Медиен преглед – 1-15 ноември 2011 г.

През първата половина на ноември списъкът с материали, които ви предлагаме, е дълъг. Има твърде интересни неща и за четене, и за гледане!

Опит за подобряване на рекорда за скок на дължина

Наскоро в Канада едни хора опитаха да подобрят рекорда за скок на дължина. Това е история, която си заслужава да бъде разказана подробно, но в това отношение просто няма как да се справим по-добре от екипа на Pinkbike, които бяха на място с един от най-добрите МТБ фотографи в света.

И все пак, накратко: сегашното постижение от 133.6 фута (40.05 м) принадлежи на Джейсън Рени. За целта той ускори с помощта на мотоциклет, който го теглеше.

Сегашният опит на Рон Пени и Тедман Паркинсън се отличава с това, че се разчиташе изцяло на гравитацията за ускорение. Всъщност двамата са съсобственици (заедно с Кристина Грийн) на специален байкпарк в Канада, където хората могат да правят точно това – да се учат да скачат по-високо и по-далеч. Самите Рон и Тедман са „световно неизвестни“, но всъщност доста компетентни в тази област карачи.

Целта, която си бяха поставили, бе достигане на дължина от 150 фута (45-46 м), но за съжаление опитът бе неуспешен – най-вече заради неподходящи атмосферни условия, т.е. наличието на силен вятър и недостатъчно суха настилка. На всичкото отгоре при един от опитите-демонстрации Тедман падна и се наложи да бъде откаран в болница.

Въпреки това догодина двамата (а може и други да се намерят) вероятно ще повторят опита за подобряване на рекорда, при това без използване на помощ от моторни превозни средства.

За всичко това обаче си струва да прочетете много по-подробно в Pinkbike:
http://www.pinkbike.com/news/full-monte-dirt-farm-world-record-weekend-2011.html

Как да правим оли

Вторият видеоурок от поредицата на Bike Riders United е посветен на това как се прави оли, или т.нар. bunnyhop. Ако трябва да сме честни, чували сме и виждали поне няколко различни обяснения, наблягащи на различни неща, дотолкова, че човек може да си помисли, че става дума за различни трикове. Може и така да е, но не пречи да погледнете съветите не на кой да е, а на един от най-добрите слоупстайл карачи – Сам Пилгрим.
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/video-how-to-bunnyhop-with-sam-pilgrim-32302 (на англ. език)

LEGO Downhill Racing

Ако си помислихте, че става дума за нов отбор, не е точно така. Освен ако не си представим отбор от малки пластмасови фигурки, но и това е все още само в сферата на вероятностите… И все пак, преди време в интерент се появиха компютърни модели на такива фигурки, изобразяващи Сам Хил и Брендън Феърклоф. Не знаем дали тогава това бе просто дизайнерска игра в свободното време, но сега новината отново е онлайн, при това вече като реално предложение за създаването на комплект LEGO. Всъщност производителят на световноизвестните „конструктори“ има цяла програма, чрез която потребителите могат да подкрепят подобни идеи и те да станат реалност. За целта LEGO Downhill Racing трябва да получи 10 000 гласа на този адрес: http://lego.cuusoo.com/ideas/view/2195

А цялата новина с актуални визуализации, в които присъства и коментаторът от Freecaster Роб Уорнър, както и новият спонсор на Феърклоф (по непотвърдени официално слухове), можете да видите в сайта на сп. Dirt:
http://dirt.mpora.com/news/lego-sam-hill-and-brendan-fairclough.html (на англ. език)

Фото-преглед на сезона от Pfunkt.com

Pfunkt.com е сайтът на един от известните британски професионални МТБ фотографи – Кийт Валънтайн. В самия сайт можете да разгледате множество чудесни снимки, но понякога има и по-лесен начин. Pinkbike публикуваха подготвения от самия автор фото-преглед на сезон 2011 – вижте го, заслужава си!
http://www.pinkbike.com/news/phunktcoms-2011-slideshow.html

