Спортни новини #33

Vienna Air King и FMB World Tour; Новини за отбори и състезатели; отмяна на 4Х надпреварата в Уиндхам за СК; нов интересен трик, изпълнен с ВМХ.

Сам Пилгрим (Великобритания, NS Bikes) спечели слоупстайл състезанието Vienna Air King в столицата на Австрия. След него се наредиха Яник Граниери (Франция, Commencal) и Грег Уотс (САЩ, Haro/Rockstar). Андреу Лакондеги (Испания, Mondraker) също си тръгна с награда от съпътстващата надпревара за най-добър трик Panasonic Best Trick, след като изпълни съвсем чисто двойно задно салто. Повече информация за състезанието можете да намерите в неговия сайт: http://www.vienna-air-king.at/

Vienna Air King се проведе в началото на април и бе първият старт от веригата FMB World Tour. Турът, от своя страна, се провежда за втора поредна година и представлява опит за обединяване на повечето големи фрийрайд състезания (в случая се имат предвид най-вече надпревари по слоупстайл и Dirt Jump) във верига, носеща точки за всяко добро класиране и водеща до излъчване на победител в края на годината. За 2010 г. победител бе Камерън Зинк. Отделните прояви запазват своя самостоятелен характер, но в зависимост от това какви критерии покриват, получават съответния статус в рамките на Световния фрийрайд тур. Категориите (статусите) са общо четири на брой. FMB World Tour е създаден от Freeride Mountain Bike Association – неправителствена организация, в която членуват някои от най-известните организатори, състезатели и деятели, свързани с фрийрайд сцената. Повече за FMB World Tour можете да научите в интернет на адрес: http://fmbworldtour.com/

Felt ангажира за сезон 2011-2012 г. американския състезател Раян Требон. Той е двукратен шампион на страната си в дисциплината велокрос и еднократен в дисциплините крос-кънтри и short track. С байковете на Felt Требон ще се състезава и в двата типа състезания.

Известният и в България британски 4Х и DH състезател Мартин “Оги” Огдън, който караше за отбора на Ram Bikes, след което премина към Haro, през настоящия сезон ще се състезава за полския производител Zumbi Cycles. Оги ще участва в Сопот, в състезанието Mega Avalanche, както и в британските национални серии.

Най-успешната състезателка по планинско колоездене, Ан-Каролин Шасон, от тази година ще кара велосипеди Ibis. Французойката бе изправена пред необходимостта от нов спонсор, след като дългогодишното партньорство със Sunn бе прекратено заради финансови затруднения на компанията. За Ibis това е добре дошло, тъй като добавя още една жива легенда в отбора си, наред с Браян Лоупс (който, между другото, бе съотборник с Ан-Каро преди доста години в тима на Cannondale). Ако случайно не сте чували за жената чудо Ан-Каролин Шасон, бързата статистика за резултатите й включва 55 победи в Световната купа, 12 шампионски титли в спускането, 4 шампионски титли в дуал/4Х, 3 шампионски титли в ВМХ, златен медал с ВМХ от Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., четирикратна носителка на СК в спускането и двукратна в дуал/4Х. В момента Шасон набляга повече на състезания от типа на Enduro DH .

Като стана дума за Браян Лоупс, той обяви, че ще участва в едно типично многоетапно ХС състезание – BC Bike Race. Седемдневният маратон в Канада е известен с това, че предлага на участниците стотици километри каране по пътеки, което го прави едновременно труден като предизвикателство и незабравим като преживяване. Именно товя е привлякло и спортист като Лоупс, който по принцип кара спускане и 4Х.

В навечерието на ХС старта в първия кръг от СК в ЮАР американската състезателка от отбора на Trek Уилоу Корбър разбра, че е бременна. Това стана причина тя да пропусне първия голям старт за сезона, същото ще стане и с останалите кръгове. Събитието би трябвало да е радостно не само за нея, но и за съперничките й, тъй като Корбър е една от най-силните представителки на Северна Америка. До края на годината тя ще се посвети на семейството си, но се надява, че за следващия сезон ще успее да се завърне в добра форма.

Междувременно курортът Уиндхам, САЩ – домакин на кръг от СК, който ще се проведе там на 9-10 юли, отмени състезанието по 4Х. По първоначален план там трябваше да има стартове и в трите дисциплини, но организаторите са взели трудното решение поради финансови причини – заради ски сезона трасето за 4Х трябва да бъде разрушавано всяка есен и изграждано наново следващия сезон, което го прави твърде неизгодно. Сега ще може да се насочат повече ресурси към стартовете по спускане и крос-кънтри, като обещанието е за още по-добро състезание от 2010 г.

Накрая хвърляме поглед и към едно състезание с BMX на рампа, в което Грег Пауъл успя да приземи успешно сложен трик, наречен “специално салто” (special flip). Не бих се учудил, ако видим в скоро време подобно изпълнение и с 26-цолов велосипед. Ето какво представлява специалното салто:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>