Giro 2011

Сред новите каски на Giro най-много изпъква моделът Xar – наследник на легендарния Xen, който постави началото на т.нар. All Mountain каски. Всъщност наследник не е най-точната дума, защото Xen продължава да присъства в каталога на марката, но Xar го заменя като най-високо поставен продукт, към който са приложени най-новите технологии на известния производител.

Подобренията са навсякъде, като се започне от конструкция, в която е интегрирана вътрешна подсилваща клетка, около която е оформена черупката. Giro нарича тази технология Roll Cage – както се досещате, ролята на полимерната клетка е да заздрави допълнително черупката и за запази целостта й при най-силните удари, т.е. каската няма да се пръсне на парчета. Общата форма на каската е добре позната от моделите Hex и Xen.

Най същественото подобрение обаче е системата за притягане и регулиране към главата, наречена Roc Loc 5. Тя е била разработвана в продължение на 2 години и за първи път се появи именно при Xar. Характеризира се с компактни размери, много ниско тегло и, най-вече, възможност за лесен и бърз реглаж само с една ръка, дори и в движение. За притягането по хоризонтал се грижи малък върток на тила, а в допълнение към него има и система за реглаж по вертикал с три позиции – диапазонът е 15 мм и настройката също може да се извършва, без каската да се сваля от главата.

За проветрението се грижат 17 отвора, оформени така, че да канализират въздушната струя, за да охлажда по-добре черепа. Новата козирка също участва в създаването на този въздушен поток и се регулира в рамките на 15 градуса.

Меките подложки, контактуващи с кожата, също са нови, изработени от специалния текстилен материал X-Static със сребърни нишки, който осигурява антибактериална защита.

След всичко, казано по-горе, няма да се учудите, че топ-моделът сред ХС каските също е обновен, за да е в крак с последните нововъведения на Giro. При Athlon конструкцията е по-лека, с 23 отвора за проветрение, но отново е използвана подсилващата клетка Roll Cage, както и новата система за реглаж Roc Loc 5. Козирката е по-компактна в сравнение с първото поколение на модела.

Третата нова каска на Giro е насочена към хората, каращи в града, както и към любителите на dirt скокове. Името й е Surface и се отличава с характерен профил, включващ интегрирана козирка. Каската има 6 отвора за проветрение и система за реглаж In-Form. Surface се предлага в 11 различни цвята, включително този „нежен“ вариант на снимката долу вдясно.

Съвсем нови продукти в портфолиото на марката са колоездачните обувки. Giro започва с общо 7 модела, от които 4 за шосе и 3 за майнтун байк – два мъжки и един дамски. Обувките на Giro са с карбонова подметка, разработена с помощта на Easton, които имат богат опит с композитния материал (двете марки имат общ собственик). В предната й част могат да се монтират чифт бутони за допълнително сцепление при ходене по пресечен терен. За да постигне максимален комфорт, производителят използва при направата на обувките отделни калъпи за всеки половин размер в номерацията – формата на калъпите е проектирана след внимателни проучвания както на научните постулати, така и на реалните предпочитания на клиентите. За да е сигурно, че кракът ви ще стои максимално удобно в обувката, Giro предлагат и допълнителни стелки, както и подложки за тях, които служат за регулиране на височината на свода. Комплектът се нарича Supernatural Fit Kit. Най-горният пласт на стелките е от споменатия вече плат X-Static, чието антибактериално действие би трябвало да неутрализира неприятните миризми и да осигури чиста среда за ходилото ви.

На снимката горе е показан по-скъпият МТБ модел – Code, за който важи всичко казано дотук. Той се предлага направо с комплект стелки и подложки и тежи 355 грама. По-евтиният модел Gauge (долу) е с по-нисък клас подметка, макар и отново карбонова – при него Supernatural Fit Kit не е включен в комплекта, но може да се закупи отделно. Неговите стелки също са с антибактериален плат, но не X-Static, а Aegis. Дамският модел се казва Sica и като цяло е с характеристиките на Gauge.

Вероятно знаете, че в последните години Giro разшири асортимента си и с ръкавици, очила и маски. Има новости и в тези сегменти, като за пълни подробности е най-добре да посетите сайта на производителя (най-долу). Един от новите модели ръкавици е DND – леки, удобни ръкавици с цели пръсти, сравнително тънки, предназначени за ежедневна употреба, без протекция, т.е. повече за крос-кънтри любителите. Предлагат се в пет цвята, с ластик около китката и долна част (откъм дланта), съшита от три парчета изкуствена кожа Clarino, която заедно с интегрираната тънка мека подложка се грижи за комфорта и издръжливостта на продукта. Горната част е от мрежест дишащ плат с кожени “напръстници” на показалеца и средния пръст за по-голяма здравина. Около палеца има и парче попивателен плат – знаете за какво се използва.

http://www.giro.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>