Specialized 2011

Един от най-известните производители в света продължава да развива интензивно моделите си, предлагайки солидна порция новости за 2011 г.

Epic

В серията с най-леки, изцяло ХС ориентирани байкове, промените не са толкова забележими, но не са и малко. Ето кои са по-важните:

– Предният триъгълник на рамката е променен, най-вече в областта на горната и седалковата тръби. Новият дизайн е малко по-лек, а също така и по-опростен от производствена гл.т.

– Средно движение Pressfit 30 – освен по-ниско тегло, то осигурява и пълна съвместимост с всички видове курбели, налични на пазара. С помощта на комплект от преходници можете да монтирате класически касети с резба (от ISIS до тези с външни лагери), както и всеки от новите видове директно набиващи се в рамката средни движения.

– Топ-моделът S-Works е с проходна задна ос 142х12 мм. Specialized наричат системата си 142+, тъй като тя включва и задното колело Roval, чиято главина е с по-широко разположени фланци (и изместено малко по-навън тяло на свободното движение), което увеличава коравината в задната част на велосипеда като цяло и на задното колело в частност.

– При повечето модели в линията ще намерите скоростни системи с 2х10 предавки, което важи и за останалите ХС и АМ серии на марката.


Camber

Това е изцяло нова линия от ХС/АМ велосипеди, която заема освободената от Stumpjumper FSR ниша за велосипеди със 120 мм ход. По този начин между Epic и Stumpjumper има междинна серия велосипеди, които са и по-евтини. Все пак в ценово отношение има известно застъпване (съзнателно търсено), като най-скъпият вариант на Camber не е по-евтин от най-достъпния Stumpjumper.

Като външен вид и геометрия Camber е близък до Stumpjumper, но с по-малък ход на окачването. Рамката е от алуминиеви хидроформовани тръби, окачването е с капсулавони лагери, шоковете при по-скъпите модели са Fox Triad, а при по-евтините – Rock Shox Ario, за вилките също се разчита на тези две марки. При топ-модела Camber Pro са монтирани поръчкови курбели Sram с 2 венеца, комбинирани с 10-скоростна касета Shimano отзад.


29-цолови велосипеди

Броят им в каталога на Specialized се е увеличил дотолкова, че при ХС моделите може да се говори направо за равностойно присъствие спрямо 26-цоловите байкове. Акцентите при “големите” колела за 2011 г. са следните:

– Нов Epic S-Works 29 – Най-лекият цял сериен 29-цолов велосипед с двойно окачване на пазара с тегло 9,66 кг. Рамката следва дизайна на 26-цоловия модел, а голяма заслуга за ниското тегло на готовия байк имат колелата Roval с карбонови капли, които тежат 1400 г (комплекта).

– При много от 29-цоловите велосипеди задната ос и задното колело използват системата 142+, за която стана дума при моделите Epic.

– При тези байкове за пръв път се появява вилка с инерциалната клапа Brain, която не е произведена от Fox – в случая става дума за Rock Shox Reba S29.

– В новата серия Camber също има 29-цолови модели (на снимката горе).

– 29-цоловите твърдаци в серията Stumpjumper се отличават с много приятни качества, като сред тях изпъква ниското тегло – карбоновата рамка тежи само 1049 грама.


Дамски велосипеди

Това е друго направелние, в което Specialized, както и другите големи производители, влага доста ресурси в последно време. Това води до постоянно обновяване и усъвършенстване на моделите, насочени специално към жените – те използват по-леки тръби, понякога и по-различен коефициент на окачването, геометрията и компонентите също са съобразени с женското тяло и пропорции. А най-хубавото е, че дори топ-моделите вече имат и дамски варианти или аналози, т.е. не се гони никакъв компромис по отношение на качеството.

– Линията с двойно окачване Safire е изцяло обновена. Новата рамка е с много ниско спускаща се горна тръба, така че дори за “компактни” колоездачки слизането от велосипеда да е лесно и безопасно. За да постигнат това, инженерите на Specialized са заложили специална “ниша” в горната тръба, където влиза и се захваща единия край на шока. Safire е най-дългоходовият дамски модел в каталога – 120 мм ход отзад и 140 отпред.

