Енергийни гелове Squeezy

В наши дни повечето хора, които спорутват активно, прибягват до използването на компактни и бързо усвоими храни, докато са заети с физическо натоварване –  независимо дали смятате това за добро или лошо, то е просто част от спорта. Именно такъв продукт са и енергийните гелове на германския производител Squeezy. Техен вносител за България е „Байк Шоп Вивело“ и още през лятото оттам ме заредиха с дузина покетчета с различен вкус и състав и ме натовариха с бойната задача да ги пробвам и да споделя впечатленията си. Аз пък, по стара българска традиция прехвърлих работата и на мои приятели… Шегувам се, разбира се – истината е, че тъй като до момента не бях пробвал други гелове, поне ми се искаше да събера повече впечатления от различни хора, за да може информацията да е по-полезна и за читателите на МТБ-БГ, така че на драго сърце споделих част от дажбата си с моите съотборници в щафетата по време на 24-часовия маратон край хижа „Здравец“. Нарочно исках да ги тествам в състезателни условия, тъй като това е може би основното им предназначение. Останалите пакетчета употребих преди и след това в рамките на нормални „туристически“ карания.

По принцип геловете на Squeezy се предлагат в няколко разновидности. От една страна, има няколко различни вкуса – предимно плодови, но не само. От друга, някои от тях са само „енергийни“, а други са „energy super gel“ – те включват като съставка и кофеин. От гл.т. на опаковката се предлагат единични дози (25 ml) в пликчета за еднократна употреба, както и по-големи разфасовки (125 ml) в малки тубички, съдържащи 4-5 дози гел. Освен това Sqeezy произвежда и енергийни вафли (десерти), както и хранителни добавки за фитнес и регулиране на теглото, които също се предлагат у нас.

Начинът на употреба е следният: откъсвате обозначения край на пликчето, всмуквате съдържанието, преглъщате и изпивате поне 200-250 милилитра вода (т.е. една средно голяма чаша), като е препоръчително и след това да продължите да приемате повече течности – това помага за по-доброто усвояване на гела. Празното пликче съхранявате в джоба на раницата или блузата, докато не стигнете до кош за боклук, където да го изхвърлите. При гела в тубичка процедурата е аналогична, само че всмуквате 1-2 големи глътки, а не цялото съдържание.

А какъв е практическият ефект? Тук отговорът ще трябва да е малко по-дълъг и нееднозначен. Един от пробвалите го каза, че не е усетил нищо, абсолютно нищо. И това всъщност е нормално, вероятно аз също бих го казал, ако въпросът е дали съм усетил повече сила или нещо от сорта. Всъщност първия път, когато погълнах едно от пакетчетата, беше по време на едно каране в Рила, точно преди един баир, който вместо полегат и кратък се оказа стръмен и дълъг. По целия този баир карах като енергичен младеж с учудваща лекота, но сега си давам сметка, че това или е било плацебо ефект, или пък просто „заразно темпо“ от страна на Уоутър Клепе и Бойко Танчев, с които си правех компания по въпросния маршрут. Друго нещо, което си спомням ясно от това каране обаче е, че изобщо не почувствах глад, докато не се върнахме при колата, че дори и след това.

Ако не сте разбрали нищо от горния абзац, сега ще го синтезирам по-ясно, за което ми помогнаха и пробите по време на 24-часовия маратон. Въпреки че геловете се наричат „енергийни“, те са такива дотолкова, доколкото осигуряват на тялото ви енергия преди, по време или след физическо натоварване. Същото, което правят и много други храни. Следователно няма как да очаквате пакетчетата Squeezy да ви дадат сила, която нямате – те доставят енергията, но за тренировките и добрата форма на мускулите трябва да се погрижите сами, те не се получават по магически начин с храни и напитки. Наблягам на това, тъй като аз самият, „въоръжен“ с тубичката по време на маратона, донякъде попаднах в капана на грешни представи от типа „имам енергийни гелове, значи мога да се напъвам колкото си искам“. Е, оказа се, че не мога, защото при две поредни обиколки с яко напъване резултатът бе схванати мускули на краката, но за това със сигурност не бе виновен гелът на Squeezy, защото аз не се изтощих – напротив, цялостно организмът ми беше добре, но просто мускулите на краката не издържаха на постоянното натоварване в продължение на два часа.

