XCo Adventure Cup Bulgaria 2011

В края на септември, наред с велорали „Средна гора“ и закриването на сезона в Боровец, се проведе още едно събитие с малко по-широк фокус – екстремният многобой XCo Adventure Cup – Трите планини. Както си личи и от името, тази тежка надпревара изправи отборите от по двама души пред различни изпитания във Витоша, Верила и Рила по маршрут с обща дължина над 130 км. Повече подробности можете да научите от прес-изявлението, което организаторите ни изпратиха заедно с няколко снимки, направени от Камелия Атанасова.

15 ЧАСА ПРЕХОД ОТ СОФИЯ ДО РИЛСКИЯ МАНАСТИР – САМО В XCO ADVENTURE CUP 2011

25.09.2011г. С уникално чисто време от 15:10:51 ориентировачите от отбор Ilina.bg спечелиха състезанието XCo Adventure Cup: Трите планини. Кирил Николов и Иван Сираков изминаха за това време цялото разстояние от София до Рилския манастир като оставиха втория отбор – 4400 (Петър Пировски и Димитър Давидов) на почти час зад тях. Трети на финала на екстремната надпревара пристигнаха алпинистите Борис Влаев и Калоян Пейчев от Clandestino с време 18:48:36.

Награден фонд от 2000 лева във ваучери за спортно оборудване си поделиха първите три екипа в класирането.

Девет от отборите отпаднаха по различни причини в първия ден на надпреварата по маршрута София-Витоша-Верила. Особен труден се оказа етапът във Верила, където се получи масово загубване на седем отбора.  Десет екипа успяха да минат през всички контролни точки и останаха да се борят за победата във втория етап, който беше изцяло в Рила планина. Пълното класиране  можете да видите на Интернет страницата на състезанието. Два от отпадналите отбори изминаха пълния маршрут извън надпреварата и доказаха, че могат да се справят с препятствията.

Трасето от над 130 км минава през три планини и включва скално катерене, няколко часа преход с колелета, алпийски траверс и ориентиране. Състезателите разбраха за маршрута минути преди самия старт, като предишния ден бяха получили само инструкции за типовете препятствия и мерките за безопасност. Благодарение на добрата си подготовка и ефективната организация на състезанието, всички отбори преминаха изпитанията дисциплинирано и без медицински проблеми.

XCo Adventure Cup възстанови през 2010 г. в България екстремните планински състезания от типа Adventure Race. В оспорвания финал миналата година победители отново бяха Кирил Николов и Иван Сираков.

Основни спонсори на проявата в края на септември са водещи марки, производители на екипировка за екстремни спортове: Silva, Gerber, Scarpa, Smartwool, Ryders, GoPro, DirectAlpine, Ortik, BlueIce. Финансова подкрепа за състезанието оказа и българската Унифарм АД.

Пълното класиране и снимки от XCo Adventure Cup 2011 можете да намерите на страницата на състезанието http://www.adventure-cup.xcosports.com или в този файл: Резултати.

{gallery}events_BGraces/events-bg-111004_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>