– Същият дизайн по отношение на шока и горната тръба е използван и при моделите Myka FSR, които са със 100 мм ход на окачването.

– При твърдаците Myka има и два 29-цолови велосипеда, чиито рамки се предлагат дори и в размери, подходящи за жени с ръст под 150 см. Това би позволило на някои сладки миньончета да се возят на големи колела.


При моделите Enduro e използван поръчков заден амортисьор Fox RP23-S. При него има една позиция, при която амортизацията е настроена за педалиране, и втора, “отворена” позиция, с три различни степени на забавяне при сгъване (компресия), които да отговорят на различните нужди на карачите при спускане. Така някой би избрал максимална отзивчивост, докато друг би предпочел засилена компресия при ниска скорост на сгъване, за да може да “изпомпва” по-лесно скокове и др. подобни.

Струва си да отбележим и появата ня някои нови модификации при вече утвърдените серии. Такива са например вариантите Evo, които виждаме при Enduro (на снимката), Stumpjumper и дори Еpic. Общото за тези модели е, че са с малко по-голям ход на окачването, по-големи гуми и т.н., т.е. предназначени са за малко по-агресивно каране надолу в сравнение със стандартните окомплектовки в съответната серия. Има и модификации Evo R, като R идва от Race – при тях пък е използван подходът “по-малко е по-добре” и предавките са само 10 – с един венец отпред и 10-скоростна касета отзад.


Demo 8

Още с привличането на Сам Хил и Брендън Феърклоф в отбора на Specialized стана ясно, че в модела за спускане ще бъдат направени някои промени. През 2011 г. на сцената се появява напълно обновен Demo 8, който обаче не къса напълно връзките с предишното поколение. Напротив, визията остава близка, основните технологии и характеристики също, така че по-скоро става дума за доразвиване и подобряване на модела.

Новата рамка е с по-нисък център на тежестта – цялостният профил е снижен, като височината на средното движение достига едва 343 мм при по-ниската позиция, но и при другата не е никак високо – 353 мм. Промяната става чрез вложка в задното ухо на шока, което също е специално, включително и заради по-особения захват към задницата (детайлни снимки можете да видите ТУК). Челният ъгъл е 64 градуса при по-ниската позиция и 64.8 при по-високата, а междуосието – 1191 мм (за рамка със среден размер). Горната тръба е свалена с 1-2 см, челото за 1.5 е по-късо, задницата също е по-компактна, а разстоянието между средното движение и задната ос по твърдения на производителя е най-късото сред DH велосипедите, което осигурява отлична маневреност и добър контрол върху велосипеда, особено в завой.

Задният амортисьр е Fox DHX RC4, със 76 мм ход на буталото, което означава и малко по-нисък коефициент на окачването, тъй като ходът на задницата остава 203 мм (8 инча). Кривата на окачването е малко по-прогресивна в сравнение с модела от 2010 г.

Задната ос е проходна, 150х12 мм (досега беше 135х10 мм), но въпреки това е осигурено и повече разстояние между петите на колоездача и тръбите на задницата. Това е само едно от местата, където са използвани хидроформовани тръби, чрез които производителят по-лесно е постигнал желаните форми. Една от целите е била да се премахнат някои “ръбчета” и “джобчета”, които са задържали кал при предишното поколение. Средното движение е с широчина 83 мм, но вече е за стандарта BB30/Press Fit. Рамката идва с преходници за средни движения на резба, но в Specialized са убедени, че производителите на курбели скоро ще започнат да предлагат и DH продукти за BB30. Постигнато е и намаляване на теглото на рамката с около 300 грама.

Demo 8 ще се предлага като готов велосипед в две окомплектовки и като отделна рамка. За пръв път ще има и размер XS, насочен към по-ниски колоездачи.


SX Trail

Това винаги е бил един от най-популярните модели на Specialized, като през 2011 г. той заема мястото на Demo 7 като лек фрийрайд велосипед. Рамката е алуминиева, със 180 мм ход и заден амортисьор Fox DHX RC4, а задната ос е 142х12 мм. Ще се предлагат два готови велосипеда с вилки Fox 36 180 мм и Rock Shox Domain, както и самостоятелна рамка.

http://www.specialized.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>