„Безопасно колоездене“ – веломаратон на България 2011

Вячеслав Стоянов, когото някои от вас може би познават като първия човек, направил пълна обиколка на Черно море с велосипед, наречена ReCycle, сега се е захванал с друга подобна инициатива, само че по-масова. Става дума за веломаратон, който ще обиколи цяла България, минавайки през всичките 28 областни центъра в страната, чиято цел е популяризиране на безопасното придвижване с велосипед, както и насочване на вниманието към проблемите на колоездачите в града и на пътя. Организатор на тази обиколка е фондация „Фактор“, в която Вячеслав е деен участник и чиято основна дейност е малко по-различна, но отново насочена към постигане на по-природосъобразен живот – неправителствената организация обединява млади учени, дизайнери и изследователи, които ще търсят решения за влагане на безвредни за природата материали в различни продукти за масово потребление. Но да се върнем към веломаратона, който се фокусира върху част от колоездачните проблеми. Ето какво са написали самите организатори за това събитие в сайта си:

Фондация „Фактор” организира първия благотворителен веломаратон на България с обща дължина 2500км. Маратонът ще се проведе между 2 Април и 4 Май 2011 с цел популяризиране на каузата: “БЕЗОПАСНО КОЛОЕЗДЕНЕ”.

Колоездачната обиколка-маратон „България 2011” има за цел популяризирането на велосипеда като транспортно средство за безопасно придвижване в населените места. С начинанието искаме да допринесем за доброто здравословно състояние и психически комфорт на гражданите.

Колоездачният екомаратон ще премине през 28 областни центъра на България, представяйки пред обществеността предимствата, почерпени от световния опит, при използване на велосипеда – образец за екологично чист транспорт.

• Строителство и поддържане на национална мрежа от велосипедни алеи. Вело пътеки и сектори за колоездене на територията на Република България.
• Стандартизация при изграждането на велоинфраструктура, конструкция и пътна маркировка.
• Създаване на Европейски колоездачен туристически коридор през територията на Република България – „EuroVelo”. Поддържането на съществуващите алеи за колоездене и велотуризъм.
• Пътна маркировка за вече съществуващи, новопостроени пътища и колоездачни алеи.

Регистрация:

Умоляваме всички желаещи да се включат във веломаратон на България (от 2 април до 4 май 2011 година), да се регистрирате на и-мейл:

[email protected]

За основната група взела участие в цялата обиколка на България, максимум 30 души, ще бъде осигурен подслон и храна.
В регистрационното писмо моля да укажете имената си, и дали ще се включите частично или изцяло. Ако е частично – от къде до къде.

Списъкът на участниците от основната група ще бъде публикуван в началото на март. Подробности ще бъдат уточнени след регистрацията на участниците.

Повече подробности за веломаратона, както относно участие в него, така и при желание да помогнете на организаторите, ще намерите на този адрес:

http://www.factor-foundation.org/bg/cyclesafe/velomarathon2011/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>