Quad Dime Pro

Спирачките на тайванския производител Quad се появиха на българския пазар през 2010 г. и оттогава интересът към тях е сериозен, тъй като цените им са меко казано достъпни. Можете ли да разчитате обаче на надежден и качествен продукт при това положение? Проверихме това, като тествахме модела Dime Pro в продължение на целия летен сезон.

Продукт: Хидравлична дискова спирачка Quad Dime Pro.
Двубутален спирачен апарат. Композитни бутала с диаметър 23 мм.
Връзка за маркуча тип „банджо“.
Спирачен апарат с радиално разположена помпа.
Реглаж на контактната точка и отдалечеността на лостчето без инструменти.
Гривна за кормилото с два болта.
Диск Pulse с диаметър 180 мм.
Използва спирачна течност DOT 3 или 4.
Тегло: 461 грама – спирачен апарат, маркуч 900 мм, спирачен лост, диск 180 мм и болтове за монтаж на диска и спирачния апарат)
33 грама – преходник IS-PM 180 мм и болтове за него.
Цена: 120 лв.
Продължителност на ползването: 4 месеца / 1000 км
Продуктът е ползван съвместно с:
Велосепид Dragomir F7, вилка Rock Shox Lyrik, Главина Formula за 20 мм ос, гума Schwalbe Nobby Nic 2.4, команди Sram X9.
Други модификации на модела/продукта: Има и модел Dime XC.

Да си призная, първоначално нямах за цел този тест да покрие чак толкова километри и цели 4 месеца. Още след втория месец вече имах всички необходими впечатления, но нямах време да напиша статията, поради което пробата се превърна в дългосрочна, което пък е добре за резултатите от нея, тъй като ако някакви недостатъци имаше да се проявяват, дадох им шанс да го направят.

Спирачката пристигна през месец май с куриер от Варна, където се намират вносителите – магазин „Велос“, и бързо бе монтирана, за да посрещне първите 4 дни и над 100 км каране в Беласица и Огражден. След това тя премина и през Перпендикулярната вселена, два дни спускане в Боровец, доста карания в Рила, т.е. като цяло през доста трудни места и терени, които определено й създадоха работа.

При монтажа се оказа, че с „Велос“ сме забравили да уточним какви са ушите на вилката ми, така че в комплекта бе стандартния преходник IS-PM, който обаче на мен не ми вършеше работа. Затова се наложи да използвам дистанционни шайби вместо преходника, което, ако е оказало някакво негативно въздействие, аз поне не съм го забелязал.

Установихмe също така, че в диска има известна кривина и че при опит за изправянето й роторът поддава лесно, т.е. изглежда да е от мек материал. Тези подозрения по-късно се затвърдиха, когато след първите дни каране забелязах доста дълбоки улеи/драскотини върху диска, останали явно от попадането на някоя твърда песъчинка между него и накладките. Разбира се, нямам възможност чрез машинни тестове да установя дали  материалът наистина е по-мек от този на други производители, нито пък колко точно, така че приемете това като субективно впечатление – горе описах на какво е базирано. Интересното е, че дори то да е вярно, кривината в диска нито се увеличи, нито дори пречеше с нещо през целия тестов период. Нямаше звънтене, нито пък скърцане, трептене и други такива симптоми. Това вероятно се дължи донякъде и на факта, че разстоянието между накладките и ротора е доста голямо, вижда се отчетливо дори от кормилото.

Като стана дума за накладките, те се придържат към буталата с магнит. Досега не бях пробвал спирачки с този тип закрепване на накладките – на мен лично ми се стори доста удобно. Фабрично спирачката идва с полуметални накладки – те бяха сравнително тихи (само на мокро се е случвало да прискърцат) и доста износоустойчиви, тъй като след описаната горе употреба все още са изхабени едва наполовина (за сравнение, това лято органичните накладки на задната ми спирачка „заминаха“ за 2-3 месеца).

Според информацията от производителя накладките, както и буталата, са изработени от материали, които имат слаба топлопроводимост, така че генерираната топлина да не се пренася навътре към системата. Отделно и самият диск е проектиран с идеята за добро охлаждане. На практика спирачката наистина понасяше дългите и интензивни спускания много добре. Нито веднъж не я усетих да прегрява до степен, че да се влоши спирането й. Дори по трасетата за спускане в Боровец Dime Pro поддържаше постоянство в работата и не успя да прегрее. (В същото време се налагаше на най-трудното трасе да спирам по 2-3 пъти заради задната спирачка, която със 160 мм диск и малко въздух в системата отчетливо влошаваше поведението си по стръмния и труден терен).

