Acros – хидравлични скорости

Този нов продукт бе един от най-обсъжданите през пролетта на 2011 г., когато бе показан за пръв път в рамките на фестивала Sea Otter. Става дума за хидравлична скоростна система, която е много лека, според производителя много надеждна, а също така и доста скъпа.

 

Acros e германски производител на компоненти, който доскоро бе известен с продукти като главини, чашки, средни движения, периферия, а от 2011 г. предлага вероятно най-скъпата, най-лека и най-интересна скоростна система на пазара – Acros A-GE. Всъщност историята на този продукт започва още през 2006 г., когато германският инженер Крищоф Мутерс я създава и лансира под името 5 Rot. Acros забелязват потенциала още тогава и няколко години по-късно създателят на продукта влиза в партньорство с тях и става част от екипа на компанията, за да може компонентите да бъдат „шлифовани“, съобразени със съвременните стандарти, серийно произвеждани и подобаващо представени на потребителите.

Така през 2011 г. хидравличната скоростна система се появи официално под името Acros A-GE с цена около 1600 евро (2300 долара в САЩ). Излишно е да казвам, че това са мнооого пари и е логично да се запитате какви са предимствата, които биха могли да оправдаят похарчването им. Е, не казвам, че отговорът ще ви задоволи напълно, но вероятно ще се намерят хора, готови да платят цената, за да се възползват от следните характеристики на продукта:

Изключително ниско тегло. Цялата система, включваща преден и заден дерайльор, две команди, маркучи и флуид, тежи 426.4 грама. Това е по-малко от която и да е друга система на пазара, поне от серийно произвежданите. По-специално, за любителите на всички подробности, стойностите за отделните компоненти изглеждат така:

Команди (за всяка): 64.85 г

Заден дерайльор:      159.84 г

Преден дерайльор:   79.15 г

Маркучи (задни предавки): 24.26 г

Маркучи (предни предавки): 17.16 г

Флуид (задни предавки):    9.00 г

Флуид (предни предавки):  7.25 г

Как е постигнато толкова ниско тегло? Най-вече благодарение на това, че жилата са заменени с флуид. Първо, той е по-лек. Второ, самите маркучи са по-леки, тъй като не се нуждаят от метална оплетка. Трето, начинът на действие на системата е такъв, че не изисква стегнати и здрави стоманени пружини при дерайльорите, които да ги връщат в изходно положение. Те, разбира се, все пак имат пружини, но алуминиеви. Болтовете, където ги има, също са алуминиеви. Цялостната конструкция на дерайльорите е много компактна, което e възможно отново благодарение на това, че системата е хидравлична. Повечето елементи на частите са CNC фрезовани, което се вижда ясно и от снимките.

А какъв точно е начинът на действие? Може би ви направи впечатление, че употребих думата „маркучи“. Всяка от двете команди е свързана със съответния дерайльор чрез двойка маркучи. По този начин системата действа чрез прост механизъм с хидравличен натиск или издърпване, като пружината на дерайльора има подпомагаща функция. Производителят твърди, че смяната на предавките е съвсем лека, тъй като няма триене на жилото, нито пък голямо съпротивление от пружината.

Самите команди също са извънредно интересни. Те имат само един лост, който се натиска/избутва в посока напред, а също така може да се завърта донякъде около оста си. С първото движение сменяте предавките – възможно е да превключите до три наведнъж. С натискане на палеца около оста сменяте посоката на превключване, т.е. от високи към ниски предавки или обратно. Всичко това става с един пръст. Ако пък желаете да „обърнете“ изцяло системата, т.е. (ако си послужим с терминологията на Shimano) да я направите от Top-normal към Low-normal, трябва просто да размените местата (изходите) на двата маркуча към дерайльора.

Acros твърдят, че продуктът им е и изключително надежден, дори и при най-лоши условия. За разлика от жилата и броните, маркучите с флуида са част от напълно затворена система, така че няма как да се замърсят, нито пък се влияят от ниски температури и опасност от замръзване в студени зимни дни. Ако се притеснявате за уязвимост на маркучите при падане и удар в камък или друг предмет, производитeлят напомня, че хидравличните дискови спирачки са на пазара от години и на практика не съществува проблем. Освен това, дори да успеете да увредите маркуча, така че да е прегънат, но без да е скъсан, стига флуидът да може да преминава, системата ще работи, което не може да се каже за прегъната на две броня с жило. Ако все пак успеете да скъсате маркуч, дерайльорите могат ръчно да се фиксират на желаната позиция, така че да се приберете криво-ляво на самоход. Между другото, системата използва минерално масло, така че в случай на теч то е безвредно за кожата, компонентите на велосипеда и околната среда. За разлика от дисковите спирачки, при скоростната система на Acros практически няма опасност от поява на въздух, тъй като тя е затворена и не е изложена на високи температури, които да предизвикат разширяване на флуида. Ако все се появи, системата може да бъде обезвъздушена по познатия начин.

Компонентите от серията A-GE са съвместими с 8, 9 и 10-скоростни системи отзад. Засега задният дерайльор е със средна дължина на рамото, но се предвижда в бъдеще да се появят и варианти с късо и дълго рамо.

http://www.acros.de/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>