Спортни новини #25

Вести за отборите и състезатели през 2011 г.

Швейцарският производител BMC реши да сформира собствен професионален отбор по крос-кънтри/маратон. Тимът е съставен предимно от млади и обещаващи състезатели от Швейцария и Германия, като най-известен сред тях е германският шампион от 2006 г. Мориц Милац, който пропусна голяма част от сезон 2010 заради контузия. Добри резултати през изминалата година записа и Патрик Галати, който завърши на трето място в категория U23 както на Европейското, така и на Световното първенство за 2010 г.

Галати премина към BMC от отбора Scott-Swisspower, чиито ръководител е легендата Томас Фришнехт. През 2011 г. в тима на Scott остават топ-състезателите Флориан Фогел и Нино Шуртер, като вторият смята да участва по-често и в ендуро състезания по спускане, след като спечели последното издание на Maxiavalanche Cup през 2010 г. Освен на тях, Scott-Swisspower ще разчита и на няколко млади таланти – Марсел Вилдхабер, Андри Фришнехт и Доминик Цумщайн, които да трупат опит с помощта на водачите на отбора.

Друг успешен швейцарец, Ралф Наф, удължи с две години договора си с Multivan-Merida. Така той ще се ползва с подкрепата на тима поне до Олимпийските игри през 2012 г.

Американската DH звезда Аарън Гуин през 2011 г. се присъединява към отбора Trek World Racing. Там той ще замести Андрю Нийтлинг и ще се състезава редом с Трейси моузли, Джъстин Леов и Неко Мулали. Гуин е символ на завръщането на американските състезатели към подиумите в спускането – той бе забелязан за пръв път през 2008 г., когато завърши на десето място в Мон-Сен-Ан – първото влизане на американец в Топ 10 след 2004 г. Оттогава Гуин повтори упражнението многократно, стигайки редовно не само до Топ 10, но и до подиума, така че след изключително успешния сезон 2010 американецът заема трето място в световната ранг-листа по спускане. През 2011 г. като негов треньор е привлечен самият Джон Томак, една от живите легенди на планинското колоездене, който ще се опита да “прелее” допълнително опит към перспективния млад състезател. С подобен състав Trek World Racing със сигурност ще продължи да бъде един от доминиращите отбори в СК през 2011 г.

В дисциплината крос-кънтри – Trek World Racing привлече в редиците си една от най-силните американски състезателки – Уилоу Корбър. През 2010 г. тя завърши на второ място в крайното класиране за СК, а също така спечели бронзов медал от Световното първенство в Мон-Сен-Ан. Между другото, Корбър досега караше за Subaru-Trek, така че няма да й се налага да “сменя велосепида”. Точно в “обратната посока” се придвижи канадката Емили Бати, която пък премина от Trek World Racing в отбора Subaru-Trek.

Макар тези размествания в спонсорираните от Trek отбори да не са “дирижирани”, те чудесно пасват на амбициите и целите, които си поставят двете състезателки. Уилоу Корбър иска да се съсредоточи изцяло върху СК и Световното първенство, докато Емили Бати желае да участва и в повече стартове в Северна Америка. За всяка от тях профилът на новия им отбор е идеален, тъй като тимът на Subaru-Trek участва само в някои от международните състезания и набляга сериозно върху големите надпревари в САЩ и Канада.

Холандската 4Х състезателка Анеке Беертен, която е неизменен претендент за първото място в дисцилината през последните няколко години, ще се пробва и в ХС състезания през 2011 г. Това стана ясно като част от новината за преминаването й към отбора Trek-Brentjens, спонсориран от американския производител на велосипеди и ръководен от известния ХС състезател Барт Брентженс. Разбира се, основна цел за Анеке си остава представянето на най-високо ниво в стартовете по 4Х, но с появата на новата дисциплина ХСЕ опитът й в стартове с елиминации може да се окаже от голяма полза.

Испанският фрийрайдър и DJ карач Андреу Лакондеги си има нов спонсор в лицето на Mondraker. Испанският произодител разполага с богата гама велосипеди, така че Лакондеги никак няма да е ограничен в избора си – от BMX до спускане и фрийрайд, той ще има на разположение подходящ байк и ще помага в развитието на продуктите заедно с другите звезди на отбора – Фабиен барел и Дамиен Спаньоло.

Нов спонсор, поне по отношение на окачването, има и фрийрайдърът Мат Хънтър. От 2011 г. той ще кара с продуктите на Fox Racing Shox.

Intense стана основен спонсор на швейцарския отбор по спускане Suspension Center. Така тимът през 2011 г. ще се казва SC Intense. В него през 2011 г. ще се състезават Флорен Пайен (бивш шампион на Франция при младежите и настоящ при мъжете), Джошуа Бътън (бивш австралийски шампион в категория Elite), Ларс Пейе (бивш шампион на Швейцария при младежите) и Фостин Фигаре (обещаващ френски младеж). Те ще участват в седемте старта за СК през 2011 г., както и в други състезания от висок клас, карайки новия Intense M9.

За отбора, в който Intense бе съвместен спонсор до момента, ChainReactionCycles, 2010 г. бе последен сезон в този му вид. През 2011 г. тимът вече ще използва рамки Nuke Proof и ще добави този нов спонсор към името си.

Сребърният медалист по ХС от Световното първенство през 2010 г. в категория до 23 г., Томас Личер (Швейцария) подписа 2-годишен договор с отбора на Felt Otztal X-Bionic.

Lapierre ще продължи участието си в кръговете от СК през 2011 г. с по-силен отбор, след като привлече още двама талантливи състезатели. В дисциплината крос-кънтри това е французойката Паулин Прево, която през 2010 г. за втори пореден път стана Световен шампион при девойките (17-18 години). Към DH състава се присъединяват новозеландецът Камерън Коул, един от най-впечатляващите карачи през изминалия сезон, както и един обещаващ френски младеж – Люк Бруни.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>