Kona 2011

Kona е един от производителите, които продължават да използват окачване от типа faux-bar, т.е. четириставно като брой на подвижните точки, но на практика едноставно от гл.т. оста на задното колело и връзката й с предния триъгълник. И макар че в последите години компанията разработи и една нова, интересна система на окачване, наречена Magic Link, засега тя е внедрена само в няколко велосипеда и основната част от моделите продължават да използват изпитания през годините дизайн. Започвам статията по този начин, защото конструкциите с модерни наименования от типа на VPP, Maestro, DW-Link, ABP и т.н. “владеят” страниците на медиите в последните години и претендират за върхови постижения по отношение на ефективността при педалиране и цялостната работа на окачването, но това не пречи на байковете на Kona да се радват на добри продажби и популярност – дори и тези без Magic Link. През настоящата година в каталога на марката има доста новости – на най-важните ще се спрем в следващите редове.

2+2

Равно на 4 – толкова е максималният ход (в инчове, т.е. 100 мм) на най-новия байк с окачване Magic Link, разработен от Kona. Минималният е 50 мм и с тези характеристики велосипедът определено е насочен към любителите на ХС карането, които желаят да се възползват от качествата на Magic Link (повече за него можете да прочетете тук: index.php/products/news/931-news00571 ).

За да постигне максимално ниско тегло за тази алуминиева рамка, производителят е използвал сплав със скандий, който повишава здравината на материала, т.е. позволява тръбите да са с по-тънки стени, респективно по-леки. Използваните при 2+2 са хидроформовани, горната се спуска ниско, за да осигури повече безопасност при непредвидени слизания от седалката, а челото е конусовидно, с вътрешни лагери.

Задният амортисьор е Fox RP2, вилката е Rock Shox Reba RL (също със 100 мм ход), а останалата част от окомплектовката включва движение Shimano SLX, спирачки Avid Elixir 5, колела Easton EA70 XC Disc и “периферия” със собствената марка. Компонентите нарочно са подбрани в средния ценови клас, тъй като велосипедът е насочен не толкова към ХС състезателите, колкото към по-обикновени любители, за които променливата геометрия и характеристики, произтичащи от работата на окачването, биха имали по-голяма полза. 2+2 е достъпен и като размери – предлагат се общо пет, от 14 до 22 инча, така че трудно ще се намери човек, на чиито ръст да не пасне някой от тях.

Tanuki

Това е още един ХС велосипед в категорията с окачване, който заема мястото на досегашните модели Dawg и One20. Ходът на окачването му (отпред и отзад) е 130 мм, рамката е с хидроформовани тръби от алуминий 7005, челото е конусовидно. Tanuki се предлага с две нива на оборудване, по-скъпият вариант е DL (DeLuxe), но и в двата случая велосипедите са достъпни като цена и използват среден клас компоненти.

Kula Watt

Kula е “класически” ХС модел на Kona с твърда рамка, а за 2011 г. вече се предлага и карбонова такава под името Watt. Рамката тежи 1090 грама (размер 18”) и е изработена по технологията Prepreg – при нея материалът е смес от карбонови, стъклени и арамидни влакна, с което според производителя се постига идеален баланс между здравина, коравина, тегло и комфорт на возията. Смолата (лепилото), използвано при направата на рамката, също не е “стандартно”. То използва технологията Nanopowder, т.е. изградено е от изключително дребни частици, така че да запълни дори микроскопичните кухини между карбоновите нишки – така се постига по-висока плътност на материала, по-добри якостни характеристики и повишена издръжливост от гл.т. умора на материала. В областта на средното движение, челната и седалковата тръби също са използвани специални производствени способи, които да намалят риска от възникване на кухини и слаби места. Рамката е с чело за вътрешни чашки и със средно движение ВВ30.

Компонентите на велосипеда са подбрани внимателно, така че хем да отговарят на предназначението и ниското тегло на рамката, хем да не са най-скъпият пакет на пазара, за да може Kula Watt да е един от най-достъпните карбонови ХС велосипеди на пазара (по думите на производителя). Вилката е Rock Shox SID RL, скоростната система е смес от сериите на Sram с 10 предавки отзад, а курбелите и средното дижение са FSA Afterburner. Спирачките са Avid Elixir CR, а колелата – Easton.

Steely

Това е друг интересен твърдак, нов модел за 2011 г., поставен в категорията Dirt Jump / Trail. Както показва името му (а и от снимката се вижда ясно), става дума за стоманена рамка, предназначена за вилки с ход около 130 мм. Предполагам, че няма да е проблем да се ползва и с такива до 150 мм, тъй като производителят сам набляга на предназначението на Steely – да покорява технични пътеки, и нагоре, и надолу. Включената в окомплектовката Rock Shox Tora 289 U-Turn е избрана по-скоро заради цената, която за готовия велосипед не е никак висока (сред останалите компоненти виждаме движение Shimano Deore и спирачки Axid Juicy 3).

И все пак, рамката е основният акцент в този велосипед – здрави стоманени тръби с изтъняване на стените, дълга горна тръба за удобство при изкачванията, челен ъгъл 67 градуса за контрол и увереност при спусканията, уши за ISCG за тези, които искат да сложат водач за веригата отпред… Да, този тип твърдаци определено набират популярност!

Operator

Накрая стигаме и до новия DH/FR велосипед на Kona, наследник на модели с дългогодишна история като Stab и Stinky (донякъде, тъй като в каталога има модификация Operator FR, но е запазен и един от моделите Stinky).

Топ-моделът тук се казва Supreme Operator и бе каран през 2010 г. от Джо Смит, един от най-успешните младежи в СК през изминалия сезон. Рамката запазва традициите от модела Stab, но в същото време е актуализирана откъм технологии, геометрия и т.н. Байкът се предлага в три размера, с челен ъгъл 64 градуса и височина на средното движение 350 мм. Тръбите са от алуминий 7005, масивни, но в същото време по-олекотени спрямо моделите Stab. Челото е за вътрешни чашки 1.5, а ставите на окачването са с огромни оси и лагери, за да се осигури коравина и издръжливост. Основната става е проектирана така, че да може да бъде регулирана/притягана лесно от лявата страна, без да се налага да се демонтират курбелите или венеца.

Задното окачване е с типичната за марката четириставна система (не случайно я споменах още в уводните редове) и шок Fox DHX RC4, а ходът при задната ос е 200 мм, колкото е и отпред.

Компонентите, с които е оборудван Supreme Operator, са вилка Rock Shox Boxxer WC, движение, спирачки и главини Shimano Saint, капли Mavic EX729, кормило, лапа и кол за седалката Easton Havoc и др.

http://www.konaworld.com