Sram 2012 – X0 Downhill и RS Reverb Stealth

Напоследък не ни остава много време за продуктови новини, но последните новости от Sram няма как да ги пропуснем, защото става дума за нова серия компоненти, предназначена специално за спускане, както и за нов регулируем кол за седалка.

Групата Х0, втората „по ранг“ в каталога на американския производител, вече има производна серия компоненти, насочени изцяло към дисциплината спускане. Заради специфичните изисквания на тази дисциплина, техните характеристики се различават в някои отношения от тези на продуктите в „стандартната“ група Х0.

Задния дерайльор например е все така лек и издръжлив, съвместим с 10-скоростни команди с технологията Exact Actuation на Sram и отношение 1:1, но е проектиран за оптимална работа със задни касети до 28 зъба, с малка стъпка между размерите на венците. Както виждате, рамото му е късо и компактно (50 мм), а теглото е 203 грама.

В комбинация с този дерайльор се предлага и задна команда, отново с познатите технологии на Avid като Impulse (двупосочно действие на освобождаващото лостче, позволява опериране само с полец), регулируемост в няколко направления, съвместимост с Matchmaker и MatchMaker X. Теглото й е само 116 грама.

За новата група е предвидена и задната касета PG-1070 (идентична с едноименния модел за шосе на компанията), която ще се предлага във варианти 11-23, 11-25, 11-26 и 11-28 зъба. При нея са използвани технологиите X-Dome (но само отчасти, производителят нарича конструкцията на касетата semi-spidered) и Power Glide, а теглото й е 210 грама.

Най-интересният компонент в новата серия може би са курбелите – първите в света DH курбели, изработени от въглеродни нишки. Ако този материал ви прави подозрителни относно употребата му в DH байк точно на това място, Sram наблягат на факта, че в последните 1-2 години продуктът е бил тестван в най-тежки условия от някои от най-добрите състезатели – щом е издържал тяхното каране, едва ли има причина някой „простосмъртен“ да се опасява за здравината и издръжливостта им. Всъщност само рамото е от композитния материал. Паякът, болтовете и венецът са от здрави алуминиеви сплави, което също помага за постигане на ниско тегло. Във варианта със средно движение GXP 83 мм курбелите с дължина 165 мм и венец с 36 зъба тежат едва 765 грама. Продуктът се предлага и в други варианти – с GXP 73 мм, BB30, PressFit 30  и PressFit 30 DH. Дължината може да е и 170 мм, а венците – 34, 36 или 38 зъба.

С новата DH серия представеният през пролетта водач за верига Truvativ X0 вече си идва на точното място.

За спирачките X0, базирани върху Elixir, също вече сме писали.

Sram публикуваха и видеоклип за новите компоненти:


Другият интересен продукт, предлаган с марката на Rock Shox, е колът за седалка Reverb Stealth. Този продукт бе представен за пръв път през 2010 г. и по думите на Sram се справя повече от добре на пазара, получавайки положителни отзиви и в пресата, и сред потребителите. Припомняме накратко, че става дума за кол, чиято височина може да се регулира хидравлично в рамките на 125 мм, при това дистанционно – от лостче на кормилото. За 2012 г. компанията добавя и модела Stealth, разработен в партньорство с двама от най-големите производители на велосипеди – Scott и Trek.

Главната особеност при Reverb Stealth е в това, че маркучът излиза от долната му част и е проектиран да минава вътре в рамката, откъдето да излиза към кормилото. По този начин външният вид е много по-изчистен, а и маркучът е защитен от околната среда. Предполагам обаче, че това означава и невъзможност за изваждане на кола, без откачане на маркуча и последващо обезвъздушаване на системата.

Засега продуктът е още във фаза прототип, така че няма окончателна информация за теглото или цената му, нито за съвместимостта с конкретни марки и модели велосипеди.

www.sram.com
www.onedistribution.com

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>