Велоклуб „Крива спица“ ви кани на „Перпендикулярна вселена“ 5

Лятото е още далеч, но има едно каране от 18 до 22 юни, което някои хора не биха пропуснали за нищо на света. Казва се „Перпендикулярна вселена“ и е организирано от велоклуб „Крива спица“.

Ако до момента не сте чували за тези организирани преходи в Родопите, каквито имаше през всяка от четирите години от 2007 до 2010 г., бих предположил, че сте започнали да карате и да четете този сайт съвсем наскоро. Наистина ми е трудно да си представя друг вариант. За всяко от тези паметни карания (с изключение на първото) има статия в секция „По пътеките“ в МТБ-БГ, както и тема във форума на сайта – казвам го, тъй като би било излишно да се опитвам тук накратко да опиша неща, които можете да прочетете по-подробно и с повече снимки в съответните пътеписи и разкази на участниците.

И все пак, какво представлява събитието „Перпендикулярна вселена“? Едно незабравимо, трудно и забавно велоприключение, добре организирано и в приятна компания прекарано време в планината, в някои от най-дивите й кътчета, където трудно бихте си представили, че ще кара един човек, камо ли група от 50-70 души.

Все пак от всички тези части на определението искам да наблегна на трудно – не защото то е най-важното или определящо за мен, а защото голямата новина за 2011 г. е откритият характер на мероприятието. Открит обаче не означава неограничен – всеки ще може да се запознае с характеристиките на събитието, маршрута, правилата за участие и т.н., както и да кандидатства за участие, но от организационни съображения броят на участниците ще бъде ограничен, а подборът им измежду всички кандидати ще бъде направен от организаторите с цел запазване както на приятелската атмосфера, така и нивото на участниците, за да не се стига до критични ситуации, надценяване на възможностите и подценяване на планината. Затова и аз наблягам на трудно – преди да кандидатствате, каквото и да прочетете като мнения на участниците за това колко е хубаво това каране, моля, отбележете си, че става дума за няколко дни в дивата планина, по предизвикателни и тежки маршрути, включващи технични и на места направо трудни за каране пътеки, както и съответстващи им по трудност баири нагоре. Не става дума нито за разходка в парка, нито за разходка в планината – става дума за много сериозно каране, което изисква съответната физическа и психическа подготовка.

Моля както организаторите, така и участниците (досегашни и бъдещи) да ме извинят за това пространно предупреждение. Правя го, защото досега „Перпендикулярна вселена“ се организираше скрито, а подборът на нови участници се извършваше след препоръка от страна на предишни такива, което донякъде гарантираше, че ще е по-трудно попадането на случайни хора, за които планината да се окаже неочаквано трудно (или, не дай Боже, направо неподходящо) място. Както казах, макар и вече открито мероприятие, подбор на участниците ще има и аз вярвам, че „Крива спица“ ще го направи добре, но призовавам и всеки кандидат-участник да им помогне в това отношение, отнасяйки се честно и отговорно към тях и най-вече към себе си.

За повече подробности следете сайта на „Крива спица“, по-специално тази страница от него:
http://kriva.org/bg/Перпендикулярна_Вселена_2011

А също и темата във форума:
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=82608

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>