Спортни новини #28

Новини за отборите на ChainreactionCycles/Nukeproof, Endura, Giant, Topeak-Ergon, Steve Peat Syndicate, Central Haibike ProTeam; нов рекорд за най-бързо записване за състезание.

Chain Reaction Cycles обяви новия си отбор, който ще бъде поддържан съвместно с производителя на компоненти, а вече и на велосипеди, Nukeproof. Мати Леиконен и Мат Симъндс ще водят тима на DH сцената, докато чехът Лукас Мечура ще е главното действащо лице в дисциплината 4Х. Някои от най-известните имена в състава обаче ще продължат в друга посока – Жулиен Камелини, Крис Коварик, Клеър Бушар и Рори Кънингам. На тяхно място са привлечени млади, но обещаващи спортисти, като братът на Лукас – Михаел Мечура, който досега се е състезавал с ВМХ, но смята да наблегне сериозно на 4Х-а, както и британците Джо Смит и Люис Буканан, които ще трупат опит в стартовете по спускане.

Giant реши да засили своя Factory Off-Road Team с някои именити попълнения. Отборът през 2011 г. ще включва шестима състезатели, по трима в дисциплините спускане и крос-кънтри. Спускачите ще бъдат предвождани от британеца Дани Харт, който бе №1 при юношите в СК през 2009 г., а след преминаването към категория „елит“, завърши сезон 2010 на осмо място в крайното класиране и е единственият състезател на възраст под 20 години в топ 10. Редом с него ще кара и новозеландецът Андрю Нийтлинг – също редовен в топ 10 на СК, както и двукратния американски шампион Дънкан Рифъл. За ХС подиумите ще се борят американците Карл Декер (ветеран в тима на Giant) и Кели Емет при жените, както и един от най-силните британски състезатели – Лиъм Килийн, който е петкратен шампион в страната си. Килийн пропусна напълно сезон 2010, тъй като искаше да се възстанови от стара травма на гръбнака и сега е готов отново да се бори за най-високите места в класирането, включително и в стартовете за СК.

Адам Крейг, един от най-успешните американски ХС карачи, също продължава партньорството си с Giant, само че чрез отбора Rabobank-Giant .

Друг топ-състезател на британската ХС сцена, който досега караше за Giant, бе привлечен в отбора на Endura. Става дума за Оли Бекингсейл, с когото известният производител на облекло и екипировка се надява да спечели бързо добри позиции и на подиумите в ХС състезанията.

Състезателната програма Steve Peat Syndicate за подпомагане на млади, талантливи състезатели, която стартира през миналата година, ще бъде разширена и в Северна Америка.

За 2011 г. отборът на Topeak-Ergon се запазва без промяна по отношение на основните действащи лица. Това са световният шампион в дисциплината маратон Албан Лаката, рускинята Ирина Калентиева, двукратен световен шампион, и трикратният шампион на Германия Волфрам Куршат, който през 2010 г. се представи отлично и в кръговете за СК. През новия сезон байковете за тима ще бъдат доставени от германския производител Canyon.

Отборът на Забине Шпиц промени името си, след като се сдоби с допълнителен спонсор в лицето на германския производител Haibike. Така новото наименование на тима ще бъде Central Haibike ProTeam. В него, освен германската състезателка, ще участват още три млади надежди (сред жените) от Германия, Чехия и Швейцария.

Едва ли сте си задавали въпроса кое е състезанието, в което местата за участие биват заети най-бързо, но сега ще разберете, тъй като тази проява за пореден път подобри собствения си рекорд. Става дума за една канадска надпревара, наречена Test of Metal, състезание от точка до точка с дължина на трасето 67 км. Максималният брой участници, допускани до това наглед съвсем обикновено състезание, е 1000 души, а новият рекорд за запълване на тази квота е 22 минути и 47 секунди, с почти 2 минути по-малко от предишното постижение. Според директора на състезанието Клиф Милър, единствено техническите средства поставят ограничения пред подобряването на рекорда, т.е. следващото такова е само въпрос на време. Вероятно догодина…

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>