цена в сравнение със Stumpjumper.

Camber Carbon 29er e друг такъв модел. Линията Camber се появи миналата година като междинно звено между Stumpjumper и Epic, а новите за 2012 г. 29-цолови байкове с карбонова рамка споделят технологиите, които изброихме по-горе, само че с по-малък ход на окачването – 110 мм.

За спускачите и фрийрайдърите, и по-специално тези от тях, които искат да заложат на по-икономичен подход към велосипеда си,  също има нов модел и той се нарича Status. Този байк ще замени досегашния Big Hit. Рамката е с класическо четириставно FSR окачване с Horst ink, но като външен вид и геометрия е съвсем нова. Всъщност геометрията е заимствана (доколкото е възможно) от модела Demo 8 и се характеризира с по-малък челен ъгъл и по-ниско средно движение от Big Hit, което по мое мнение е положителна промяна. Ходът на окачването му е 200 мм и е доста по-линеен от Big Hit, което според Specialized го прави по-удачен за DH приложения от предшественика му. Задницата е със стандартни 135 мм уши за главини с QR, а към средното движение може да се прикрепи E-type преден дерайльор, макар че готовите велосипеди са само с един венец и водач за веригата.

http://www.specialized.com/

http://bikescenter-bg.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>