UCI въвежда нова ХС дисциплина от 2011 г.

Международният колоездачен съюз (UCI) прие промени в правилата за провеждане на състезания по планинско колоездене, които влизат в сила от 1 януари 2011 г. Новостите са доста и в най-различни направления, като тук ще се опитаме да засегнем най-важните:


На първо място, при ХС състезанията се появява нов формат, който очевидно отразява желанието на UCI да направи тази дисциплина по-привлекателна за неспециализираната публика (разбирай средностатистическия запалянко), както и по-лесна и желана за телевизионно отразяване (което пак е свързано с първото). Името на новия тип състезания е Cross-Country Eliminator, съкращението (което ще използваме и в сайта оттук-нататък) е XCE, а преводът на български би трябвало да е “Крос-кънтри с елиминации”. Ако трябва да направя сравнение с нещо вече съществуващо, този формат ще е най-близък до състезанията по 4-крос. Ето какви са правилата на играта:

Трасето е кратко, между 500 и 1000 м, може да включва естествени и изкуствени препятствия и трябва да е широко и отворено, т.е. да няма тестни пътеки, да няма повече от един 180-градусов завой и т.н.

Състезанието се провежда при наличие на минимум 12 участници. Първо има квалификация, която представлява индивидуално преминаване на трасето за време. На база на тези времена се подготвя стартовият списък за финала, като участниците се обособяват в групи по 4 или 6 души (в зависимост от избрания вариант, който може да е 8х4 или 6х6 състезатели). В същинското състезание участниците от всяка група стартират заедно и правят една или няколко обиколки на трасето – това е по избор на организаторите, като една гонка трябва да е с дължина около 3 минути. Както и при 4Х-а, във всеки рунд част от участниците отпадат, а най-бързите продължават към следващия, докато достигнат финалната гонка.

Предвижда се такива състезания да има и в кръговете за СК, като само те ще носят точки за ранг-листата на UCI.

Като стана дума за дисциплината 4-крос, там също има промени, засягащи например защитната екипировка. Състезателите вече ще трябва задължително да използват каска с подбрадник (full-face), а останалите елементи (наколенки, налакътници и други протектори) са силно препоръчителни.

Въвежда се и специална система с цветни картони, които ще бъдат показвани на състезател, който е извършил нарушение в стартовете по 4Х. Жълтият картон означава предупреждение и се показва на участник, който е нарушил правилата, но това не е довело до предимство за него в надпреварата. Син картон означава, че с нарушението си състезателят е добил предимство, поради което класирането му в конкретната гонка не се зачита и му се присъжда последното място в този рунд. Червен картон означава дисквалификация и се дава, когато с действията си карачът е застрашил друг състезател. При получаване на два картона с какъвто и да е цвят в рамките на едно и също състезание, участникът бива дисквалифициран.

Изменения има и в текстовете за състезанията в дисциплината маратон; създаването, регистрацията и видовете отбори (създават се т.нар. елитни тимове, които ще са само 15, определени на базата на ранг-листата за предходната година); раздаването на номерата; присъждането на точки за ранг-листата; и др. Пълният текст на правилата за планинско колоездене на UCI, с нанесените промени в червен цвят, можете да прочетете тук:
http://www.uci.ch/Modules/BUILTIN/getObject.asp?MenuId=MTYxNw&ObjTypeCode=FILE&type=FILE&id=NjU0MTU&LangId=1

Важни промени има и в правилата за оборудването и екипировката, по-специално тези, отнасящи се до рамките и вилките, т.е. кои от тях ще бъдат допускани до състезанията, организирани като част от календара на UCI. Става дума обаче най-вече за шосейните състезания, тъй като за планинското колоездене в тази сфера няма толкова строги ограничения. Занапред UCI ще работи в сътрудничество с производителите, като ще издава специални етикети, отразяващи съответствието на продуктите с изискванията на UCI. Така ще отпадне нуждата от проверки на място, освен чисто формалната дали даденият продукт присъства в списъка с одобрените, или не. Респектвино, възможността за възникване на спорове намалява значително, а всеки желаещ да участва, може лесно да разбере дали средството, което е избрал за целта, е одобрено от UCI.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>