Искам да карам колело в гората!

Преди броени дни Народното събрание гласува на второ четене новия Закон за горите. За съжаление, в него присъстват няколко текста, които драстично ограничават карането на велосипед в горските територии. Става дума за чл. 148 до чл.150, с които на практика се забранява карането на велосипед по горските и туристически пътеки, освен ако те не са специално обозначени за тази цел. Това ограничава нашето любимо занимание до каране само по горски пътища в една значителна част от територията на България, което е крайно неприемливо. Получава се така, че ние сме почти изцяло приравнени на моторните превозни средства и достъпът ни до най-хубавите места за каране, пътеките, е ограничен със закон.

Ето как изглеждат въпросните текстове в законопроекта (за момента законът все още не е обнародван в Държавен вестник):

Глава 7 – „Достъп до горите“, чл. 148 – чл. 150.

Чл. 148. (1) Пътни превозни средства могат да се движат в гората и по горските пътища само във връзка с изпълнение на горскостопански, селскостопански и ловностопански дейности.

(2) Обстоятелството, че пътното превозно средство ще се ползва за изпълнение на дейностите по ал. 1, се удостоверява с документ, издаден без заплащане на такса:

1. от директора на държавното горско стопанство или на държавното ловно стопанство – когато дейността се извършва от стопанството или е възложена от него;

2. от кмета на населеното място – в останалите случаи.

(3) Движението на пътни превозни средства, в т.ч. такива с висока проходимост, моторни шейни и каруци, когато не е свързано с изпълнение на горскостопански, селскостопански или ловностопански дейности, е допустимо само когато:

1. е дадено разрешение за това от директора на регионалната дирекция по горите или от оправомощено от него длъжностно лице, или

2. по пътища и трасета, които са специално обозначени за такива цели.

(4) Органите по ал. 2 и 3 съхраняват копие от издадените от тях удостоверения и разрешения в срок до една година от издаването им.

(5) Управлението на велосипеди, както и ездата в гората са разрешени само по горските пътища и по обозначените за целта трасета.

(6) Собствениците на имоти, граничещи с горски територии, не могат да ограничават достъпа до горските пътища, включително чрез ограждане или по друг начин, ограничаващ свободното им ползване.

(7) Условията и редът за движението по горските пътища, за поставяне на пътни знаци и техните образци, както и образците на документите за достъп до гората се определят с наредба на министъра на земеделието и храните и министъра на вътрешните работи.

Чл. 149. (1) Забранява се движението на пътни превозни средства и ездата по обозначените туристически пътеки, освен когато трасето на туристическата пътека съвпада с горски път.

(2) Обозначаването на нови туристически пътеки и трасета в горските територии се извършва със съгласие на собственика, съответно на лицата, на които територията е предоставена за управление.

Чл. 150. (1) Организирани обществени или спортни мероприятия в горските територии, както и в територии, които граничат с такива, могат да се провеждат, след като се уведоми съответната регионална дирекция по горите най-малко 14 дни преди датата на мероприятието, като се посочи мястото на провеждане и очакваният брой участници.

(2) В срок до 7 дни преди датата на мероприятието регионалната дирекция по горите може да определи допълнителни условия за провеждане на мероприятието, които са задължителни за организатора.

(3) Организаторът на мероприятието по ал. 1 осигурява:

1. съгласието на собственика или на лицето, управляващо територията;

2. пожарната безопасност на провежданото мероприятие;

3. почистването на територията и премахването на поставените преместваеми обекти.

Заради това MTB-BG.com заедно с клубове и организации като „Крива спица“, „Байкария“, „Адвентура“, „С.К.А.“, „Нашата група“, „Исполин“, „Зарата“, „ShturKur Bike Team – Sofia West“ и др. започваме кампания, наречена „Искам да карам колело в гората“, като целта ни е да се опитаме да провокираме промяна в ограничаващите текстове на закона.

Темата във форума, където се разисква този проблем, е тази:
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=84079

Подготвили сме мотивирано предложение за промяна на текстовете, което можете да изтеглите тук:
Мотивирано предложение за промени в Закона за горите (.doc)
Мотивирано предложение за промени в Закона за горите (.pdf)

Ще се опитаме да осигурим колкото се може по-широка подкрепа от клубове, сродни организации и фирми, свързани с планинското колоездене за това предложение, след което ще го внесем в парламента с надеждата депутатите да се отнесат сериозно към аргументите и да обмислят промени в цитираните разпоредби.

Създадени са и група и страница във Facebook, чрез които можете да изразите своята подкрепа за кампанията:
Група „Искам да карам колело в гората“
Страница „Искам да карам колело в гората“

Ще сме благодарни на всеки, който се присъедини към групата и страницата – това е един от начините да покажем, че сме много на брой и да засвидетелстваме неодобрението си към текстовете на чл. 148 до чл. 150 в новоприетия Закон за горите и желанието за промени в законовата уредба, които да премахнат общия забранителен режим за каране по горските и туристическите пътеки.  Надяваме се, че ще поканите в тази група всички колоездачи, които познавате, както и всички приятели, които са загрижени за свободния достъп до природата и до горските пътеки.

Днес бе разпространено и писмо до медиите, базирано върху предложението и включващо някои допълнителни доводи. Надяваме се и то да предизвика обществен отзвук.

В БТВ например, се появи ето тази анкета, в която се надяваме да вземете участие:
http://www.btv.bg/shows/deniat-e-prekrasen/poll/671245130-Odobryavate_li_zabranata_za_ofroud_i_koloezdene_v_planinite.html

Накратко, нещата не изглеждат добре, тъй като едва ли можем да се надяваме законът да бъде променен веднага след приемането му. По-важното обаче е да успеем да защитим пред законодателя една аргументирана позиция, която да го убеди при първа възможност да промени режима в Закона за горите към по-лек. Успехът зависи от всички ни, който може – да помага!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>