Спортни новини #32

Отбори и състезатели – Бернард Кър/Pivot Cycles UK, Аарън Чейс/Race Face, Кристоф Заузер/Specialized; и две интересни участия в тазгодишното изданиe на Cape Epic.

Бернард Кър, бивш европейски и британски шампион в спускането при юношите, ще кара за Pivot Cycles UK. Дистрибуторът на марката за Великобритания се е спрял на него, виждайки млад и преспективен състезател, който ще успее да популяризира продуктите на компанията на Острова и Стария континент.

Race Face подписа 2-годишен договор за спонсорство с Аарън Чейс, един от най-вдъхновяващите спортисти за последното десетилетие, когато става дума за Dirt Jump, street и фрийрайд. Американецът е известен най-вече със своя нестандартен подход към много трикове и препятствия – той има таланта да прави нещата по начин, който изобщо не би хрумнал на повечето хора, и това е запечатано в повече от 20 филма.

Кристоф Заузер (Швейцария) поднови и за 2011 г. договора си със Specialized. Така американският производител ще бъде негов спонсор за шеста поредна година. Състезателят сподели, че очаква това да бъде един добър сезон, след което ще трябва да реши как да продължат последните години от професионалната му кариера – единият вариант е подготовка и участие в Олимпийските игри през 2012 г., другият е да насочи усилията си в дисциплината маратон, към която швейцарецът проявява интерес от доста време и има някои отлични резултати в последните години.

Един от най-успешните ХС състезатели на всички времена, 40-годишният Томас Фришнехт, обяви, че ще участва в тазгодишния многодневен маратон Cape Epic в Африка, в отбор с един от най-добрите си приятели, Урс Гериг, който също е известен в спортните среди, при това в няколко направления (планинско колоездене, маратон и триатлон, както и автор на книги, треньор и масажист). Отборът им вероятно ще е сериозен претендент в съответната възрастова категория, макар че двамата приятели заявяват твърдо, че ще участват само за удоволствие и не се целят в първото място. Те по-скоро ще се забавляват с атмосферата на тази надпревара, което ще бъде отразено и в блога им, а също така ще тестват нови продукти на своя спонсор – производителят на спортно облекло Odlo.

Друг интересен участник в това състезание ще е… световният шампион по спускане при жените за 2010 г. – Трейси Моузли. Британската състезателка е известна с това, че от време на време смесва дисциплините за тренировка и удоволствие, но този път предизвикателството е доста сериозно. Неин партньор в надпреварата ще е Анка Мартин, която вече има три участия в южноафриканското състезание. Тя е и съпруга на един от най-известните МТБ фотографи в света – Свен Мартин. И двамата са родом от ЮАР, така че Cape Epic не е просто поредната проява за тях. Що се отнася до Моузли, след победата си в Световното първенство през 2010 г. (дългогодишна цел за нея), тя търси нови предизвикателства, а също така и сериозна физическа подготовка за предстоящия сезон. Освен всичко друго, двете дами ще карат и с благотворителна цел, за да привлекат средства за фондацията World Bicycle Relief. Наскоро Мартин и Моузли взеха участие и в състезанието Urge Cabo Verde, което също беше благотворително.

И след толкова думи за Cape Epic, тази година 8-дневният маратон ще се проведе от 27 март до 3 април и ще покрива 707 км по пресечен терен в най-южната част на африканския континент. Повече подробности за него можете да научите от сайта на проявата: http://www.cape-epic.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>