Водач за веригата вместо преден дерайльор?

Наскоро американският производител е.13 представи нов интересен продукт – водач за верига за ХС байкове с един венец отпред, наречен XCX.ST.

Подобен продукт съществуваше и досега в каталога на компанията под името ХСХ. Той се закрепва към средното движение и предоставяше решение срещу падане на веригата за хора, каращи ХС велосипеди с един венец отпред. Новият водач – XCX.ST – се монтира към седалковата тръба на рамката чрез метална гривна, както стандартен преден дерайльор, което го прави по-универсален, тъй като ХСХ не е съвместим с много от новите видове средни движения, чиито лагери или чашки се набиват директно в рамката (например ВВ30).

Както можете да видите от снимката, идеята и конструкцията на този компонент са съвсем прости и в същото време напълно ефективни. За да осигурят пълна функционалност на продукта си, е.13 го предлагат с високо или ниско разположена гривна, която и в двата случая е съвместима с трите основни размери на седалковата тръба: 28.6, 31.8, 34.9 мм. Големината на предния венец може да е от 32 до 44 зъба, а дизайнът на водача включва дори възможност за настройка на линията на веригата – от 50 до 53 мм. Теглото на XCX.ST е 71-75 грама, а цената в САЩ – 99 $.

Може би все пак сте се запитали кой пък има нужда то подобен продукт? ХС велосипед с 1 венец отпред???

Макар да звучи екзотично, такива велосипеди съществуват. Вярвате или не, броят им дори се увеличава. Подобно на т.нар. singlespeed велосипеди (с фиксирана предавка), в ХС средите има и хора, които в някакъв момент решават, че само задните предавки са им достатъчни. Тенденцията е особено разпространена при любителите на 29 цолови велосипеди – друга “екзотика”, която напоследък добива все по-широка популярност. Появилите се в последната година 2х10 скоростни системи със задни касети 11-36 зъба са допълнителен стимул за хора с по-мощни крака, или пък такива, които не карат по твърде стръмни терени нагоре, да се опитат да опростят движението си още повече. Като се замислите, с преден венец 32 зъба и заден 36 най-ниската ви предавка ще е с предавателно число 0,89, което е само с 0,05 повече от съотношението между 27 зъба преден венец и 36 зъба заден, което е “стандартната” ниска предавка при новите 2х10 системи. При 3х9 най-ниското “стандартно” предавателно число е 0,69 (22 зъба отпред / 32 зъба отзад), но има хора, които твърде рядко се нуждаят от тези най-ниски предавки и рядко ползват малкия венец. Като пример е.13 посочват не кой да е, а един от най-добрите ХС състезатели за последното десетилетие – Жулиен Абсалон. По време на световното първенство в Мон-Сен-Ан през 2010 г., където той спечели сребърен медал, французинът е карал точно със скоростна система 1х10 и е използвал водача XCX.ST. Продуктът може да бъде забелязан и в окомплектовката на някои от 29-цоловите модели Stumpjumper на Specialized, а щом производител от техния калибър вижда смисъл в подобна идея, няма да е учудващо, ако в следващите години започнем да виждаме по-често леки планински велосипеди само с 10 предавки… и водач за веригата отпред.

http://www.e13components.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>