Велоизложения 2011: Sea Otter

Фестивалът Sea Otter в САЩ обикновено е мястото, на което продуктите за следващия сезон на повечето производители виждат широката публика за пръв път. Става дума за десетки, дори стотици нови компоненти и велосипеди – за множество официални медийни презентации, както и за “шпионски” снимки на някои прототипи с ясно или не съвсем бъдеще. Както се досещате, трудно е да ви представим всичко това в рамките на една статия. Трудно е дори в рамките на един месец! Затова, както обикновено, за повечето продукти за 2012 г., особено тези, които са представени и в България, ще има отделни статии – някои от тях вече сте прочели, други чакат реда си за публикуване. В следващите редове пък ще се спрем на някои новости, за които едва ли ще ни остане време да представим подробно или пък моментът за това още не е настъпил поради ранната фаза на разработване, в която се намират. Във всички случаи обаче става дума за неща, които си струва да бъдат отбелязани.

Такава е например специалната главина на DT Swiss, разработена за отбора на Specialized/Monster Energy. Тя позволява на Сам Хил и Брендън Феърклоф да монтират не по-малко специална 6-скоростна задна касета, чиито най-малък венец е едва 9 зъба. Това от своя страна води и до по-малък венец отпред, както и до по-добра линия на веригата (заради ограничения брой зъбни колела отзад), а цялостният ефект включва и по-голям просвет между компонентите и земята, по-ниско тегло и запазване на почти същите предавателни отношения на скоростната система с елиминиране на някои ненужни (поне за професионалните карачи на отбора) предавки. За момента в света има само 10 такива главини и бъдещето на подобен продукт е съвсем неясно, но поставено в контекста и на други слухове и разработки, няма да е учудващо, ако в следващите години се появят още подобни компоненти, създаващи в крайна сметка нова тенденция за скоростната система на DH велосипедите, достатъчно различна от тази, използвана при ХС/АМ и дори FR байковете.

Всъщност въпросът за задни касети с най-малък венец 9 зъба не е ограничен само до пробите на Specialized. Ако в горния случай причината за търсене на толкова малко зъбно колело е да се използва по-малък венец отпред заради ниското средно движение на модела Demo 8, то в сегмента ХС/АМ, където в последните години активно се лансират скоростни системи 2х10, чрез касети с венци 9-36 зъба се търси друг ефект, а именно – осигуряване на същия диапазон предавателни отношения, както при класическите 3х10 системи с предни венци 22-32-42(44) и задни касети 11-32(34,36) зъба. Проблемът е, че много хора свързват планинския велосипед именно с 3 венеца отпред и все още не вярват, че системите 2х10 осигуряват достатъчно близки предавателни отношения. Всъщност единствената по-значима разлика е по отношение на най-високата предавка, която при 3х9 и 3х10 системите може да достигне 4:1, а при 2х10 варира от 3.27:1 до 3.82:1. Много хора всъщност изобщо нямат нужда от подобна предавка, но те не винаги осъзнават това, особено когато се засилят надолу по някой асфалтов път. Затова един от начините за постигане на предавателно отношение 4:1 (и дори по-голямо) при 2х10 предавки е разработването на задни касети с най-малък венец 9 зъба. Основната техническа спънка в това отношение е механизмът на свободното движение, който е част от главината, но британският производител Hope представи още по време на Евробайк 2010 прототип на 10-скоростна касета, при която част от храповия механизъм е поместен направо в нея. По този начин касетата се монтира директно към другата част на механизма, намиращ се в главината, а тялото на свободното движение с шлиците за нанизване на венците става излишно и това позволява крайното зъбно колело да е само 9 зъба. Този продукт можше да се види и по време на Sea Otter и много хора вероятно нямат търпение да се премине към производството му, но Hope все още го доизкусуряват. Малките венци например трябва да са по-износоустойчиви, поради което инженерите на компанията експериментират с различни материали и няма да дадат зелена светлина на продукта, докато не са убедени в надеждността му. Както виждате, интересните разработки са много и почвата вече се подготвя за развитие в тази насока през следващите години. Интересно четиво по въпроса е и тази статия в Pinkbike: http://www.pinkbike.com/news/Ten-Speed-and-the-Nine-Tooth-Cassette-Cog.html


29-цоловите велосипеди и компонентите за тях бяха навсякъде. Трудно е да споменем всички, но ето някои от по-важните попълнения в този сегмент:

Няколко състезатели, спонсорирани от Rock Shox, караха в ХС стартовете по време на фестивала с вилка SID за 29-цолови велосипеди. Все още няма официално прес-изявление от американския производител за нея, но вече се знае, че продуктът ще се появи на пазара в края на август 2011 г. Теглото на SID 29 World Cup е 1578 грама, като са включени и 15 мм проходна ос Maxle Lite и дистанционна команда за заключване на вилката. С подобни характеристики новият продукт ще бъде най-леката вилка за 29-цолови велосипеди, с 211 грама по-лека от предлаганата в момента от компанията Reba XX 29er. За тези, които искат повече и от това, SID 29 ще се предлага и с 9 мм QR ос, както и с покритие Keronite на ботушите – тези две опции могат да свалят още стотина грама от теглото на продукта. Като вътрешно устройство и външни детайли вилката не е по-различна от нормалния SID за 26-цолови велосипеди. Цените на различните модификации ще са между 750 и 1200 $.

