Fizi:k – изпробвайте лично

Мястото на тази статия по принцип би трябвало да е при търговските съобщения, доколкото става дума за подобна практика, но в случая решихме да направим изключение по няколко причини.

Първо, това е първата подобна кампания за седалки, поне доколкото ни е известно, а за всички хора, каращи велосипеди, би било от голяма полза, ако подобна практика се развие и сред други търговци, и за други марки. Второ, за разлика от много други компоненти, при седалките личната проба, и то в реални условия, а не просто в магазина, е наистина единственият начин потребителят да е сигурен, че продуктът пасва на неговата анатомия. Веломания прави точно това – дава възможност на клиентите да изпробват за три дни някой от шестте модела седалки на Fizi:k – както знаете, продуктите на този италиански производител не са от най-евтините на пазара, така че възможността за предварителна проба би могла буквално да ви предпази от лошо похарчени пари. Може би ще кажете „Защо изобщо е необходимо да се дават повече от 30, 50 или 100 лв. за седалка?“. Може и да не е, ако се окаже, че за вашите задни части най-удобна е някоя евтина седалка за 30 лв. Уви, не винаги се намират такива. А освен това за много хора факторът тегло е важно нещо, а ниското такова върви ръка за ръка с по-висока цена. В крайна сметка обаче, поне за мен, удобството е на първо място и ако мога да съм сигурен, че някоя скъпа седалка ще ми осигури необходимия комфорт, много по-вероятно е да си похарча парите за нея, отколкото за няколко по-евтини, които да сменям през 2-3 месеца в търсене на идеалния за мен продукт.

Цялото това предисловие може би бе излишно за част от читателите ни, които отлично разбират ползата от подобна кампания, но все пак чувствах необходимост да обясня мястото на статията. Иначе казано, независимо от моите впечатления, които ще прочетете по-долу, най-важното е, че всъщност самите вие можете да влезете в ролята на тестващи и да изпробвате продуктите на Fizi:k по любимите (или проблемните) си маршрути, настилки, настройки и т.н. Таблото с шестте модела, от които два са за планинско колоездене, а четири за шосейно, се намира в магазин „Drag Zone – Център“ (при Нина) на ул. „Княз Борис І“ 145. Всъщност това, че 4 от седалките са шосейни, не означава, че не можете да ги пробвате и на планински велосипед, ако смятате, че може да се окажат удобни за вас.


Аз лично все пак се ограничих до двата планински модела – Gobi XM и Tundra 2. Ето накратко впечатленията ми от тях:

Gobi XM e ХС/маратон/all mountain седалка с цена 169 лв. и тегло 255 грама, т.е.  добро, но без да блести с изключителност. Покрита е с изкуствена кожа Microtex, която изглежда доста здрава и устойчива на протриване (но все пак не съм си позволявал да пробвам точно тези й качества), върху носеща основа от полимер, подсилена с въглеродни нишки. Формата на седалката е доста характерна, с извита нагоре задна част и със скосяване надолу от двете страни.

За пробата на този модел ми бе достатъчен един ден, за да разбера, че това не е моята седалка. Досега винаги са ми били удобни седалки с по-плоска и равна задна част, така че ми беше интересно да пробвам нещо различно, но явно тези извивки не се харесаха на тялото ми – пробвах я монтирана под различни ъгли, но така и не постигнах положение, при което да не усещам притискане или напрежение върху мускулите. Трябва все пак да отбележа, че при спусканията тази седалка бе изключително добра – изтеглянето назад и изобщо движенията около нея бяха много лесни и интуитивни.

Разбира се, това, че на мен Gobi XM не ми бе удобна, не би трябвало да значи нищо за вас, така че пробвайте и ще разберете.


 

Същата препоръка важи и за Tundra 2, но с тази разлика, че това се оказа една изключително комфортна за мен седалка, със сигурност една от най-хубавите, които съм карал. Макар че на вид изглеждаше с доста твърда и плоска задна част, преди да я монтирам бях малко скептичен заради по-издължената й и странна форма, абсолютно равния й профил (гледана отстрани) и липсата канал или отвор. Всъщност канал има, само че е „скрит“ под изкуствената кожа – дори на горната снимка може да се види как на прехода между носа и задницата се виждат две изпъкнали „ребра“ под покритието от Microtex. Още с първото сядане върху Tundra 2 усетих, че с нея ще си паснем добре и й отделих 3 пълни дни каране и над 100 км, след които мнението ми не се промени. Определено мога да кажа, че този модел ми бе по-удобен дори от моята лична седалка, а това не е малко. По пресечен терен направо забравях за нея, теглото ми падаше точно на костите и не усещах никакви неприятни притискания, изтръпвания и т.н. Същевременно, при движението напред-назад по време на стръмни изкачвания, издължената форма на седалката определено беше голям плюс. При спусканията също не ми се пречкаше излишно и изтеглянето зад нея бе лесно и безпроблемно.

По отношение на комфорта най-проблемният терен за мен е асфалтът и това е единствената настилка, на която има какво още да желая от Tundra 2 – беше ми комфортно в първите няколко километра, но при по-дълго заседяване се появяваше натиск и дискомфорт. Може би отвор в средната част би помогнал, но няма как да гадая. Факт е, че от няколко години насам не съм успял да намеря седалка, която да е идеална при по-дълго каране по асфалт, и вече се чудя дали изобщо някога ще намеря – май е по-лесно просто да избягвам този тип пътища.

Tundra 2 е скъпа и лека седалка – 195 грама за 189 лв. Конструкцията й е с релси K:ium (специална олекотена и здрава сплав, използвана от Fizi:k), полимерна основа, подсилена с карбон, и споменатата изкуствена кожа Microtex.

Между другото и от двата модела има по-скъпи и леки модификации с карбонови релси и други подобни елементи, но те едва ли имат значение за удобството. За себе си вече знам, че ако си купувам продукт от каталога на Fizi:k, това ще бъде Tundra 2. Кой ще е най-подходящ за вас можете да разберете единствено ако ги пробвате лично, което ви препоръчвам. Както вече споменах, ще ги намерите в магазин „Drag Zone – Център“ (при Нина) на ул. „Княз Борис І“ 145.

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>