Vivelo 2011-2012

Линията от планински велосипеди на Vivelo Bikes от няколко седмици вече е на пазара, така че е крайно време да ви ги представим като една от новите български марки.

 

Да, допреди една година сякаш никой не бе чувал за тях, но Vivelo навлязоха в колоездачните среди бързо и енергично, с лъскави, леки и скъпи шосейни велосипеди и с няколко отбора за шосейно колоездене. След това обърнаха поглед и към планинското, създадоха модела M17 и привлякоха Уоутър Клепе като „сам юнак“ в отбора им, отговарящ за победите в планинското колоездене. Както знаем, белгиецът е юнак и половина в това отношение, а освен всичко друго е и човек с огромен опит, което вероятно е от полза за компанията при подготовката на бъдещи продукти. Междувременно от няколко месеца се очакваше появата и на по-достъпни като цена модели, насочени към по-широк кръг потребители и сега тези продукти вече са факт и именно тях ще ви представим в следващите редове. Заради това, че се появяват в разгара на сезона и нищо чудно да се задържат до следващия, „кръстихме“ колекцията 2011-2012, като си запазваме правото да ви представим и други модели в допълнение, когато се появат такива.

Разбира се, няма как да не започна именно със споменатия М17. Това бе първият планински велосипед, който видя бял свят с марката Vivelo и макар че наскоро видях Уоутър да тества рамката за следващото поколение, в момента все още това е актуалният велосипед, който можете да закупите. Става дума за лек карбонов твърдак с тегло на рамката 1150 грама. Целият велосипед, оборудван с компоненти от серията ХХ на Sram, вилка Rock Shox SID и други части от висок клас, тежи 9.3 кг. Както разбирате, това е състезателен велосипед и през последните няколко месеца в ръцете на Уоутър Клепе изпълняваше точно такива функции. Макар да не съм го карал, ще си позволя да цитирам някои негови впечатления от рамката, споделени при съвместни карания: „Балансът между коравина и комфорт е много добър; същото мога да кажа и по отношение на геометрията  – в началото имах опасения, че малко по-късата горна тръба (отколкото съм свикнал) ще ми е неудобна, но в действителност се оказа точно обратното и рамката ми е много удобна както нагоре, така и надолу“. Конструктивно рамката на М17 е тип монокок, със стандартно средно движение и вътрешни (полуинтегрирани) чашки и накрайници IS за дискова спирачка. Цената й е 1700 лв., а на целия велосипед – зависи от това с какви компоненти решите да го сглобите.

Както стана ясно, М17 е продукт, насочен към доста малка група потребители (поне по нашите ширини), така че към него Vivelo трябваше да добавят и велосипеди за по-масовия потребител – това са сериите Space и Sky.

Space e по-скъпата серия, достигаща до 1150 лв. за модела Space 01, показан на горната снимка. Рамката е обща за трите велосипеда, от алуминиева сплав 7005, с хидроформовани тръби и чело за полуинтегрирани чашки. Space 01 е с вилка SR Suntour  XCR, движение с компоненти Shimano Alivio и Deore и дискови спирачки Shimano BR-M486. Гумите са Schwalbe Racing Ralph.

При Space 03 вилката е SR Suntour XCM с механично заключване, движението е с части от сериите Alivio и Altus на Shimano, скоростите са 24, а дисковите спирачки са механични – Shimano BR-M495. Цената на този модел е 720 лв.

Space 05 е най-евтин – 595 лв. Срещу тях получавате същата рамка, но с вилка SR Suntour XCM с механично заключване, начален клас компоненти на Shimano и V-образни спирачки на японския производител.

Space 05 е горе-долу началното ниво, което аз лично бих препоръчал за каране в планински условия, но ако търсите още по-евтин велосипед, с който все пак бихте могли да правите и леки разходки сред природата, погледнете и моделите Sky.

Макар и в ниския ценови клас, те са функционални и годни за надграждане, тъй като използват твърда алуминиева рамка 7005 с нормален вид, полуинтегрирани чашки 1 1/8 и сменяемо ухо за задния дерайльор – детайли, които не винаги се срещат в този ценови клас. Sky 2.0, който е показан на горната снимка, струва 368 лв. и е оборудван с вилка SR Suntour M2025, начален клас компоненти на Shimano и V-образни спирачки Promax. Ако предпочитате дискови, има и такава модификация на цена 443 лв., а за дамите има и велосипед със спускаща се ниско горна тръба, който струва 383 лв.

В заключение бих казал, че с новите модели на Vivelo започва да се изгражда МТБ „каталога“ на марката , но в него все още има една голяма празнина и това е средният клас – между Space 01 и М17. Тепърва ще видим дали няма да се появят продукти и в тази ниша…

За повече снимки и информация относно Vivelo можете да посетите сайта и онлайн магазина им:
http://www.vivelo-bikes.com/
http://shop.vivelo-bikes.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>