Avid Elixir 5

Първият комплект спирачки Elixir 5 бе монтиран върху колелото ми още през есента на 2009 г., скоро след като първите бройки се бяха появили в България. За добро или лошо, написването на тази статия се проточи във времето, което превръща впечатленията ми от този продукт в един наистина дългосрочен тест, базиращ се върху два комплекта и повече от 2000 км каране по сериозен планински терен – от кратките моторджийски пътеки край София, през приятните черни пътища на Стара планина, Средна гора и др., интересните и много разнообразни родопски етапи на „Перпендикулярна вселена 4“, техничните пътеки в Рила, та чак до трасетата за спускане над Боровец и Златица – Elixir 5 трябваше да се справят с карания в абсолютно всякакви условия в рамките на 4 различни сезона.

Продукт: Спирачки Avid Elixir 5 (два комплекта)
Двубутален спирачен апарат, съставен от две части и направен от алуминиева сплав; прозорец за накладките от горната страна; полуметални накладки.
Алуминиево спирачно лостче с TaperBore технология; интегриран резервоар за спирачната течност; използва спирачна течност DOT 5.1; обръщаемо; реглаж на отдалечеността с шестогран 2.5 или 3 мм; гривна за захват с два болта.
Тегло: Предна – 474 грама (с ротор 185 мм, преходник PM/PM и болтове)
Задна – 452 грама (с ротор 160 мм, преходник IS/PM и болтове)
Цена: 209 лв. (185 мм) / 199 лв. (160 мм)
Продължителност на ползването: 14 месеца / 2100 км
– първи комплект – 600 км
– втори комплект – 1500 км
Продуктът е ползван съвместно с:
Велосипеди: ON-One Inbred 456 Summer Season и Dragomir F7
Вилки: Rock Shox Revelation и Rock Shox Lyrik
Главини: Formula SD32 и Formula 20mm
Гуми: Maxxis Ignitor 2.35; Kenda Nevegal 2.35; Schwalbe Nobby Nic 2.4
Команди: Sram X-9 + Avid Matchmaker
Други модификации на модела/продукта: Elixir 3 – най-достъпна като цена.
Elixir R – с реглаж на отдалечеността без инструменти
Elixir CR – с реглаж на отдалечеността и контактната точка без инструменти
В групите X7 – XX също има спирачки, базирани върху моделите Elixir.

Веднага правя уточнението, че става дума за едновременно ползване на два комплекта върху различни велосипеди за период от няколко месеца, което, надявам се, помага наблюденията ми да са още по-задълбочени и обективни. След това продължих да ползвам единия от комплектите през целия отминал сезон.

Elixir 5 бе третата спирачка в тази линия на Avid. Тя се появи след моделите CR и CR Mag с идеята да предложи същите базови технологии на по-достъпна цена. Както виждате, в ценово отношение продуктът попада в средния клас. Това, което губите спрямо по-скъпите модели, са най-вече допълнителните възможности за реглаж. Има и леко наказание от гл.т. на теглото. В основата си обаче Elixir 5 използва същата конусовидна форма на резервоара и буталото (т.нар. TaperBore Technology), интегриран резервоар, двубутален апарат с монтаж/демонтаж на накладките от горната страна и т.н. Спирачните лостчета са обръщаеми (могат да се ползват като ляво и дясно), а прекъснатата гривна за монтаж с два болта позволява да ги слагате/сваляте от кормилото по всяко време и независимо от другите компоненти, монтирани там. В допълнение можете да ги комбинирате и с команди от типа на X-9 посредством комбинираната гривна MatchMaker – точно това направих с единия комплект и съм напълно доволен от резултата, тъй като спестих няколко грама и намалих броя на болтовете по кормилото си.

Настройването на позицията на спирачния апарат е изключително лесно, благодарение на конусовидните шайби при болтовете. Спирачките са директно съвместими със стандарта Post Mount при размер на ротора 160 мм. Дължината на маркуча на предната спирачка се оказа „на границата“ за вилка със 160 мм ход – при завъртане на лостчето нагоре, маркучът видимо се опъва до крайно положение – имайте го предвид и премерете внимателно, ако смятате да я ползвате с дългоходова вилка.

