Медиен преглед – юли 2011 г.

По изключение първата статия в новата рубрика е доста голяма, защото ще е преглед на целия месец юли.

Bolivia 2011

Да започнем с нещо за душата… Ако си падате по екзотични места, технични пътеки и бясно каране по тях, задължително разгледайте снимките и видеоклипа в статията в Pinkbike, посветена на едно пътуване в компанията на Джером Клементс и Рене Вилдхабер – двама от най-добрите Enduro DH състезатели, с победи в Mega Avalanche  и други подобни надпревари.
http://www.pinkbike.com/news/Bolivia-final-edit-2011.html (на англ. език).

Specialized 2012

Със сигурност ще се върнем към тази тема по-късно през годината, но първите новини за продуктите на компанията за следващия сезон вече са налице.

Най-голям интерес може би предизвиква обновеният Stumpjumper FSR. Във варианта с 26-цолови колела той ще има 140 мм ход на окачването, а при 29-цоловите той ще е 130 мм, което е доста за такъв тип 29er. Рамката включва всички съвременни технологии, които сме ви представяли нееднократно – конусовидна челна тръба, средно движение PressFit 30 с ISCG накрайници,  задна ос 142+. Един наистина нов елемент в байка е водачът за веригата Dangler, който има задачата да я успокоява при спускане по силно пресечен терен.

Друга интересна новост при някои от моделите с окачване са задните амортисьори Future Shock, произведени за Specialized от Fox, които имат нова функция AutoSag за автоматично регулиране на началното сгъване.

Има и няколко нови модела в 29-цоловия сегмент – например Carve 29er, Camber Carbon 29er и др.

За спускачите също се очакват новости. Една от тях се появи като новина в Pinkbike на базата на една „шпионска снимка“ на модела Demo 8, направен от въглеродни нишки:
http://www.pinkbike.com/news/Specialized-Carbon-Demo-First-Look.html (на англ. език).

Съвсем официално иначе бе представен новият модел Status, който ще замени досегашния Big Hit като достъпен байк за спускане за хората с по-плитки портфейли. Рамката е с класическо четириставно FSR окачване с Horst ink, но като външен вид и геометрия е съвсем нова. Всъщност геометрията е заимствана (доколкото е възможно) от модела Demo 8 и се характеризира с по-малък челен ъгъл и по-ниско средно движение от Big Hit, което по наше мнение е много добре.

Повече подробности и първи снимки на новите байкове можете да видите тук:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/specialized-2012-mountain-bikes-first-look-30937 (на англ. език).
http://www.mtb-news.de/news/2011/07/21/specialized-gravity/ (на немски език).

В сайта Bikerumor дори се появи статия с теглото на някои от новите байкове: http://www.bikerumor.com/mountain-bike/page/2/ (на англ. език).

Освен тях Specialized представи и доста нови компоненти и екипировка, които са представени в отделна статия тук:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/specialized-2012-mountain-bike-accessories-first-look-30994 (на англ. език).
А може би ще ви е интересно да прочетете и за кратката разходка из офисите на компанията, където всъщност има и тестови лаборатории, помещения за изработка на прототипи, сектор за обучение на персонала и дилърите и др. :
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/specialized-bicycles-headquarters-tour-30931 (на англ. език).

Интересно предложение за нов стандарт за свободното движение на задните главини направи Кърк Пасенти. Можете да го видите тук:
http://www.bikerumor.com/2011/07/11/kirk-pacenti-offers-open-source-freehub-design-suggests-industry-moves-forward/ (на англ. език).

Kokanee Crankworx 2011

През месец юли, от 15-ти до 24-ти, в канадския курорт Уислър се състоя фестивалът Kokanee Crankworx – едно от най-известните събития в планинското колоездене с акцент върху нанадолните дисциплини, като в 9 поредни дни многохилядната публика можеше да наблюдава най-различни формати и стилове състезания – от класически DH стартове, през дуал слалом и гигантски слалом, до слоупстайл състезанието, което постави началото и донесе славата на Crankworx преди няколко години. Подробности относно резултатите, както и множество снимки и видеоматериали можете да намерите навсякъде из мрежата, но за улеснение ви насочваме към следните източници:

Сайт на фестивала: http://www.crankworx.com/ (там ще намерите информация и за другото състезание от веригата Crankworx, което се провежда в САЩ).

