Спортни новини #27

Urge Cape Verde; ХС трасето за олимпийските игри в Лондон през 2012 г.; TransRockies и TransAlp 2011; Световното през 2012 г. ще е в Залцбург.

Третото благотворително състезание, организирано от Фабиен Барел, ще се проведе отново в Африка, в архипелага Кабо Верде, разположен край западните брегове на южния континент. Всъщност дори не става дума за състезание в чист вид, а по-скоро за предизвикателство, в което се включват някои от най-известните имена в спорта, които, чрез своите спонсори, заплащайки таксата за участие, даряват средства, които постъпват към местни организации, борещи се с бедността и други подобни явления. Затова и изборът на място за тези карания се свежда не само до наличието на труден терен (участниците обикновено се изкачват сами до връхната точка, което отнема до няколко дни), но и до необходимост от помощ за местното население. Припомням, че първата такава проява се казваше Urge Kenya, а втората беше в Непал.

Участието си в Urge Cape Verde са потвърдили Никола Вуйо, Ханс Рей, Трейси Моузли, Сабрина Жоние, Марк Уеър и др. Състезанието ще се проведе от 28 януари до 7 февруари 2011 г.


Вече е известен домакинът на Световното първенство по планинско колоездене през 2012 г. и това е австрийският град Залцбург. Така най-елитната надпревара ще се завърне в Австрия точно десет години след гостуването през 2002 г. в Капрун (където, между другото, участваха и българи). Състезанията по крос-кънтри и траял ще са в курорта Заалфелден, а стартовете по спускане и 4-крос в Леоганг.


Организаторите на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. вече разкриха подробности и снимки за трасето за планинско колоездене. То се строи във фермата “Хадли” в Есекс, която е разположена на площ 550 акра. Пътеката е прокарана главно през открити хълмове, за да се осигури максимална видимост за публиката и телевизионните екипи. На някои места трасето дори е на две нива, т.е. използвани са мостове и др. подобни съоръжения. Някои от препятствията са изкуствени, но където е било възможно, са използвани и естествените дадености, включително един огромен дъб, чиито корени са послужили като площадка за отскок. Попивката на този пад се състои от доста едри и страховито изглеждащи камъни, наредени по стръмния склон и това далеч не е единственото сложно препятствие. За изграждането на препятствията организаторите са струпали 500 тона камъни, с които оформят трасето, а цената на съоръжението е 800 000 британски лири. Струва си да разгледате по-внимателно с какъв терен трябва да се справят професионалните ХС състезатели (като отчетете и с какви велосипеди го правят). Повече подробности и снимки на трасето можете да видите тук: http://www.cyclingnews.com/news/2012-olympic-mountain-bike-course-launched


Организаторите на две от най-известните многоетапни състезания в света – TransRockies и TransAlp – обявиха повечето подробности за изданията през 2011 г.

За северноамериканския маратон това ще е десето, юбилейно издание. Надпреварата ще се проведе от 7 до 13 август по маршрут, който в общи линии съвпада с оригиналния, макар да е малко по-пряк и да минава по-високо, с което се осигуряват още по-интересен терен и още по-зашеметяващи гледки, а вероятно и по-трудни предизвикателства пред участниците.

Макар че в оригиналния си формат състезанието включваше само отбори от двама души, в последните години организаторите предложиха и допълнителна, по-кратка индивидуална надпревара. През 2010 г. тя се наричаше TR3, тъй като покриваше първите 3 дни от седемдневния маршрут. През 2011 г. голямата новост е добавянето на второ соло състезание, наречено TR4 – то ще съвпада с последните 4 дни на отборния маратон. По този начин, ако човек се запише и в двата индивидуални старта – TR3 и TR4, той ще може да покрие всичките седем етапа на състезанието.

Състезанието TR3 ще бъде единственото в рамките на TransRockies, което ще носи точки за ранг-листата на UCI.

Що се отнася до TransAlp, датите за провеждането му са 16-23 юли, като има пет изцяло нови етапа. През 2011 г. маршрутът на състезанието ще бъде най-дългият до момента, покривайки 670 км, в рамките на които участниците ще преодолеят 21 504 метра денивелация.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>