Новия Scott Spark

Най-важният модел в каталога на швейцарския производител за 2012 г. е напълно обновеният Spark – велосипед с двойно окачване, насочен към любителите на крос-кънтри карането. А може би е по-точно да се каже към състезателите по ХС и маратон, доколкото това остава една от най-леките рамки на пазара.

Започвам с теглото, тъй като по времето, когато бе представено първото поколение Spark, това бе най-лекият велосипед с двойно окачване – рамката му тежеше невъобразимите дотогава 1790 грама, в които се включваше и задният амортисьор. Scott винаги са били лидери в това отношение (рамката на актуалния ХС твърдак Scale например тежи 899 грама) и от тази гл.т. за някои хора може би ще е изненада, че при второто поколение на модела теглото се запазва без промяна. Може би няма и накъде повече да се свали, особено като се вземе предвид, че производителят е наблегнал на технологии и детайли, които да направят рамката по-здрава, по-корава и по-пригодна за технични терени, по каквито все повече хора обичат да карат. В този смисъл и предвид увеличения до 120 мм ход на окачването, новият Spark е много повече насочен към маратон, отколкото към състезателното крос-кънтри, ако тези деления изобщо имат значение за някого. Като ги оставим настрана обаче, това е един много лек и много ефективен велосипед.

Между другото, мотото на рекламната кампания за новия модел, която започна още през лятото, на английски е “Maximum atTraction”, което е забавна игра на думи, позволяваща два прочита „Максимално привличане“ или „Максимум при сцепление“. Разбира се, създателите на велосипеда искат да внушат, че са преследвали и двете цели.

В сравнение с досегашния Spark, новата рамка е изваяна с повече извивки и по-меки форми, които й придават по-модерен вид, но също така е и следствие от оптимизация на дизайна към натоварванията, на които е подложен велосипедът. При изработката й е използван процесът IMP5 (Integrated Molding Process), който позволява целият преден триъгълник да бъде направен наведнъж, а не да бъде сглобяван от отделни детайли. По този начин отделните слоеве карбонов плат се напластяват равномерно и прецизно за постигане на желаната дебелина на стените в различните части на рамката, така че хем да се оптимизират якостните й характеристики, хем да се използва само толкова материал, колкото е необходим, което запазва теглото ниско. Използвани са два типа въглеродни влакна (HMX и HMF), които са комбинирани в различно съотношение, за да се постигне баланс между характеристиките, които те имат, и по този начин да се гарантират повече здравина, коравина и издръжливост на рамката.

Челната тръба е конусовидна, а пътят на жилата и маркучите вече минава отвътре.

Средното движение е от типа PressFit с широчина 92 мм – отново се търси повече стабилност и коравина, както и по-ниско тегло. Над него основната става на задното окачване е с по-дебела ос и по-големи лагери, което прави конструкцията по-устойчива на усуквания и странични натоварвания. Всъщност този детайл при новия Spark е същият като при Genius LT, т.е. оразмерен е за байк с ход на окачването 180 мм и за натоварванията, на които той е подложен.

Тръбите на задницата също са изработени изцяло от въглеродни нишки, като накрайниците за задната спирачка вече са Post Mount и са разположени дискретно в „сгъвката“ между стойките на веригата и седалката. За задната ос има няколко различни накрайника (системата се нарича IDS-SL), позволяващи да използвате проходни оси 142х12 и 135х12 мм или главина с QR и ос 135х9 мм.

Като конструкция и кинематика окачването запазва общия си вид, макар че със сигурност инженерите на Scott са направили леки промени, които да подобрят работата му, включително и с оглед на хода от 120 мм, който е с 10 мм повече спрямо първото поколение. Големите новости в това отношение обаче засягат шока.

Задният амортисьор отново се казва Nude, само че е добавена една двойка към името, показваща, че става дума за второ поколение на продукта. Той е разработен специално за Spark и е напълно съобразен с характеристиките на рамката. В сравнение с първото поколение при Nude 2 са засилени както чувствителността, така и прогресивността. Можете да видите това от следните две графики:

Горните картинки показват, че поне на теория новият Spark хем ще е по-отзивчив и комфортен при спускане, хем ще подпомага и по-агресивните карачи, като им осигурява повече съпротивление при силни удари, за да не се „продънва“ задният амортисьор.

От тази графика пък се вижда, че и коефициентът на окачването при Spark е прилично нисък, което отново означава по-добра амортизация и по-ниско натоварване за шока.

Тук може би е време най-сетне да спомена, че новият Spark ще се предлага във варианти 26 и 29 цола, като при втория повечето технологии и характеристики са същите, само че ходът на окачването е 100 мм.

Продължавайки прегледа на окачването, запазени са и няколкото режима на работа, които имат за цел да осигурят максимална ефективност за всеки терен и условия. Тази система се използва и при други модели на марката (например Genius) и се характеризира с възможността за избор между три различни настройки на задното окачване. Първата режим е „full travel”, т.е. задницата е напълно отключена и максимално отзивчива към терена, ходът е 120 мм. Междинният режим се нарича “Traction“ – при него ходът намалява до 85 мм, а настройките на амортизацията са оптимизирани за повече ефективност при педалиране, но се запазва и възможността за поемане на неравности по терена. Третият вариант е „Lockout“, т.е. заключване – при него ходът на задницата става нулев, а ефективността при педалиране – максимална. При 29-цоловия Spark ходът при трите режима е съответно 0/70/100 мм.

Изборът на посочените горе режими за работа на окачването става директно от кормилото чрез дистанционен лост, наречен Twin Lock. Името му идва от това, че с него се командват едновременно и задното окачване, и вилката. Scott твърдят, че никой друг производител не предлага подобна синхронизирана технология.  Допълнителна новост при Spark  е системата DNA 3 – зад това наименование се крие технология, разработена съвместно с Rock Shox, която позволява вилките, с които е оборудван новият модел, да имат същите три режима на работа, както и шокът Nude 2. Досега Twin Lock действаше по отношение на вилката само с два режима – отключване и заключване. Сега те вече са три и отговарят като ход и характеристики на тези при задното окачване. Иначе казано, с всяко превключване на Twin Lock се запазва напълно балансът на велосипеда.

Новият Spark добавя още една новост, която все още рядко се среща при този тип велосипеди (обикновено я намираме при по-дългоходовите АМ/ендуро байкове), а именно – възможност за фина промяна на геометрията. Задният амортисьор се прикрепва към малката ставна връзка под горната тръба чрез малък правоъгълен чип, в чиито край е отворът за оста на шока. Като завъртите чипа наобратно, можете да промените височината на средното движение със 7 мм и челният ъгъл с половин градус.

Като стана дума за геометрията, има още една новост, на която Scott не са наблегнали при представянето на модела, но тя безспорно ще се хареса на много хора: челният ъгъл на новия модел е 68 градуса. На пръв поглед това изглежда като брутално отклонение от установените стандарти за ХС геометрия, но отзивите от топ-състезателите на Scott през последните сезони са допринесли за това решение, тъй като се оказва, че предимствата при управлението на велосипеда надолу и увереността, която по-малкият челен ъгъл дава, многократно надхвърлят евентуалните недостатъци при каране нагоре, доколкото изобщо ги има. С подобен челен ъгъл и със 120 мм ход новият Spark вероятно ще лети с кеф по технични пътеки, а благодарение на ниското тегло и ефективността на окачването би трябвало да го прави и в двете посоки.

http://www.scott-sports.com/

http://www.scott.bg/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>