Репортажи в Pinkbike (на англ. език):
http://www.pinkbike.com/news/Fat-Tire-Criterium-Kokanee-Crankworx-2011.html
http://www.pinkbike.com/news/Kintner-and-Ropelato-win-Crankworx-Dual-Slalom.html
http://www.pinkbike.com/news/Stevie-Smith-wins-the-Canadian-Open.html
http://www.pinkbike.com/news/Kokanee-Crankworx-2011-Blenkinsop-and-Buchar-win-Garbanzo.html
http://www.pinkbike.com/news/Kokanee-Crankworx-2011-Neethling-and-Anne-Caroline-win-Air-DH.html
http://www.pinkbike.com/news/Crankworx-2011-Zink-and-Phillips-win-Teva-Best-Trick.html
http://www.pinkbike.com/news/Crankworx-2011-Kintner-and-Ropelato-win-Pumptrack.html
http://www.pinkbike.com/news/Kokanee-Crankworx-2011-Kintner-and-Slavik-win-GS.html
http://www.pinkbike.com/news/Semenuk-wins-Joyride.html
http://www.pinkbike.com/news/Kokanee-Crankworx-Canadian-Enduro-2011.html

Rocky Mountain Element и Vertex

Тази част от читателите ни, които си спомнят бума на фрийрайда, вероятно завинаги са запечатали името на канадската компания основно като производител на FR байкове. Всъщност Rocky Mountain винаги са имали пълна гама велосипеди за най-различни стилове, включително крос-кънтри, и точно такива са моделите Element и Vertex, чиито нови версии, включително 29-цолови, можете да видите тук:
http://www.bikerumor.com/2011/07/08/rocky-mountain-releases-element-alloy-26-and-29/ (на англ. език).
http://www.bikerumor.com/2011/07/09/rocky-mountain-also-releases-vertex-rsl-carbon-29-hardtail/ (на англ. език).

Commencal Meta AM

Новото поколение на АМ модела на известния андорски производител със сигурност ползва доста заемки от DH велосипедите, карани от семейство Атертън по трасетата на СК. Рамката е по-лека, по-ниска (както горната тръба, така и средното движение) и с геометрия, която определено ще подобри представянето й при спускане – по-голямо междуосие, споменатото по-ниско средно движение, както и по-малък челен ъгъл. Същевременно Commencal твърдят, че някои от промените в геометрията ще са полезни и в посока нагоре – по-дългата горна тръба и по-големият ъгъл на седалковата тръба, който помага на тежестта на ездача да стои в центъра при изкачванията, а не назад. Снимки, подробности и пълни характеристики можете да видите тук:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/commencal-meta-am-first-look-30875 (на англ. език).

Задава се карбонов Trek Session и още много новости за 2012 г.

При наличието на все повече DH рамки, направени от композитния материал, не е учудващо че един от пионерите в използването на въглеродни нишки също подготвя такъв вариант на успешната си рамка за спускане Session. Победителят в Световната купа за 2011 г. Аарън Гуин вече я изпробва в състезателни условия, а пълното име на байка вероятно ще бъде Session 9.9 . Отдалеч рамката е трудно различима от алуминиевата – същите линии и геометрия, същото окачване. Така че очевидно основният аспект, в който се търси подобрение, е теглото. При положение че алуминиевият Session е една от най-леките DH рамки на пазара, колко ли да очакваме от карбоновата…?
Най-много подробности за Session 9.9 намерихм в тази статия в Pinkbike:
http://www.pinkbike.com/news/trek-session-carbon-9.9.html (на англ. език).
Можете да прочетете доста неща и в MTB-News.de:
http://www.mtb-news.de/news/2011/08/15/trek-session-9-9-carbon-von-aaron-gwin-im-bike-check/ (на немски език).