Всъщност тук е мястото да уточня, ако не е станало ясно, че тествах само предна спирачка Dime Pro със 180 мм диск. Отзад бях с моята лична – Avid Elixir 160 мм. Двете спирачки са много различни като модулация, което с оглед на тестването не е много добре – имах нужда от първоначален период на привикване с различното усещане под двете си ръце, така че да контролирам спирачките в синхрон.

Казано най-просто, Dime Pro бе значително по-мека като усещане. Моля да не се бърка с липса на спирачна сила! Dime Pro спираше достатъчно добре за нуждите на ХС/АМ велосипед, а както стана ясно, оцелях дори и след два дни интензивно спускане в Боровец (за там обаче си трябват дискове поне 203/180 мм отпред/отзад – не мисля, че има спирачка със 180 мм, за която бих казал, че е достатъчно силна за DH приложение). Така че от гл.т. на спирачната мощ нямам забележки. Като казвам, че е мека обаче, имам предвид големия ход на спирачното лостче. Това е нещо, което би могло да създаде усещане за по-слаба спирачка – всъщност просто трябва да стиснете лостчето по-смело, когато се наложи да спирате бързо и интензивно.

Признавам си, че аз съм почитател на по-твърди спирачки, поради което ми трябваше време, за да свикна с усещането при Dime Pro. Вярно е, че продуктът разполага с реглаж на контактната точка в рамките на 20%, но в началото ми беше трудно да усетя разлика. После започнах да долавям такава, но по някаква причина двете крайни положения не ми допаднаха, така че през повечето време регулаторът стоеше в средата, при което модулацията ми харесваше най-много.

Положителен ефект от големия ход на лостчето е, че дозирането на спирачната сила наистина е доста плавно. Всъщност много хора предпочитат спирачките им да са по-меки, с по-голям ход на лоста, вероятно точно заради това. Иначе казано, модулацията при Dime Pro ми хареса, но в това отношение аз лично съм лесно приспособим – дори и с хапливи спирачки обикновено нямам проблеми.

Като част от темата за усещането при лостчето, за споменатата „мекота“ на спирачката, трябва да отбележа и другата възможна причина за това – пръстите ми се оказаха малко къси за спирачното лостче на Dime Pro. За да настроя отдалечеността на ръкохватката „по учебник“, трябваше да я приближа максимално до кормилото. За да постигна все пак „захапване“ в по-висока точка, се наложи да я отделеча, т.е. да се отклоня от идеалната за мен позиция. Иначе самата ръкохватка е много удобна – широка и солидна – но заради дизайна с радиална помпа лостчето стърчи доста напред, което на теория го излага малко повече на опасност при падане. Регулаторите за контактната точка и отдалечеността не изискват инструменти, но на мен ми беше малко трудно да оперирам с тях, ако не сваля ръкавиците си, тъй като се изисква прилагането на малко повече сила за завъртането им. Заради това е най-добре да си играете с тях в спряло положение, макар че този за контактната точка го ползвах успешно и в движение.

Тук е мястото да отбележа, че голяма част от споменатите особености на лотсчето се отнасят само за първата партида спирачки, внесени у нас. Още при втората доставка „Велос“ са поръчали друг вариант спирачни лостчета, нещо като дамски (за Великобритания), при които лостчето стои по-близо до кормилото. С такова пръстите ми вероятно нямаше да се окажат „къси“ и щях да мога да го отдалеча повече от минималното, което пък вероятно би ми осигурило и по-висока точка на захапване. Факт е, че когато пробвах (макар и само  в парка) един друг модел – Quad Deuce FR – върху колелото на един приятел, неговото лостче бе доста по-твърдо и „хапливо“, т.е. точно както харесвам.

Всъщност Quad е може би единствената марка спирачки в България, която предлага на клиентите възможността да пробват продуктите в реални условия и да ги върнат в рамките на седмица след покупката, без да посочват никаква техническа или друга причина за това. С други думи купувате, монтирате, карате и ако не ви харесат, изпращате ги обратно и си взимате парите. Любопитен факт е, че до момента не е имало върната спирачка.

