Trek 2012

Един от най-големите и известни американски и световни производители създаде за 2012 г. един от хитовете сред DH велосипедите – карбоновият Session 9.9. Това обаче не е единственото интересно попълнение в каталога на марката.

И все пак няма как именно Session 9.9 да не е водещият и основен продукт в тази статия. Байкът сякаш е обречен на успех и е трудно да се каже коя от всички причини за това е определяща – дали безпрецедентните 5 победи на Аарън Гуин в Световната купа през 2011 г., дали множеството технологии, използвани в байка, или пък опитът на Trek с композитните материали, който датира далеч назад във времето и е комбиниран с доказаните геометрия и окачване на досегашните модели Session.

Всъщност нещата могат да бъдат казани и по съвсем прост начин – търсейки поле за подобрение на модела Session, Trek прибягнаха до въглеродните нишки, които са на въоръжение при ХС моделите им още от 90-те години на 20 вeк. Привидно външният вид, окачването и геометрията на байка бяха запазени, но всъщност и по тях са направени промени, които според екипа на Trek ще направят байка доста по-добър. Най-големи ползи обаче са реализирани по отношение на теглото – новата рамка тежи с 800 грама по-малко от алуминиевата, и това позволява велосипедите, сглобени с нея, без проблем да достигнат тегло около 15-16 кг, барабар с двукоронна вилка и без сериозни компромиси по отношение на предназначението. А ако наистина си го поставите за цел, бихте могли да свалите теглото дори до 13-14 кг – има вече и такива олекотени „екземпляри“. В същото време производителят твърди, че Session 9.9 се справя по-добре в тестовете за коравина и якост, което също не е учудващо, като се вземе предвид нивото на технологиите и композитните материали в наши дни.

Впрочем при Session 9.9 в никакъв случай не става дума за революция – технологията OCLV за изработка на карбонови рамки присъства в програмата на Trek от две десетилетия и сега просто бе приложена към DH модела. Почти цялата рамка е изработена от въглеродни нишки – предният триъгълник, стойките на седалката и кобилицата EVO, като при нея лагерите вече са разположени в рамката. Само стойките на веригата остават алуминиеви, засега. И макар че за производител като Trek трудно ще се намерят тайни по отношение на работата с карбон, при новия байк има и някои нови технически решения. Така например, местата, които са с по-сложна форма или пък са твърде тесни, обикновено не могат да се изработят по стандартния начин с надуване на специален балон, който да оказва натиск върху отделните слоеве в калъпа, докато засъхне смолата между тях – просто балонът в този случай не може да поддържа еднакво налягане върху всички извивки, гънки и кухини. Това кара повечето производители да прибегнат до допълнителни слоене карбонов плат в тези области, за да подсигурят по този начин здравината им. Това обаче добавя и тегло. При Session 9.9 Trek за първи път използват метод, наречен от тях InTension – споменатите проблемни места се запълват със специален порест материал с ниско тегло, ниска плътност и голяма твърдост, като именно той притиска отделните слоеве равномерно, докато засъхнат. Вярно е, че след това той няма как да бъде премахнат и остава в рамката, но дори и при това положение теглото е по-ниско, отколкото ако се добавят допълнителни пластове въглеродни нишки. Инженерите на компанията са толкова доволни от постигнатото с метода InTension, че вероятно съвсем скоро той ще намери приложение и при другите карбонови модели на компанията.

За да бъде предпазена максимално рамката, върху долната тръба и на ключови места по задния триъгълник да добавени гумирани протектори. Такива има и в областта на челната тръба, за случаите, когато при падане горните тръби на вилката се удрят в рамката. В същото време те служат и като капачки, прикриващи отворите за броните в рамката. Да, Session 9.9 предоставя възможност за вътрешно прекарване както на жилото за задния дерайльор, така и на маркуча за спирачката. Ако не сте любители на този подход, има и олекотени водачи за тях, наречени MicroTruss.

