Световна купа 2011 – XCO#5 и DHI#5 в Уиндхам, САЩ

Повечето водачи във временното класиране запазиха или дори увеличиха преднината си след състезанията, проведени на 9-10 юли в САЩ. Времето бе типично за сезона, т.е. горещо, а трасетата в по-голямата си част бяха сухи и прашни, с отделни локви, останали на места. В събота стартираха ХС състезателите, а в неделя спускачите. Може би си спомняте, че състезанието по 4Х бе отменено по-рано тази година.

Трасето за ХС бе с дължина 5.5 км и се състоеше от дълго изкачване и дълго спускане, поради което липсваше и предварителна „полуобиколка“ за разкъсване на колоната. Мъжете трябваше да направят 6 обиколки, а жените 5.

Съперничките от предишния кръг – Жули Бресе (Франция, BH – Suntour – Peisey Vallandry) и Катерин Пендрел (Канда, Luna) отново бяха в топ форма и се откъснаха с около 40 секунди пред основната група още в първата обиколка. След това те караха заедно до последното завъртане, където французойката успя да атакува успешно при изкачването, достигайки първа върха. Пендрел, която по принцип притискаше Бресе повече в спусканията, точно на последното явно имаше някакви технически проблеми и не успя да настигне съперничката си, примирявайки се с второто място. Зад тях Мари-Хелен Премон (Канада, Maxxis – Rocky Mountain) караше много стабилно на трета позиция до последната обиколка, където бе застигната от Аника Лангвад (Дания) и не успя да се противопостави на атаката й, завършвайки на четвърто място. Само на секунда след нея финишира и Джорджия Гоулд (САЩ, Luna). Третата за сезона победа на Бресе й осигури още по-комфортна преднина във временното класиране, където тя има актив от 1110 т. Въпреки това Пендрел все още има шансове със своите 920 т., а Премон остава трета далеч назад с 630 т.

Надпреварата при мъжете бе белязана от превъзходството на чешкия състезател Ярослав Кулхави (Specialized), който поведе колоната, натрупа преднина от 11 секунди до края на първата обиколка и с всяка следваща увеличаваше своя аванс, като едва в последната „върна газта“ и въпреки това спечели състезанието с 29 секунди. При такова развитие на състезанието борбата за второто място се оказа много оспорвана – до четвъртата обиколка имаше силна група от 8 преследвачи, която започна да се разкъсва едва в последните две обиколки. Първите, които успяха да се откъснат, бяха Нино Шуртер (Швейцария, Scott-Swisspower) и Бъри Стендър (ЮАР, Specialized), но Кристоф Заузер (Швейцария, Specialized) и Марко Фонтана (Италия, Cannondale) бяха по петите им. В последната обиколка Заузер пръв подхвана атака, като Шуртер успя да се задържи, а Стендър и Фонтана изостанаха. Впоследствие Фонтана изгуби сили и остана чак на шеста позиция, отстъпвайки последното място на подиума на Максим Марот (Франция, BH – Suntour – Peisey Vallandry). Междувременно Шуртер и Заузер се бореха до последно по време на спускането, като в крайна сметка състезателят на Scott надделя и взе второто място съмо с 1 секунда преднина. За Кулхави това също е трета победа и, както Жули Бресе при жените, той има 1110 т., следван от Шуртер с 870 и Жулиен Абсалон с 650 (което не е никак зле, като се има предвид, че французинът пропусна двата  старта в Северна Америка). Два кръга преди края на СК победата в сериите за Кулхави е почти сигурна.

Паулин Прево (Франция, Lapierre) и Герхард Кершбаумер (Италия, TX Active Bianchi) записаха поредни победи в категорията до 23 години и едва ли някой може да ги измести от първите места там.

Пистата за спускане бе с дължина 1.8 км и включваше технични каменни секции в гората и бързи открити отсечки с доста сериозни скокове. Рейчъл Атертън (Великобритания, Commencal) повтори успеха си от миналата година и записа победа, изпреварвайки Флориан Пужин (Франция, Scott 11) и водачката във временното класиране Трейси Моузли (Великобритания, Trek). На четвърто и пето място останаха Мириам Никол (Франция, Riding Addiction Commencal) и Емили Зигенталер (Швейцария, Scott 11) – първото ново име на подиума от доста време насам. С победата си Атертън зае стабилно третата позиция във временното класиране с 820 т., над нея е Пужин с 980 а на върха е Моузли с 1080. Иначе казано, нищо не е решено окончателно и в последните два кръга „има мегдан“ за размествания и промени.

При мъжете обаче крайното класиране започва да добива все по-изчистен вид. В Уиндхам едно от първите наистина добри времена бе това на Фабиен Барел (Франция, Mondraker), който бе завършил 20-ти в квалификацията. Французинът се задържа доста дълго на горещия стол, като дори Грег Минаар (ЮАР, Santa Cruz Syndicate) не успя да го измести оттам – за Минаар този старт като цяло бе лош – 13-то място на квалификацията и 12-то на финала. Едва Андрю Нийтлинг (ЮАР, Giant) успя да свали 2 секунди от времето на Барел, а веднага след това Стив Пийт (Великобритания, Santa Cruz Syndicate) се настани на горещия стол с още 0.8 секунди надолу. Оставаха 8 състезатели, но никой от тях не успя да подобри времената на Пийт и Нийтлинг. Никой, освен последният по трасето – водачът във временното класиране Аарън Гуин (САЩ, Trek). След отличното си представяне в СК до момента, американецът направи в Уиндхам това, което родната публика очакваше от него – мина перфектно през всички части на трасето, завъшвайки с 2 секунди преднина. На четвърто и пето място останаха Стив Смит (Канада, Devinci) и Брук Макдоналд (Нова Зеландия, MS Evil). Четвъртата победа на Гуин и лошото представяне на Минаар и Джий Атертън оставят само теоретична възможност за промяна на победителя в сериите. Гуин има 1118 т. във временното класиране, докато Минаар и Атертън са на второ и трето място със 776 и 657 т.