Между другото, пробвах да направя спирачката „по-твърда“, като натиснах лостчето внимателно няколко пъти без диск между накладките, така че да ги приближа до ротора и по този начин да скъся хода на лоста. Ефект имаше и то осезаем, но за съжаление не траен – след 2-3 спускания буталата се прибираха назад, така че в крайна сметка се оказа по-лесно да свикна с работата й, отколкото да я променям. Иначе, на теория вероятно може да се постигне трайна промяна чрез доливане на малко спирачна течност, но нямаше смисъл да стигам чак до такива манипулации. А на практика най-добре е просто да се кара с две еднакви спирачки – тогава доста по-лесно се свиква с тях, независимо дали са меки или твърди.

Спирам се толкова подробно на хода на спирачното лостче, тъй като той наистина би могъл да се окаже подвеждащ за качествата на продукта. Случваше се хора, които пробват спирачката само на място, да я сметнат за „слабичка“. Отново ще повторя обаче, че при каране съобразно предназначението й не изпитвах недостиг на спирачна сила, така че наистина е важно за мен да разгранича двете характеристики.

Освен това, и тук ще се повторя, Dime Pro се оказа учудващо надежден и постоянен в работата си продукт – за 1000 км по пресечен терен спирачката не „глътна въздух“, не отслабна, не се „втвърди“, не протече, накладките не свършиха, дискът не се деформира повече от кривината, с която си дойде, буталата все още се прибират напълно симетрично и докрай в леглата си и изобщо… никакви проблеми и промени в работата не се появиха. Аз лично съм впечатлен, защото горното твърдение се отнася за компонент, който струва само 120 лв. Да, няма грешка, 120 лв. С такава цена Dime Pro e една от най-евтините спирачки, които съм пробвал. Срещу парите си получавате спирачка с външен реглаж на отдалечеността и контактната точка, с лостче, което може да се монтира/демонтира на/от кормилото независимо от другите компоненти по него. Дори връзката между маркуча и спирачния апарат е тип „банджо“, което е „запазена марка“ за доста по-високия ценови клас. Трудно е за вярване, че всичко това може да е толкова достъпно, но при тайванските производители невъзможни неща няма…

Поддръжката на спирачката също е много евтина – например комплект полуметални накладки струва 13 лв., а металните – 17 лв.

Последното, което установих, отново с приятна изненада, бе теглото на Dime Pro. Бях забравил да я измеря преди монтажа, така че се наложи да чакам за това чак до момента, когато я свалих от байка си. Резултатът можете да видите горе в таблицата – 460 грама за пълен комплект, с изключение на преходника, който повечето производители не включват в уравнението, когато измерват продуктите си, а аз не го включих, защото не го ползвах. Дори и с него обаче спирачката тежи под 500 грама – не че е малко, но в този ценови клас всъщност е много добро постижение, при това със 180 мм диск. В България вече има и от по-новото поколение на моделите Dime и Sting, при които спирачното лостче е различно и теглото е по-ниско.

Един много, много малък недостатък е това, че боята е малко „кекава“ и пада лесно от контактните зони на лостчето и спирачния апарат, но едва ли има много хора, за които това реално би представлявало проблем.

Заключение: Когато сложим в едното блюдо на везната цена 120 лв. и характеристики/екстри, които се срещат при 3 пъти по-скъпи продукти на утвърдените производители, в другото трябва да има наистина сериозни недостатъци, които да наклонят оценката в отрицателна посока. Такива обаче при Dime Pro липсват. Вярно, големият ход на спирачното лостче и „мекото“ усещане не съвпаднаха с личните ми предпочитания, но това е нещо, с което успях да свикна, а в същото време спирачката показа надежност, постоянство и достатъчно сила за нормално каране с ХС/АМ велосипед. Дори теглото е много добро, когато се вземе предвид ценовия клас на продукта.

+

Много достъпна цена.

Постоянство и надеждност в работата, никакви промени и проблеми в рамките на 1000 км.

Настройки и детайли, сравними с доста по-скъпи продукти.

Добро тегло предвид ценовия клас.

Бих предпочел ходът на спирачното лостче да е по-къс, т.е. спирачката да е „по-твърда“.

Материалът на диска изглежда мек, макар че от това не произтекоха никакви практически проблеми.

За контакти:
Велос ЕООД
Варна ж.к „Чайка“, бл. 188
Тел. 0879851174
http://velos-bg.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>