Ritchey най-сетне добавиха 29-цолова гума в каталога си, наречена WSC Shield, която бе монтирана на комплект колела-прототипи на компанията Syncros, която е притежание на същите собственици. WTB също показа нови гуми и колела с размер 29 цола.

DT Swiss бяха заели до момента изчаквателна позиция спрямо сегмента на 29er-ите, но сега са готови да навлязат ударно с продукти във високия клас. Става дума за три комплекта готови колела, отделни капли и нова вилка. Най-скъпият и лек модел сред колелата е XRC 950T 29er – тубуларен комплект с карбонови капли и новата серия главини 180 с керамични лагери, карбоново тяло и олекотен храпов механизъм. Цената на този продукт е внушителна – 4500 $. Тя, както и конструктивните особености на тубуларните гуми, правят XRC 950T 29er подходящ най-вече за спонсорирани състезатели. За по-обикновените почитатели на високия клас ще се предлагат 29-цолови колела в серията Tricon – моделът ХМ 1550. Те също са с карбонови, UST съвместими капли, характерната плетка Crowfoot, варианти за предната ос 15 мм проходна или 9 мм QR, тегло около 1800 грама и цена 1500 $. Най-евтин е моделът М1800, който вече е с капли за безкамерни гуми, тежи 1900 грама и струва 600 $.
Що се отнася до вилката, става дума за модела ХМ 100/120 29er. Името й показва с какъв ход разполагате. Продуктът ще се предлага с корона и стержен от алуминиева сплав (конусовиден или стандартен 1 1/8), или от въглеродни нишки (в този случай стерженът ще е само конусовиден), като вторият вариант е със 100 г по-лек. Вилката използва пневматичната пружина ABS с един вентил, а за амортизацията потребителите ще могат да избират между два варианта – Single Shot и Twin Shot. Два са вариантите и за предната ос – 15 мм проходна или 9 мм QR. Цената на ХМ 100/120 29er ще бъде около 700/800 $, а теглото между 1550 и 1650 грама в зависимост от конкретната версия.

Marzocchi също бяха на линия с прототип на нова вилка за 29-цолови колела. Corsa 29 е много лека – 1590 грама – и предлага ход 80/100 мм. Ботушите ще са само във вариант с 15 мм проходна ос, горните тръби са никелирани, за да се намали триенето, а короната и кормилната тръба са едно цяло, изработени от въглеродни влакна. Въздушната пружина е контролирана от системата за амортизация TST Micro, а цената ще е около 1000 $.

Прототипът Prime на канадския производител Banshee е нещо наистина интересно в 29-цоловия сегмент. Това е велосипед, предназначен за агресивно каране – можем с чиста съвест да го наречем АМ/ендуро 29er, тъй като с ход отпред/отзад 140/130 мм и големи колела той би трябвало да създава усещане, сходно с това на 26-цолов байк със 150-160 мм ход на окачването. Геометрията на Prime също е оптимизирана за технични и трудни терени, като може и да се променя чрез различни накрайници за задната ос. Челният ъгъл например е 67.5 – 68.5 градуса, височината на средното движение – 340/352 мм, дължината на стойките на веригата – 448/452 мм. Чрез сменяемите накрайници можете да избирате и типа задна главина – 135х10 мм QR или 150х12 мм проходна ос. Интересен е и задният амортисьор Elka с метална пружина. Окачването е с виртуална опорна точка и къси връзки, а всички стави са с титанови оси и болтове.

Cannondale са напреднали значително с 29-цоловоия вариант на своя състезателен ХС модел Scalpel. Рамката, разбира се, е от въглеродни влакна, използва типичната за модела система на окачване с намален брой на ставните връзки, а където ги има, са използвани солидни оси с 15 мм диаметър, както е при модела Jekyll. Теглото на рамката заедно със задния амортисьор е едва 1900 грама, на целия велосипед (без педали) – около 9.8 кг. Вилката Lefty е с ход 100 мм, толкова е и ходът на задната ос, което е малко повече от 26-цоловия велосипед и в комбинация с по-големите колела би трябвало да доведе до по-комфортна возия и по-добро поведение по пресечен терен.


