Календар на UCI за 2012 г.

След като събитията в България поприключиха и краят на сезона вече се вижда, време е да хвърлим поглед към международната състезателна сцена и нейния облик през 2012 г. Календарът на Международния колоездачен съюз (UCI) за следващия сезон бе обявен още през лятото, ето кои са местата, датите и дисциплините:

Дата Дисциплина/кръг Място
17-18 мартХСО/DHI#1Питърмарицбург, ЮАР
14-15 априлXCO#2, ХСЕ#1Хуфализе, Белгия
12-13 майXCO#3, XCE#2Нове место на Мораве, Чехия
19-20 майXCO#4, XCE#3Ла Брес, Франция
02-03 юниDHI#2Вал ди Соле, Италия
09-10 юниDHI#3Форт Уилям, Великобритания
07-10 юниХСO – Европейско първенствоМосква, Русия
23-24 юниXCO#5, DHI#4Мон-Сен-Ан, Канада
30 юни – 01 юлиXCO#6, DHI#5Уиндхам, САЩ
28-29 юлиXCO#7, DHI#6Вал д’Изер, Франция
31 август – 2 септемвриDHI/4X – Световно първенствоЛеоганг, Австрия
06-09 септемвриХСО/ХСЕ – Световно първенствоЗаалфелден, Австрия
15-16 септемвриDHI#7Хафел, Норвегия
07 октомвриХСМ – Световно първенствоОрнан, Франция

Използвани съкращения:
XCO – крос кънтри (класически формат)
ХСM – маратон
ХСЕ – крос-кънтри елиминации
DHI – спускане
4X – 4-крос

Първото, което се набива на очи, е липсата на 4Х състезания в рамките на Световната купа. Мнозина от вас вече знаят за това от други източници – UCI официално изключи този тип надпревара от сериите за СК с обяснението, че трасетата са скъпи за изграждане и увреждат прекалено много околната среда, а също и заради това, че форматът е популярен на някои места (Европа), но на други се явява малко изкуствен и неудобен за организаторите. Подобно решение нямаше как да не предизвика разгорещени дебати в медии и форуми – ако ви се чете, лесно можете да откриете хиляди мнения по темата. Все пак, в изявлението на UCI се набляга изрично на това, че то се отнася само до Световната купа. Иначе дисциплината 4-крос ще продължи да присъства в календара на Международния колоездачен съюз, т.е. всеки организатор на подобно състезание (местно или международно) ще може да го включи там. Дисциплината присъства и в рамките на Световното първенство, което пък за първи път е разделено на две части, в два уикенда – през първия ще се проведат стартовете по спускане и 4Х, а вторият е за два от форматите крос-кънтри.

Лансираният пробно през 2011 г. формат крос-кънтри елиминации (ХСЕ) от догодина влиза като официална дисциплина, която ще се проведе в три от кръговете за СК и в рамките на Световния шампионат.

Във връзка с отпадането на 4Х от сериите и обвиненията, че UCI пренебрегва нанадолните дисциплини, в изявлението на организацията се посочва, че се работи по създаването на официален календар, включващ ендуро състезания по спускане. Този формат добива все по-голяма популярност, при това не само в Европа, така че стремежът е през 2013 г. да бъде оформен в специална серия състезания (предстои да видим дали ще са в рамките на Световната купа или като отделна серия).

Точно в подобна серия бяха отделени състезанията в дисциплината крос-кънтри маратон (ХСМ). Тя се нарича UCI Mountain Bike Marathon Series и се провежда в месеците от две календарни години между две световни първенства в дисциплината. Иначе казано, от 15-те кръга за 2011-2012 г. пет вече са проведени. Характерно за серията е, че състезанията в нея са достъпни и за любители, а не само за професионалисти. От друга страна, всяка отделна надпревара и серията като цяло играят роля на квалификация за Световното първенство по маратон. Всеки, който успее да се класира в топ 20 на отделно състезание или в топ 50 на общото класиране, получава право на участие в Световния шампионат в Орнан догодина.