Заден калник Simpla Raprtor 2

Преди година и половина реших, че е крайно време да се сдобия с калобран, който да е по-подходящ за велосипеди с голям ход на окачването, тъй като калникът SKS X3, който ползвах до този момент, е един отличен продукт, но най-вече за твърди или късоходови рамки, каквито аз карам сравнително рядко. При ход на окачването над 125 мм, заради конструкцията с една става, разположена ниско, продуктът на SKS трябваше да бъде вирнат високо нагоре, за да не опира в гумата при сгъване на окачването, с което се губеше част от ефективността му, а също и от удобството при изтегляне назад, намаляване височината на седалката и т.н. Именно с подобни изисквания се огледах за калник с подходяща конструкция и достъпна цена – Simpla Raptor 2 като че ли отговаряше и на двете условия.

Продукт: Заден калобран Simpla Raptor 2
Тегло: 232 грама
Цена: 16.90 лв.
Продължителност на ползването: 17 месеца месеца / 300 км
Продуктът е ползван съвместно с:
Велосипеди Dragomir F7 и Mondraker Dune RR; колове за седалка Truvativ Team 31.6 мм и KindShock I-900 31.6 мм; гуми Schwalbe Nobby Nic 2.4, Kenda nevegal 2.35 и Geax Mezcal 2.35

Simpla е полска марка и по времето, когато си купувах този продукт, вече от няколко месеца бе на пазара и отзивите като цяло бяха положителни. Ако се чудите защо тази статия се появява година и половина по-късно и защо през този период Raptor 2 е бил ползван само 300 км (десетина карания), отговорът е съвсем прост – не обичам да карам в кал, нито да нося/монтирам калници на велосипеда си. Въпреки това обаче има случаи, когато мърлянето е неизбежно и за тях е добре човек да разполага с подобно предпазно средство.

Както казах, основополагащо изискване към продукта бе съвместимостта с дългоходови велосипеди. Конструкцията на Raptor 2, която използва две стави, отговори напълно на нуждите ми в това отношение. Можете да настроите калобрана както под, така и над нивото на закрепване към кола за седалка, като самата предпазна плоскост може да стои в хоризонтално положение, без да е вирната нагоре и назад. Това от своя страна осигурява нужната защита от кал и вода, а калникът не се пречка и не опира в задните части при нормално изтегляне зад седалката – само при много стръмни спускания, когато се налага почти да седнете на задната гума, може да опрете в калобрана. След като му придадете желаната форма, ставите се притягат с болтове за шестогран и засега не са се и опитали да се разхлабят, така че в това отношение конструкцията е стабилна и надеждна.

От гл.т. на защитата от кал намирам продуктът за ефективен – гърбът и задникът ми оставаха сухи, което е и задачата на калобраните за припланински велосипед. Както и при другите подобни продукти, които съм пробвал, не очаквайте калникът да предпазва долната част на краката – това е невъзможно при този тип продукти (за разлика от калобраните за градски/туристически велосипеди, които пък не са пригодни за планинско каране, особено при велосипеди със задно окачване).

Закрепването към кола за седалката става чрез текстилен ремък, която се опъва и закопчава от едната страна. От другата е системата за регулирането й, състояща се от цилиндър, около който е навита каишката – за притягане или отхлабване (преди монтиране на велосипеда, т.е. когато скобата е откопчана) трябва да завъртите цилиндъра в съответната посока, за да навиете или отпуснете част от ремъка. Със затварянето на капака над цилиндъра той притиска каиша, така че да не позволи разхлабването му по време на каране. Като замисъл цялата система изглежда чудесно, но от употребата й в реални условия останах със смесени чувства. Незнайно как, но ремъкът все пак успяваше да се разхлабва по време на каране – бавно и почти незабележимо, но с „натрупване“ в рамките на 2-3 карания, т.е. средно на 50 км каране се налагаше да отварям капачето за реглаж и да опъвам леко ремъка. Самият реглаж също не се оказа много лесен, тъй като цилиндърът се завърта доста трудно. Хубавото е, че като цяло за притягане на скобата е необходимо да навиете съвсем малка част от ремъка. Иначе, когато е добре затегнат, калобранът стои на мястото си и не се извърта настрани.

Между другото, производителят посочва, че калникът може да се монтира на колове с диаметър от 25 до 32 мм, но аз бих добавил, че „има мегдан“ да се сложи дори около седалковата тръба на рамката, ако има достатъчно свободно място между нейния ръб и съединението с горната тръба.

Теглото ми се струва нормално за подобен продукт, а цената му е достатъчно ниска, за да не ви е яд, ако успеете да го счупите или изгубите/забравите някъде.

+

Калникът е подходящ за дългоходови велосипеди с двойно окачване.

Предпазва добре от кал.

Достъпна цена.

Притягащият механизъм има склонност постепенно да се разхлабва.

Реглажът на притягането е малко пипкав и труден, макар че като замисъл изглежда прост и добър.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>