Новата спирачка на Hayes, наречена Dyno, засега ще се предлага само като продукт за вграждане в готови велосипеди (т.нар. OEM), но от догодина вероятно ще я видим и в магазините. Основното предимство, което предлага този нов модел на американския производител, е цената – 79 $. Евтино в случая не означава лошо – за да прогони всякакви подобни опасения, Hayes доставя Dyno с доживотна гаранция срещу течове. Продуктът е с приятен дизайн, спирачен опарат от две части, лостче с регулиране на отдалечеността и същите пробки и процeс за обезвъздушаване, характерни за досегашните спирачки на компанията.

Pivot Cycles показаха нова рамка с окачване DW-Link и ход 100 мм, насочена специално към любителите на 4Х и дуал. Името на модела е M4X и като цяло е базиран върху ХС рамката Mach 4, но е по-здрава, респективно по-тежка, и с по-различна геометрия – максимално скъсена задница, по-малък челен ъгъл и по-ниско разположена горна тръба. Рамката се отличава от първообраза си и по ушите за ISCG05, задната проходна ос 142х12 мм, Post Mount накрайниците за задна спирачка и долната алуминиева връзка между задния триъгълник и предната част. Всички тези характеристики правят M4X подходяща за дисциплината, към която е насочена, но е твърде вероятно да се харесат и на карачи, търсещи лек и здрав велосипед с малко ход и геометрия, “наточена” за агресивно каране.

Брент Фоус (собственикът на марката Foes) и производителят на ръкохватки ODI са обединили усилията си за създаването на малък, евтин и полезен продукт – буфери за горните тръби на двукоронните вилки – за случаите, в които последните се опират в рамката (например при падане). За разлика от стандартните гумени предпазни елементи, с които вилките са снабдени фабрично, буферите на ODI са с по-малки размери, притягат се около тръбата с малък винт, така че не могат лесно да се извъртат, и в същото време могат да се монтират и демонтират без да се сваля горната корона или каквато и да е друга част от вилката. На всичкото отгоре скобата, чрез която се закрепват, има и уши за свински опашки/връзки, към които състезателите да фиксират номера си.

Производителят на обувки Five Ten (5.10) представи нови модели за автомати (Maltese Falcom) и за платформи (Baron), както и нови разцветки за някои от най-популярните си модели до момента.

На показ бе изложен и един велосипед Tomac, оборудван с електрическа скоростна система Shimano Dura Ace Di2, модифицирана за нуждите на планинските велосипеди от K-Edge. Байкът бе с 2х10 предавки, а основните промени засягат задния дерайльор – различно рамо и пружина.

Производителят на предпазни скоби за вратните прешлени (на англ. neck brace) Leatt представи последното поколение на своя продукт – DBX Pro. Подобренията са навсякъде – специфичният протектор използва въглеродни нишки за основните елементи на конструкцията, висококачествени материи за меките части и оптимизиран дизайн за още по-надеждна защита при падане. Новият продукт е по-лек, с повече възможности, по-проветрив и по-удобен от всички предишни поколения. За съжаление все още e и много скъп (695 $), но като се има предвид, че задачата му е да намали вероятността за някои от най-тежките и фатални травми, цената трудно подлежи на обсъждане. Ако ви интересуват повече подробности, хвърлете един поглед тук: http://www.pinkbike.com/news/Leatt-DBX-Pro-Carbon-Sea-Otter-2011.html

Една от най-известните малки американски компании от не толкова близкото минало, Mountain Cycle, възражда за 2012 г. един от емблематичните си модели – Shockwave. Новата рамка отново използва едноставно окачване с масивно люлеещо се рамо, но ставните връзки между него и шока са от нов тип, включващи ексцентриков механизъм. Ходът на задницата е 8 инча (200 мм). Предната част е масивна, с дебела долна тръба и характерната за марката конструкция тип монокок на горната част. Средното движение е с 35 мм ос.

Ellsworth добавиха нов фрийрайд велосипед в каталога си, със 180 мм ход на задното окачване. Байкът все още си няма име – за целта компанията организира конкурс, победителят в който ще спечели байка, носещ измисленото от него име.

Norco представи нов модел със 140 мм ход, наречен Sight. Байкът е с алуминиева рамка, като хидроформоването е приложено към почти всеки елемент от нея. Sight е “в крак с модата”, предлагайки решения като конусовидна челна тръба, директно закрепване на предния дерайльор, 142х12 мм задна ос, РМ накрайници за задната дискова спирачка и др. Интересен детайл е алуминиевият болт за задния дерайльор, който е проектиран да се счупи в случай на силен удар, като за целта близо до средното движение е предвидено и място за съхраняване на резервен. Окачването е четириставно с Horst Link и заден амортисьор Fox RP23.

–––

Тъй като Sea Otter е малко далеч, за снимки и допълнителни подробности за споменатите тук продукти ще трябва да се разровите из интернет.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>