Спортни новини #26

24-часов маратон на сняг; Каролайн Буканан няма да се състезава във 4Х през следващите да сезона; Маргарита Фулана и Роел Паулисен – уличени в употреба на допинг; най-добрите домакини на СК през 2010 г.

24-часовите маратони по планинско колоездене са достатъчно трудно предизвикателство по принцип, но когато някой реши да проведе подобно състезание в зимни условия, не бива да се учудвате, че то бързо добива статут на едно от най-тежките в света. И ако ви учудва фактът, че са се намерили достатъчно “луди” организатори и участници, които да направят подобно събитие реалност в Шотландия през месец януари, може би ще сте още по-изненадани, че то ще се проведе за шести пореден път! Името му е Strathpuffer 24hour, датите за 2011 г. са 15-16 януари, трасето е с дължина 11 км, а сайтът, в който можете да видите повече подробности, е на адрес: http://www.strathpuffer.co.uk/


Каролайн Буканан (Австралия), която през 2010 г. за втори път спечели шампионската титла при жените в дисциплината 4Х, обяви, че през следващите два сезона (2011 и 2012 г.) ще се съсредоточи само върху BMX състезанията, които са основното й занятие, и няма да участва в МТБ надпревари. Една от основните причини за това е желанието й да се представи добре в BMX състезанието на олимпиадата в Лондон през 2012 г., а подготовката за това ще глътне и малкото свободно време, оставащо й до момента. Тя отбеляза, че изминалият (BMX) сезон също е бил доста натоварен. Буканан наблегна и на факта, че все още е едва на 19 г. и тепърва ще има възможности за по-сериозно включване в състезанията по 4Х, но не по-рано от 2012 г.


Една от най-силните ХС състезателки в последните години, испанката Маргарита Фулана, бе уличена в използване на допинг (т.нар. EPO или еритропоетин). Положителната проба е била взета извън състезание, в Монреал, на 30 август, т.е. броени дни преди старта на Световното първенство в Мон-Сен-Ан. Фулана, която е бронзов медалист от Олимпийските игри в Пекин, трикратен световен шампион и с няколко победи и десетки подиуми в кръговете от СК, призна грешката си, оправдавайки се с лошото стечение на обстоятелствата през целия сезон, включително липсата на добри резултати, лични проблеми и др. В специално изявление тя твърди, че това е първият и единствен път, когато е посегнала към непозволени стимуланти и че дълбоко съжалява за това, още повече, че допингът е бил в съвсем малко количество и изобщо не е усетила ефект от него по време на състезанието.


Друг топ-състезател, в чиято кръв бяха открити следи от непозволени стимуланти, е белгиецът Роел Паулисен (бивш световен шампион в дисциплината маратон и с отлични представяния в кръговете от СК). При две проби, взети от него на 6 и 19 юни, бе установено наличие на женския хормон кломифен, който често се приема от спортисти след стероиден цикъл, тъй като спомага за повишаване нивото на собствено производство на тестостерон в тялото. За провинението си Паулисен бе наказан от белгийската федерация с 2 години лишаване от състезателни права и глоба 7500 евро, което вероятно означава и край на професионалната му кариера. Той отрече да е приемал забранени субстанции и каза, че лошите проби вероятно се дължат на развалени хранителни добавки, като адвокатът му наблегна на това, че откритите количества не са били достатъчни за подобряване на спортните резултати. Паулисен още не е решил дали ще обжалва решението на федерацията пред спортния арбитраж.


Победители в традиционното допитване на UCI (сред клубове, състезатели, журналисти и други заинтересовани страни) за най-добри домакини на кръгове от Световната купа през изминалия сезон станаха:

  • Далби Форест, Великобритания – в дисциплината крос-кънтри (ХСО)

  • Форт Уилям, Великобритания – в спускането (DHI)

  • Уиндхам, САЩ – в дисциплината 4-крос (4Х)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>