Всъщност, търсейки и за себе си най-точното описание на ефекта от геловете, ще цитирам един друг от хората, които помолих да ги пробват. Както се изрази той, „става ти някак благо, да, това е думата – не усещаш стомахът ти да е пълен с храна и да ти тежи, но ти е някак благо и заситено“. Действително, това е основният ефект и основното предназначение на енергийните гелове – те са просто вид храна, компактна, бързо усвояема, т.е. доставяща бързо енергия на организма, поради което са особено подходящи за приемане по време на състезания, тренировка или друго продължително физическо натоварване. Можете лесно да им намерите място, не тежат нито като багаж, нито в стомаха ви, и засищат глада и нуждата от енергия. За да изпълнят всичко това, разбира се, те са направени по съответната специално подбрана формула от подходящи съставки – пише ги на опаковката, ако е важно за вас да знаете точните им наименования от типа на малтодекстрин и др. Казано по-просто обаче, геловете Squeezy съдържат най-вече въглехидрати в концентрирана форма, без мазнини и фибри, така че бързо да бъдат впрегнати от организма като източник на енергия.

Що се отнася до вкуса им, вече стана ясно, че нямаше как да пробвам всички аромати, които взех. Тубичката беше с аромат на кола и точно той не ми хареса особено, малко ми напомняше на лекарствен продукт – ирония на съдбата донякъде, тъй като от него имах най-голямо количество. За сметка на това плодовите аромати ми допаднаха доста, като най-вкусен беше гелът с аромат на праскова – сякаш изгълтах концентриран плодов нектар, направо ми се прииска да имам още един!

Тъй като е съвсем нормално на всичко, описано дотук, повечето хора да реагират с изречение от типа „че то по-добре да ям естествени продукти и храни, отколкото тия химии“, аз бих отговорил: точно така, нищо не е по-хубаво и полезно от естествената храна. За мен например изяждането на поомачкания в раницата сандвич е един от най-приятните моменти във всяко каране, но има случаи, когато се налага максимално да намяла обема и теглото на багажа си  (например при 2-3 дневен преход) или когато натоварването е продължително и интензивно (както е в състезанията) – тогава продукти като енергийните гелове на Squeezy се явяват удобен и бърз начин за приемане на хранителни вещества, при това оптимизирани за натоварването, на което е подложен организмът на спортуващия. Факт е, че вероятно същият или дори по-добър ефект биха имали 2-3 лъжици с мед, смесени с малко натрошени  орехи, да речем. Но приготвянето и опаковането на подобна храна със сигурност отнема повече време, отколкото покупката на пакетчетата с гел.

В този ред на мисли всеки извод зависи от конкретните цели и нужди. Виждал съм и двете крайности – както хора, които напълно отричат подобни „изкуствени“ храни (всъщност много от тях съдържат предимно естествени/натурални съставки), така и спортисти, които не признават друго. Аз лично се отнасям към въпроса изцяло прагматично – когато ми трябва компактна, лека и бързоусвоима храна по време на каране, досега прибягвах главно до вафли с подходящи съставки, но геловете Squeezy добавят още една възможност, при това доста удобна, за разнообразяване на менюто. Със сигурност обаче не мога да си представя при всяко каране или пък дни наред да разчитам само на подобна храна, така че за мен те са просто едно хранително удобство за конкретни ситуации, нищо повече.

За контакти:

Байк Шоп Вивело
тел. 00 359 889 359 359
[email protected]
http://www.vivelo-bikes.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>