Giant 2011

След като обнови почти напълно МТБ линията си през последните 2 години, добавяйки няколко нови велосипеда, през 2011 г. новостите при най-големия производител в света не са толкова много. В следващите редове ще ви ги представим накратко.

Anthen X 29er

29-цоловият ХС велосипед с алуминиева рамка и окачване Maestro е единственият изцяло нов модел сред планинските байкове на Giant. Той е с ход на окачването 100 мм (засега това се е наложило като стандарт при байковете с такъв размер на колелата) и рамка, изработена от сплавта ALUXX – собствена марка на тайванския производител. На практика в Anthem X 29er виждаме почти всички технологии, представени от Giant по-рано с другите модели – конусовидна челна тръба, специфичната долна тръба с правоъгълно сечение, средно движение с директно набити лагери (PressFit) и т.н.

Този, както и останалите алуминиеви велосипеди на Giant, през 2011 г. ще използва стандарта Post Mount и за задната спирачка. Ако разгледате някой от тях на живо, ще видите и едно характерно продължение на заварката от вътрешната страна на тръбата (стойката на седалката) – според производителя по този начин натоварването при спиране се разпределя по-добре.

Проектантите на Giant са се постарали да направят 29-цоловия байк колкото се може по-близък като усещане до 26-цоловия Anthem. Средното движение е ниско, стойките на вериата са къси, а челният ъгъл е увеличен с половин градус до 71.5 градуса, което е с оглед на по-дългите тръби на вилката и по-голямото предно колело.

Окомплектовката на Anthem X 29er включва вилка Fox F29 с 15 мм проходна ос, заден амортисьор Fox RP23, движение Shimano XT Dynasis с 30 предавки, спирачки Avid Elixir CR и допълващи компоненти, които са собствено производство, включително и колелата.


В три други алуминиеви модела компанията е направила леки промени, актуализирала ги е спрямо останалата част от линията. Това са Reign, Trance X и Anthem X.

Освен споменатите вече PM уши за задната спирачка, трите обновени рамки споделят и други новости като челната тръба OverDrive (1.5 към 1 1/8), средното движение PressFit и масивната хидроформована долна тръба с правоъгълно сечение. Наред с това те използват и нови кобилици, които са олекотени спрямо по-старите модели, без да губят от коравината си.


Reign

В следствие на промените якостните характеристики на байковете са подобрени (най-вече коравината), а теглото е намаляло, макар и с малко. При Reign например, моделът със 150 мм ход на окачването, са спестени 115 грама. Члният ъгъл е намален до 67°, което го прави още по-удобен за спусканията. Байкът е оборудван с амортисьори Fox, движение Shimano XT Dynasis с 30 предавки, спирачки Avid Elixir CR и колела DT Swiss Tricon, в специално изпълнение за Giant.


Trance X

И при модела с 5 инча (127 мм) ход на качването челният ъгъл е намален с половин градус до 69°. Тук, освен споменатите общи подобрения, забелязваме и права горна тръба, която спестява няколко допълнителни грама.


Anthem X

Накрая остана да видим и обновения Anthem X – отново с компоненти Fox по окачването и с почти пълна окомплектовка Shimano XT, с изключение на “периферните” компоненти, повечето от които са със собствената марка Compact.

http://www.giant-bicycles.com/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>