Shimano 2012 – Deore и SLX

Миналата година Shimano представи 10 скоростна система при сериите SLX и XT, а по-късно и при топ серията XTR. За тази година японският производител обновява и средния клас компоненти, като добавя технологията Dyna-Sys към серията Deore. Последната се сдобива и с нова дискова спирачка с технологията Servo Wave. Спирачките от серията SLX пък вече ще са оборудвани с накладки и диск, използващи т.нар. Ice Technologies. Към всичко това Shimano добавя среден клас клипсови педали и нов комплект колела.

Deore

Потребителите, които искат да опитат новата 10-скоростна технология Dyna-Sys на Shimano, но без да отделят средства за висок клас компоненти, вече ще имат по-достъпен вариант. От тази година може би най-популярната в средния ценови клас серия, Deore, става 10-скоростна.

Новият дерайльор RD-M593 ще бъде от типа Shadow, с по-тесен профил и позволяващ по-малко ненужно люлеене на веригата, като ще се предлага във вариант SGS, т.е. с дълго рамо. За неговото управление ще се грижи нова команда SL-M591 Rapidfire Plus с дисплей, който може да бъде свален, в зависимост от желанието за поставяне на командата спрямо лостчето на спирачката. Тя ще разполага със системата 2-way release за превключване към по-тежка предавка както с показалец, така и с палец, в зависимост от предпочитанията на колоездача.

Курбелите ще се предлагат както във вариант с външно разположени лагери на средното движение FC-M590-10, така и с касета за Octalink FC-522, като и двете версии ще разполагат с венци 42-32-24 зъба, за по-близко съотношение на предавките.

Предният дерайльор също е оптимизиран за по-гладко превключване с новите венци на курбелите. Ще се предлага във варианти с горно и долно люлеене.

Серията Deore има и собствена 10-скоростната верига CN-HG54. Както и при по-високия клас, тя е изработена с посока и лице за оптимална работа. Касетата от серията CS-HG62-10 има вариант с 11-34 и 11-36 зъба.

Освен промените по скоростната система, засягащи внедряването на 10-скоростната технология Dyna-Sys, Shimano представя и нова хидравлична дискова спирачка от серията Deore.

Спирачното лостче BL-M596 приема технологията Servo Wave от по-горните класове. Според производителя това води до увеличение на спирачната сила с 14% спрямо модела BR-M975 oт предпоследното поколение на серията XTR. Лостчето позволява и захващане директно към него на команда с технологията I-spec. Тъй като I-spec команди предлага само серията XTR, а изглежда нелогично изборът на спирачки за потребители на XTR да е точно от серията Deore, може да приемeм възможността за закрепване по този начин като намек, че в бъдеще команди и от други серии ще се възползват от него. Регулирането на разстоянието на лостчето от кормилото става с шестогран.

В спирачния апарат BR-M596 е внедрена технологията One Way Bleeding. Тя представлява промяна на каналите, по които преминава спирачната течност в апарата, така че пространствата зад двете бутала са последователно свързани, докато при старите модели спирачки каналът се разделя на две, за да захрани двете бутала. Новият дизайн намалява събирането на мехури в апарата и улеснява пълненето на спирачката. Спирачката може да се комбинира със съществуващите дискове SM-RT64.

SLX

Основното нововъведение в серията SLX е новата хидравлична дискова спирачка. Спирачният апарат BR-M666, както и лостчето BL-М666 са изцяло нови. Както и при Deore, те са снабдени с технологиите Servo Wave и I-spec, като лостчето има и възможност за регулиране на разстоянието до кормилото без инструменти.

Освен изброените промени, към спирачката вече се предлагат и компоненти, използващи Ice Technologies. Това са накладки с радиатори и диск SM-RT67 за стандарта centerlock, с алуминиев паяк и конструкция тип „сандвич“ с алуминиева сърцевина и стоманени спирачни повърхности. Тази технология бе представена от Shimano при спирачките от серията XTR, за да отвежда по-бързо натрупаната при спиране топлина и, както писахме наскоро, спирачките се представят повече от добре в проведени независими тестове. Дискът ще се предлага в стандартните за Shimano (и не само) размери от 160, 180 и 203 мм.

Към серията SLX Shimano добавя и по-достъпни SPD клипсови педали PD-M530. Те ще предлагат и интегрирана платформа за известна стабилност, когато обувката не е закопчана към автомата. Опциите за цвят са черно и бяло, а теглото е 456 грама за чифт.

Към продуктите, непринадлежащи на конкретна серия, са добавени и среден клас колела WH-MT55 за дискoви спирачки със стандарта Centerlock. Шините са съвместими само с дискови спирачки и ще се предлагат в черно и бяло. Спиците са прави, 24 на брой за предното и задното колело. Предното колело има опция за 9мм ос с QR, както и 15 мм проходна ос. Shimano не изневерява на традицията и за гладкото въртене на главините използва лагери с конуси и чашки. Теглото на комплекта е 1920 грама.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>