Kona Coilair 2008 с Magic Link

Както неминуемо сте забелязали, в последните години разработките на производителите по отношение на окачването не спират, вариациите са многобройни, някои си приличат, някои не съвсем, всеки се бори срещу нещата, които в неговите представи са негативни ефекти при педалиране, спиране и какво ли още не, всеки се стреми да направи дългоходовите си велосипеди така, че хем да газят всичко по пътя си, хем да стоят „кротки и мирни“ при изкачванията и педалирането, за да не докарат морска болест на ездачите си. Kona като че ли поизостана от тази тенденция, дори и през 2008г. повечето велосипеди на компанията използват познатото от години четириставно окачване с фиксирана опорна точка. Но в серията Coilair (ендуро/фрийрайд велосипеди) се наблюдава раздвижване на задното окачване. В буквалния смисъл на думата!

Става дума за технологията Magic Link, при която точките на захващане на стойките на веригата и на долния край на шока не са фиксирани и променят разположението си в пространството. А тази промяна води до разлика в хода и работата на окачването и в геометрията на байка, при това напълно автоматично. На всичкото отгоре има възможност и за фино донастройване на системата. Как е постигнато всичко това? Ще се опитам да пресъздам обясненията на Kona.

„Магическата връзка“ всъщност е метален елемент с дължина около 10см, който в долния си край е свързан към рамката, в средата е „подпрян“ с една пружина, а в горния му край е закачен задният амортисьор. Към същия лост са захванати и стойките на веригата, в долната му част. Когато карачът педалира, веригата изтегля задното колело и стойките на веригата напред – това премества и самия Magic Link, при което горният му край, където е закачен шокът, се премества напред и нагоре. В тази позиция ходът е 150мм (6 инча), челният и седалковият ъгли са по-големи, а кривата на окачването е такава, че създава по-голямо съпротивление в началото на хода, което осигурява и по-голяма „твърдост“ и ефективност при педалирането.

При спиране или срещане на неравност задното колело се стреми да отиде нагоре, но и назад – по този начин издърпва назад и връзката, с което долната точка на шока отива назад и надолу. Това води до увеличаване на хода (максимум до около 185мм) и намаляване на челния и седалковия ъгли. В същото време окачването става по-меко и отзивчиво в началото и прогресивно в продължение на хода.

Задачата на шиша с пружинката, който подпира „магическата връзка“, е многостранна – основната му цел е да връща лоста в изходна позиция, като за такава е избрана тази с по-малкото ход. Чрез натягане или отпускане на пружината можете да въздействате върху движението на лоста – дали преходът към повече ход и връщането към изходна позиция да се осъществяват по-лесно или по-трудно, което в крайна сметка си е една доста съществена настройка на работата на окачването.

Едно от най-интересните свойства на системата е, че промените стават напълно автоматично и са адекватни на въздействието, което ги е предизвикало. Колкото по-силно натискате педалите, толкова по-напред и нагоре се стреми да отиде долния край на шока. Колкото по-голямо и рязко е препятствието, през което минавате или пък по-интензивно спирането, толкова повече се увеличава ходът, намаляват ъглите и окачването става по-прогресивно в края и отзивчиво в началото. Поне на теория всичко това звучи много добре. Как е на практика вероятно е рано да съдим.

Ако желаете да проследите какво се случва и как работи Magic Link, поиграйте си с анимираната графика на тази страница (има и обяснения, подобни на моите).

Засега Magic Link е приложена само в трите модела Coilair – явно от Kona са преценили, че при тях действието на тази система би имало най-полезен ефект, но ако „магията“ подейство успешно, в бъдеще едва ли ще подмине и други серии велосипеди на марката. Ето и малко подробности за трите „пилотни“ байка:

Coilair Supreme

Вилка: Marzocchi 55 ATA

Заден амортисьор: Fox RP23

Движение: Shimano XT, курбели и средно движение Race Face Atlas

Спирачки: Shimano XT

Колела: Mavic Crossmax ST с гуми Maxxis ADvantage 2.4

Цена: 4699 евро

Coilair Deluxe

Вилка: Marzocchi 55 ATA2

Заден амортисьор: Fox RP2

Движение: Shimano LX, курбели и средно движение Race Face Evolve XC

Спирачки: Shimano XT

Колела: капли Sun EQ 2.7SL, главини Shimano XT/KK Disc 20mm, спици DT, гуми Maxxis ADvantage 2.4

Цена: 2749 евро

Coilair

Вилка: Marzocchi 55 TST-2

Заден амортисьор: Fox RP2

Движение: Shimano LX/Deore, курбели и средно движение FSA Moto

Спирачки: Hayes Stroker Trail

Колела: капли Sun EQ 2.7SL, главини Shimano Deore/KK Disc 20mm, спици DT, гуми Maxxis ADvantage 2.4

Цена: 1999 евро.

Контакти:
www.konaworld.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>