България вече не е незабележима в ранг-листата на UCI

През 2010 г. за пръв път български състезател влезе в топ 100 на световната ранг-листа,поддържана от UCI (Международния колоездачен съюз). Едва ли ще се изненадате, че това е Росен Ковачев, състезател на Drag Racing, който успя през този сезон да събере 130 точки и с това си осигури 92-ро място в класацията. За сравнение, през 2009 е бил на далечното 575-то. Безспорно за актива на Росен имат принос не само участията му в чужбина, но и това, че през изминалия сезон имаше две български състезания, носещи точки за ранг-листата на UCI. Сред спускачите има още няколко българи: Димитър Гайдов (Ram Bikes) е на 126-то място, Александър Илиев (Ram Bikes) на 171-во, Стивиан Гатев (Mountain Hill – Троян) – 196-то и т.н. – общо 24 души.

В дисциплината крос-кънтри засега има само едно име – на Бойко Танчев от велоклуб „Мамут“, който е спечелил 18 т. и то само от участия извън България. Белгиецът Уоутър Клепе, който в момента живее в България е на 469-та позиция (имайте предвид, че много от състезанията, в които той участва, дори и извън България, всъщност не носят точки за ранг-листата на UCI).

В класирането по нации България е на 29-то място в дисциплината спускане. (През 2009 г. е била на 48-мо.)

Да се надяваме, че това раздвижване в позициите ще продължи и занапред в същата възходяща посока! Разбира се, нещата могат да станат само с много труд, но едва ли някой от хората, ангажирани сериозно със състезателна дейност, си мисли обратното, така че да им пожелаем още повече успехи!

Цялата ранг-листа на UCI можете да видите тук:
http://www.uci.ch/templates/BUILTIN-NOFRAMES/Template3/layout.asp?MenuId=MTUxNjU&LangId=1

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>