Макар че окачването запазва основни елементи като Active Braking Pivot (концентричната става около задната ос, осигуряваща независимост на окачването от действието на спирачката) и Full Floater (долната точка на захващане на шока е върху самия край на стойките на веригата, който е подвижен – това позволява постигане на променлив коефициент на окачването в рамките на хода), в него са направени дребни на вид, но съществени промени в разположението на оста, около която се движи кобилицата и на ставата между нея и стойките на седалката, както и на дължината на подвижния край на стойките на веригата, за който е закачен шокът. Резултатът от всичко това е по-линейна работа на окачването в средната част на хода – по този начин то би трябвало да реагира по-бързо и леко при средно големи препятствия, т.е. при най-често срещаните. Покрай тези промени ходът също е нараснал с 10 мм до 210 мм. Като негативен ефект от линейността в средната част, байкът е станал малко по-муден и потъващ в завоите, но това е било решено чрез амортизацията на задния амортисьор. Като стана дума за нея, шокът Fox RC4 ще бъде със същата настройка на смекчаването, каквато ползват и състезателите от Trek World Racing.

Освен настройките на шока, собствениците на Session 9.9 могат да променят и споменатия коефициент на окачването. Това става чрез т.нар. Mino Link – малка втулка с правоъгълна форма, чрез която се променя с няколко мм точката на захващане на кобилицата към стойките на седалката. В едното положение имате по-ниско средно движение, по-малък челен ъгъл и максимално абсорбиращо и меко окачване. В другия случай средното е малко по-високо, челният ъгъл с 0.5 градуса по-голям, а работата на окачването е малко по-стегната и ефективна при педалиране.

Както става ясно, Mino Link променя геометрията, но не е единственото средство за това. На разположение са и чашките Cane Creek Angleset за промяна на челния ъгъл, а също и 12 мм възможна промяна на разстоянието от оста до короната на вилката Fox 40.

Като стана дума за вилката, при нея също са използвани настройките за амортизацията от международния отбор на Trek и това не е всичко. Вилката разполага и с новата система Hybrid Air, която комбинира пневматична камера и лека титанова пружина. По този начин чрез въздуха се осигурява възможност за много по-лесна и фина настройка спрямо килограмите на карача, и в доста по-големи граници, отколкото при стандартните вилки само с метална пружина.


Часто от тези новости са пренесени и към алуминиевите модели Session, както и към другите линии на Trek. Ето накратко няколко думи и за тях:

Slash е изцяло нова линия, явяваща се заместник на досегашните модели Scratch Air. Става дума за дългоходови АМ/ендуро велосипеди, които производителят определя като подходящи за хора, чието каране включва 60% спускане и 40% изкачване. Като геометрия и настройка на окачването Slash е по-близо до DH/FR байк, но все пак заради по-малкия ход и по-ниското тегло, педалирането и изкачването с него е достатъчно поносимо дори и при по-дълги дистанции.

Засега рамката е алуминиева, притежаваща всички екстри и елементи – конусовидно чело, вътрешен път за жилата и броните, ISCG уши, 142х12 мм задна ос, ABP и Full Floater, включително Mino Link за промяна на геометрията и окачването. Шокът е Fox със специално разработената в партньорство с Trek система DRCV, която включва втора въздушна камера, която да се грижи за поемането на най-силни удари. По този начин се осигурява плавна и ефективна работа на окачването както при дребни неравности, така и при тежки приземявания. Тази технология бе представена още миналата година при някои от велосипедите на компанията, а за 2012 г. се появява и при вилките на голям брой модели. Иначе казано, продуктите на Fox, използавни при Trek, вече са изцяло модифицирани за техните нужди и са доста различни от стандартните.

Вилките със системата DCRV и чипът Mino Link се срещат и при моделите Remedy (150 мм ход) и Fuel EX (120 мм ход). За да ги направи по-стабилни (с оглед и на подобреното окачване, което предполага каране с по-висока скорост и по по-трудни терени), производителят е намалил челния ъгъл и при двата велосипеда с 1 градус. Така Fuel EX вече е с 68 градуса, а Remedy – с 67.

Има и изцяло нов модел за дамите, съответстващ на Fuel EX, т.е. със 120 мм ход. Името му е Lush и като окачване и функционалност той по нищо не отстъпва на мъжките, включително системата DRCV във вилката и задния амортисьор. Разликите са най-вече в коефициента и настройката на окачването (съобразени с по-ниското тегло на жените), в значитено по-ниската горна тръба и геометрията, съобразена с физиката на дамите.

http://www.trekbikes.com/
http://velomania-bg.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>