Sram 2012 – още новости от Евробайк

След представените напролет продукти, американският производител добави още по време на изложението Евробайк. Сред тях са изцяло обновената група Х5, която вече е 10-скоростна, както и новият топ-модел сред ХС шоковете на Rock Shox – Monarch XX Carbon.


И така, компонентите Х5 вече също са „семейство“ (избраното от Sram определение), което ще предлага варианти с 2 или 3 венеца отпред и 10 предавки отзад. По този начин скоростните системи 2х10 и 3х10 стават по-достъпни от всякога, след като по-рано през годината основният им конкурент Shimano също „свали“ прага за 10-те предавки до групата Deore. Във връзка с промените всички компоненти Х5 са напълно обновени, ето и характеристиките им:

Заден дерайльор
– Съвместим с 10 предавки отзад и използващ технологията Exact Actuation с отношение на изтегляне 1:1 за бърза, прецизна и гладка смяна на скоростите във всякакви условия.
– Direct Route технология за по-леко и гладко превключване.
– Съвместимост с касети с 36 зъба.
– Варианти с дълго и средно рамо.

Команди
– Технологията Exact Actuation за 2х10 и 2х10 предавки.
– Технологията Impulse – освобождаващото лостче може да се натиска с палец или показалец, като при първия вариант на практика сменяте предавките и нагоре, и надолу само с палеца.

Преден дерайльор
– Оптимизиран за 2 или 3 венеца отпред.
– Горно и долно теглене.
– Два размера на скобата за захват, така че да е съвместим с повечето седалкови тръби на пазара.

Курбели
– Кован алуминий 6061 с асиметрична форма.
– 2 или 3 венеца. 42-28, 39-26, 38-24 и 36-22 зъба или 44-33-22 зъба.
– Технология X-Glide за лека и прецизна смяна на скоростите.
– Средно движение GXP с уплътнения Gutter Seal за максимална защита.
– Опции за средно движение PressFit 30 и ВВ30.

Задна касета PG-1030
– Технология PowerGlide за гладка смяна на предавките.
– 11-36 зъба.
– Издръжливо никел-хромирано покритие.

Повечето компоненти Х5 ще се предлагат в черен и сив цвят.


В каталога на Rock Shox пък се появява нов топ-модел заден амортисьор с пневматична пружина и въздушен кожух от въглеродни нишки – Monarch XX Carbon. Композитният материал обаче не е единственото нововъведение в този продукт. Въглеродните нишки са използвани заради ниското тегло – карбоновият кажух е два пъти по-лек от алуминиевия, без да компрометира с нищо работата на въздушната пужина Solo Air, използвана при Monarch.

Другата голяма новост е системата за дистанционно заключване XLoc, която до момента Rock Shox използваха само при най-скъпите си вилки. Сега с лоста XLoc, който е съвместим с някои от командите и спирачните лостчета на Sram (тези в горните класове) чрез системата MatchMaker X, вече можете да контролирате и шока. Дистанционният контрол има две положения – отключен и заключен, а най-важното е, че системата е хидравлична и напълно „запечатана“, така че няма как праха и влагата да проникнат и да повлияят на работата й. (За сравнение, системите с метално жило, подобно на скоростите, се налага от време на време да се почистват, смазват и т.н.). Връзката за маркуча се върти на 360º, което позволява да му осигурите най-безпроблемен път с оглед на дизайна на рамката и останалите компоненти по нея.

Освен дистанционното заключване, Monarch XX Carbon има и реглаж на амортизацията при връщане (rebound).

Новият шок ще се предлага в няколко размера: 165 x 38 mm, 190 x 50 mm, 200 x 50 mm, 200 х 57 mm, 216 x 63 mm. Както виждате, те покриват изцяло сегмента ХС/АМ, така че и хората с по-дългоходови леки велосипеди ще могат да се възползват от ниското тегло и системата XLoc.

Теглото на Monarch XX Carbon е 275 грама – това е за размер 165х38 мм + лост XLoc с маркуч 950 мм, но без болтовете за монтаж.

За вграждане в готови велосипеди (OEM) Monarch XX ще се предлага  и в по-достъпен вариант с алуминиев кожух.

www.sram.com
www.onedistribution.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>