Avid 2012 – XX и XX World Cup

Както можеше да се очаква, Avid обнови и спирачките си от най-висок клас, а именно тези в серията XX. Те на практика могат да се разглеждат като най-леките представители на моделите Elixir, с които споделят общо устройство и технологии, затова и подобренията, въведени в сериите 9 и 7 ще присъстват и в по-скъпите ХХ и XX World Cup.

Припомням накратко, че вътрешното устройство на спирачките е променено в няколко насоки с цел премахване на някои предпоставки за задържане на въздух в системата – по-голям резервоар, нов дизайн и материал на мехура, нова пробка за обезвъздушаване, по-добри уплътнения и т.н. При новото поколение спирачки процесът по пълнене и обезвъздушаване трябва да е доста по-лесен и безпроблемен, а освен това е добавен и т.нар. „въздушен капан“ (Air Trap Feature), който не позволява на въздуха (ако все пак има такъв) да влияе на работата на спирачката.

Продуктите за 2012 г. ще са окомплектвани и с новите ротори на Avid от сериите HSX и HS1. Припомням, че тези дискове са разработени с цел още по-добро охлаждане и по-ниско тегло, като при HSX конструкцията е с алуминиев паяк и стоманена спирачна повърхност. Стъпката в размерите вече е 20 мм за всички ротори, т.е. на мястото на досегашните 185 мм вече ще се предлагат 180 мм дискове. Avid XX ще се предлага и с двата вида ротори в размери до 180 мм за HSX и до 200 мм за HS1, докато ХХ World Cup ще е само с HSX до 180 мм.

Спирачните апарати също са обновени – при ХХ двете му половини са изковани от алуминиева сплав, а при XX World Cup – от магнезиева. И при двата модела, с цел намаляване на теглото, са премахнати конусовидните CPS шайби, т.е. болтовете притягат ушите на апарата директно към накрайника на вилката/рамката. Накладките са с алуминиеви подложки, за намаляване на теглото.

Както и досега, спирачните лостчета са съвместими със скобата MatchMaker X, която позволява едновременното закрепване с команда и дистанционно лостче за вилката.

Avid XX тежи 289 грама (предна, 160 мм ротор, директно закрепване към Post Mount), а XX World Cup е олекнала до 270 грама.

http://www.sram.com
http://www.onedistribution.com

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>