Медиен преглед – нова рубрика в МТБ-БГ

Щем не щем, крайно време да признаем и отчетем един факт – тази година трудно насмогваме с огромното количество информация от България и чужбина. И докато за българските вести гледаме да не изоставаме, тъй като това е основната насоченост на сайта, новините от чужбина се трупат във все по-голям списък от връзки към статии в чужди сайтове, които чакат да бъдат преведени, обработени и публикувани като новини.

Причината е ясна – в екипа на МТБ-БГ засега има основно един човек, който пише статиите („Приятно ми е, Любо“) и при уравнението „информация = все повече, служител = все същия“ очевидно няма как да не се стигне до възможния лимит за обработка на данни.

Хубаво, обаче новините, ако са публикувани след няколко месеца, вече не са новини. Не се отказваме от желанието и намерението да публикуваме достатъчно подробна информация на български език за най-важните неща, които се случват в чужбина, включително десетките нови продукти, представени тази пролет, а и по-късно през сезона, но при положение че тази информация залежава по директориите, решихме, че е по-добре първоначално да я представяме съвсем накратко, но навреме, а по-късно, когато остане време, и по-подробно.

Затова ви представяме новата рубрика „Медиен преглед“.  Както се досещате от името й, в нея ще ви запознаваме с най-интересните новини от чуждестранните информационни сайтове за определен изминал период от време, най-често една седмица. За всяка новина ще има кратко резюме на български език и връзка към една или повече статии в чуждестранни медии, където има снимки и повече информация по темата.

Има и друг момент – в чуждестранните медии често се появява информация за прототипи или дори за готови продукти месеци преди появата им на пазара и в сайта на производителя. В тези статии обикновено има и снимки, направени от екипа на чуждата медия. Дори да преведем информацията от статията, снимките няма как да ги ползваме заради авторските права, така че и в този случай доста по-добре би било просто да ви препратим към „оригинала“ с кратко въведение на български език.

Не ни разбирайте погрешно – няма да спрем да пишем подробно за интересни и нови продукти! С новата рубрика просто ще се опитаме да поддържаме актуалност, да не изоставаме от горещите новини.

Когато можем, ще предоставяме и връзки към сайтове на различни езици, така че да може нашите читатели да изберат вариант, който им е най-лесен за четене. В това отношение можете да помогнете и вие – ако се натъкнете на интересна статия, която смятате, че си струва да бъде видяна от повече хора, можете да ни изпратите връзка към нея, но ако не е написана на английски език, ще ни е необходимо и кратко резюме.

Най-често обаче статиите, към които ще ви насочваме, ще са на английски език. Един допълнителен плюс на новата рубика е, че тя няма да е ограничена само до новините за продукти, състезания и т.н. В нея ще можем да ви насочваме и към интересни ревюта (тестове на продукти), видеоматериали, интервюта, пътеписи и др.

Ясно ни е, че много от вас нямат нужда от тази рубрика, тъй като така или иначе следят информационните сайтове. В същото време обаче искаме да запазим МТБ-БГ като медиа с актуална информация – не само от България, но и от цял свят. Вярваме, че дори за хората, които не владеят чужди езици, кратките резюмета ще бъдат полезни, за да разберат най-важното, така че се надяваме като цяло тези статии да ви допаднат.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>