Cane Creek потвърдиха слуховете за DBair

Наскоро Cane Creek потвърдиха, че по време на изложението Евробайк ще представят официално новия си заден амортисьор DBair, който бе забелязан по-рано през годината върху някои състезателни велосипеди. Дори и сега вече са известни повечето подробности за него.

DBair идва от Double Barrel air. А Double Barrel, както вероятно знаете, е шокът на Cane Creek с метална пружина, насочен основно към DH/FR велосипедите и отличаващ се с високо качество, надеждност и регулируемост. Всъщност има хора, „напреднали с материала“, за които Double Barrel е най-доброто на пазара в момента. И макар че не се предлага в България, този продукт определено има своите почитатели и тук.

След горните редове целта на Cane Creek би трябвало да е станала ясна, но все пак ще я кажем и ние – да създаде аналог на утвърдения си продукт Double Barrel, само че с пневматична пружина, като запази или дори подобри повечето от качествата му. На думи звучи лесно, но в действителност компанията е инвестирала над 2 г. в създаването на новия продукт.

На пръв поглед най-голямото предимство на въздушните пружини е по-ниското тегло. И действително, DBair тежи около 500 г, което е поне с 200 г по-малко от най-лекия вариант на Double Barrel. Въпреки това създателите на новия шок твърдят, че не това е бил най-важният фактор за създаването на този продукт.

Основната цел е била регулируемостта и качествената амортизация на Double Barrel да бъдат комбинирани с адаптивността и ниското тегло на пневматичната пружина, за да може да намерят приложение и в по-леки, с по-малък ход на окачването велосипеди.

Както казахме, Double Barrel е известен с качеството на работата си и множеството настройки. Това се дължи на технологията Twin Tube, комбинирана с настройки за сгъването и връщането както при ниска, така и при висока скорост на буталото. Това прави 4 отделни независими настройки, без да броим тази за прогресивността, която също е много важна. Всичко това е пренесено и при DBair, като има и някои допълнителни плюсове от използването на въздушна пружина.

Един такъв плюс е възможността за фина настройка спрямо теглото на колоездача. Друго полезно свойство е вродената прогресивност на въздушните камери, благодарение на която пневматичните шокове се справят по-добре с регресивни окачвания, а такива не липсват на пазара. Същевременно, в наши дни въздушните пружини имат все по-голям обем, което позволява да имат и по-линейна работа, ако се налага (чрез промяна на налягането или обема). Изобщо, от гл.т. на регулируемост пневматичната пружина дава по-големи възможности от металната, но това не означава, че е лесно да се нацелят правилните параметри, така че да е приложима към максимално широк кръг велосипеди и типове окачвания на пазара. За да постигнат това, Cane Creek са положили доста усилия. Те са започнали със създаването на програма, която да анализира детайлно в лабораторни условия работата и настройките на повечето задни амортисьори, предлагани на пазара. След събирането на тези данни, тест-карачите на компанията са изпробвали същите тези шокове в реални условия, с различни типове окачване, за да се види кои характеристики как се отразяват при реално каране. Едва след натрупването и анализирането на подобна база данни Cane Creek са пристъпили към създаването на първите прототипи, залагайки параметрите, които са приели като най-важни и ефективни. Следващата стъпка е била обстойно тестване на прототипите, отново върху най-различни велосипеди, типове окачване, терени, докато в крайна сметка се стигне до завършения продукт на горната снимка.

И отново ще повторим – теглото не е било основното предимство, което са търсили инженерите на Cane Creek. То е по-скоро „вроденото“ предимство, благодарение на което обаче технологиите от Double Barrel вече ще бъдат достъпни не само за любителите на спускането, а и за собствениците на ХС/АМ велосипеди, тъй като DBair ще може да се ползва и при велосипеди с ход на окачването 140 мм. По-специално, размерите, в които ще се предлага новият шок, ще са осем – от 190х50 мм до 267х90 мм.

DBair все пак има и някои недостатъци спрямо Double Barrel – Cane Creek са достатъчно честни, за да не премълчат това. Тези слабости са характерни и за другите шокове с пневматична пружина и са в две насоки. Първо, той не е толкова чувствителен и „мазен“ при сгъване, колкото събрата си с метална пружина. Второ, въздушните шокове изискват малко повече поддръжка и са малко по-сложни като устройство, уплътнения и т.н., поради което са и по-скъпи.

Въпреки това в наши дни за много хора задните амортисьори с въздушна пружина са единственото, което биха сложили на велосипеда си, и в лицето на DBair, който ще е в продажба от началото на 2012 г. (цената още не е съобщена) потребителите ще имат още един силен фаворит.

Ако ви е интересно, можете да видите и кратък видеоклип, посветен на новия продукт на Cane Creek: http://www.youtube.com/watch?v=SyhNPTg-2tc&feature=player_embedded

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>