Тест на Cannondale Claymore, Kona CoilAir и Scott Genius LT

В класа ендуро (или дългоходови АМ велосипеди, ако предпочитате) напоследък се появиха доста интересни предложения, а в германския сайт mtb-news.de бе публикувана статия, в която можете да видите впечатления на екипа от три такива байка – всъщност три от най-обсъжданите нови модели на пазара. Ако се вълнувате от тази „порода“ велосипеди и знаете немски език, не пропускайте това четиво:
http://www.mtb-news.de/news/2011/11/08/alleskoenner-fahrbericht-wie-sich-claymore-coilair-und-genuis-lt-in-der-praxis-schlagen/ (на немски език)

Каране в швейцарските Алпи – прохода Сан Бернар

Чудели ли сте се някога откъде произхожда породата санбернар – тези огромни добри кучета, дето носят бъчвонката с ликьор, притичвайки се помощ на хората, закъсали в планината през зимата? Отговорът можете да намерите лесно в интернет – породата е била селектирана в Швейцария, в Санбернарския манастир, намиращ се в Големия Санбернарски проход. Точно по тези места се развива действието и в един пътепис, публикуван в Pinkbike, включващ невероятни снимки и пътеки, каквито човек може да направи/намери само във високата планина. Знаем, че сред читателите ни има доста любители на такъв тип каране, затова поне я разгледайте, дори и да не я прочетете:
http://www.pinkbike.com/news/The-search-for-the-Holy-Trail-dan-milner-2011.html (на англ. език)

Интервю с Томас Личер

Швейцарският състезател Томас Личер е една от младите надежди в дисциплината ХС, един от тези, които тепърва ще „настъпват“ все по-здраво утвърдените имена на сцената. Доказа го през 2011 г. със златен медал на Световното първенство в категорията до 23 г. За немскоговорящите вероятно ще е интересно да прочетат интервюто с него в сайта mtb-news.de:
http://www.mtb-news.de/news/2011/11/04/thomas-litscher-der-u23-xco-weltmeister-im-interview/ (на немски език)

И интервю с Ванеса Куин

То вероятно ще е интересно най-вече за хората, които карат и следят DH сцената по-отдавна. Някои от младите ни читатели може би дори не са чували името на състезателката от Нова Зеландия, но преди няколко години тя бе една от най-добрите „мацки“ в Световната купа по спускане. Разбирайте го, както искате! Шегата настрана, но Куин дори се добра до световната титла, участваше и в МТБ филми и изобщо, беше си звезда и половина, докато не се оттегли от състезанията през 2007 г. Защо го направи и как се е развил животът й след това ще разберете от интервюто в сайта на сп. Dirt:
http://dirt.mpora.com/news/dirt-cover-stars-vanessa-quin.html (на англ. език)

И интервюта със световните шампиони за последните 10 години

Горе-долу така е озаглавена поредицата във Vital MTB, която ни среща с най-добрите спускачи за последното десетилетие – хората, които са печелили титлата световен шампион: Никола Вуйо, Грег Минаар, Фабиен Барел, Сам Хил, Джий Атертън, Стив Пийн и Дани Харт. Не пропускайте да прочетете тези интервюта!
http://www.vitalmtb.com/features/Ten-Years-of-Downhill-World-Champions,232 (на англ. език)

Еднокрака твърда вилка

Да, и такова чудо се появи, макар все още на етап прототип. Зад този проект стои една малка компания, наречена DM3, произвеждаща карбонови водачи за верига и други подобни компоненти, движена от Димитри Робин. Неговата последна идея е за твърда вилка, направена основно от стомана и въглеродни нишки, която е само с един крак (както е вилката Lefty на Cannondale) и е насочена едновременно към 26- и 29-цолови велосипеди, т.е. регулируема е за двата размера колела. Повече подробности за този екзотичен прототип можете да научите тук:
http://www.bikerumor.com/2011/11/15/dm3-carbon-steel-single-legged-fork-update-answers/#more-37368 (на англ. език)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>