При останалите модели на Trek също ще има доста новости. Една от тях е невидима и засяга вилките на Fox, с които са окомплектовани част от байковете. В тях вече е внедрена технологията DRCV, която в момента се използва при задните амортисьори на същите модели.

Освен това Remedy и Fuel EX са станали по-леки и с по-отпусната геометрия, както и с възможност за фина настройка на челния ъгъл с 0.5 градуса и свързана с нея промяна във височината на средното движение с 10 мм.

Има и съвсем нов модел Splash, който ще замени линията Scratch Air – предназначението му е 60% надолу, 40% нагоре, т.е. лек ендуро/фрийрайд велосипед.

Изцяло нов е и дамският модел Lush, който е със 120 мм ход на окачването, аналог на мъжкия Fuel EX.

Можете да видите първи снимки и данни за новите продукти на Trek тук:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/trek-2012-mountain-bikes-first-look-30991 (на англ. език).
http://www.mtb-news.de/news/2011/07/18/trek-2012-slash-downhill-trail-bike/ (на немски език).
http://www.mtb-news.de/news/2011/07/15/specialized-stumpjumper-evo-2012/ (на немски език).
http://www.mtb-news.de/news/2011/07/12/specialized-stumpjumper-s-works-29-2012/ (на немски език).

Със сигурност ще ви ги представим и по-подробно в следващите месеци.

Нова супер-лека лапа от Ritchey

Моделът за 2012 г., наречен С260, е предназначен за ХС велосипеди и тежи едва 100 грама – става дума за алуминиева лапа със 100 мм дължина, а още по-забележително е твърдението за 30% повишение на коравината спрямо сегашния флагман на компанията WCS 4-Axis, а също и за повече здравина и устойчивост към умора на материала спрямо досегашните модели. Интересна е и скобата за захват на кормилото – с четири болта, които не само са разположени под ъгъл един спрямо друг, но и самата челна пластина не представлява половината от скобата, а по-малка част, равняваща се на 100 градуса от окръжността. По този начин силата при стягане се разпределя по-равномерно по цялата обиколка на кормилото, което е добре за карбоновите кормила. Интересно е и това, че лапата ще се предлага със скоба за кормилни тръби 1 1/8 и 1 ¼ , т.е. ще има и вариант за новия размер стержени, предложен от Giant.
Повече подробности за този продукт можете да прочетете тук:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/ritcheys-new-100g-c260-stem-sneak-peek-30996 (на англ. език).

TiMania от ControlTech

Както показва името на тази линия продукти, става дума за титанови такива – по-специално лапа, кормило, кол за седалка и дистанционни втулки за стержена. Титанът е извесетн с няколко характеристики: много добро съотношение между здравина и тегло, труден за обработка, поради което и скъп, с добри виброобиращи качества и с едно чувство за уникалност и специалност, което е довело до наличието на истински маниаци по темата. Ако сте такива, вероятно дори няма да ви вълнуват конкретните характеристики на продуктите от серията TiMania, но все пак можете да ги видите в тази статия:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/controltech-timania-cockpit-kit-first-look-31072 (на англ. език).

Нови модели от Lapierre

Предлагаме ви и една интересна статия в Pinkbike за три AM/ендуро велосипеда на френския производител Lapierre. Интересна особеност прr един от тях е окачването Pendbox, което използва сложна конструкция от ставни връзки в комбинация с плаващо средно движение, за да осигури ефективност при педалиране. Вижте повече подробности за моделите X-Flow, Zesty и Spicy тук:
http://www.pinkbike.com/news/Lapierre-Launch-in-Les-Gets-First-Ride-on-the-X-Flow.html (на англ. език).

И накрая нещо българско в UK

Не е трудно да се досетите, че става дума за Ram Bikes, които от няколко години вече присъстват и на британския пазар. Може би ще ви е интересно как са представени двата им най-нови модела – 4X и 4130 – в сайта BikeRadar:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/ram-mountain-bikes-first-look-31041 (на англ. език).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>