Една от основните причини да си купя Elixir 5, освен интереса ми към самия нов продукт, бе желанието ми да намаля малко теглото на велосипеда, без да правя сериозни инвестиции. В този смисъл посочените от производителя 395 грама изглеждаха изключително приятно, но точно тук се сблъсках с едно от малкото разочарования – не толкова от самия продукт, колкото от „хитростта“ на производителя. Когато сложих спирачките върху електронната везна, се оказа че посочената в каталога стойност е съвсем вярна, ако не се броят преходниците и болтовете за монтаж. И ако за преходниците мога лесно да приема, че следва да бъдат извадени от калкулациите, то за болтовете ми се струва некоректно да са изключени, при положение че са абсолютно необходими за ползването на продукта. Както и да е, Elixir 5 определено е по-лека от моделите Juicy (средно с около 50 грама на спирачка), както и от някои свои преки конкуренти на други производители, но по моите критерии теглото й е средно, а не ниско, както очаквах.

Предназначението на този модел е максимално широко – от ХС през АМ до FR/DH велосипеди, като единствено препоръчителният размер на роторите е различен. Както ще разберете от следващите редове, Elixir наистина е доста универсална спирачка, която комбинира достатъчно спирачна сила, добра модулация и приемливо тегло.

Първото усещане при монтирана и разработена спирачка (самият процес на разработване бе много бърз, като още от самото начало спирането бе напълно задоволително) бе за доста сила и за „твърдо“ лостче с малък ход. Част от това впечатление се дължи на малкото разстояние между накладките и ротора. И при двата комплекта задните спирачки се оказаха доста „напълнени“, като при едната се наложи да отливам спирачна течност, тъй като иначе накладките триеха в диска, а буталата не можеха да бъдат избутани повече назад. Същият проблем се прояви и при другата спирачка, само че година по-късно, когато се наложи да й сложа нови накладки. Като цяло, оставам с впечатлението, че количеството спирачна течност, с която фабрично идва този модел, е в горната граница на допустимото и това е една от причините за по-хапливото усещане при лостчето. Както разбрахте, той се отстранява лесно чрез отливане на спирачна течност – за целта има и специална пробка, но ако не знаете какво трябва да правите, по-добре посетете сервиз. Единственият друг проблем, който имах с Elixir 5, докато бяха нови, бяха кривините в роторите на втория комплект. Напълно нормално е такива да се получат вследствие на карането, но да ги има още при изваждането от кутията, не е съвсем приятно.

Хапливото усещане в лостчето, за което споменах, не бива да ви подвежда в преценката за модулацията на Elixir 5. За мен тя е много добра. Въпреки наличието на сериозна спирачна мощ, която се появява веднага, щом я „повикате“, блокирането на гумите, без да желаете точно това, е трудна работа, особено ако и гумите ви са хубави. Това също бе едно от първите неща, които забелязах (а и други хора, пробвали спирачката ми) и сега, след повече от сезон каране, впечатлението ми не се е променило. Дозирането на спирачното усилие е лесно и ефективно, усещането за хапливост го има най-вече при спряло положение или ниска скорост, но не и когато сте се позасилили – тогава Elixir 5 прави точно това, което се очаква – спира ефективно и контролируемо. А при по-скъпите модели с реглаж на контактната точка модулацията на практика става регулируема, тъй като можете да променяте усещането/мекотата на лостчето, избирайки колко ход да реализира то, преди накладките да започнат същинското спиране.

През дългия период на тестване много хора твърдяха че / питаха дали Elixir 5 е по-силна от Avid Juicy 7, Formula Oro K24 и т.н. На този въпрос мога да отговоря само по един начин – не е по-слаба! Усещането за сила е нещо субективно и зависи от доста фактори, а аз не разполагам с апаратура, за да измеря спирачната мощ в лабораторни условия. (За илюстрация на това ще дам пример с Elixir R, която имах възможността да пробвам върху чужд велосипед с 203 мм ротор и въпреки това не ми се стори по-силна от моята, но лостчето се усещаше по-меко.) С никоя от изброените спирачки не съм изпитвал недостиг на спирачна мощ при моя начин на каране – това се отнася и за Elixir 5. При обичайните ми „лутания“ нагоре-надолу по баирите, дори и при най-стръмните и технични пътеки и при най-високи скорости, можех да разчитам напълно на спирачката. С моите 65 кг тегло  дисковете с размери 185 мм отпред и 160 мм отзад се справяха без проблеми и без прегряване. Най-сериозният тест в това отношение бяха две изцяло спускачески карания – напролет по пътеките над Златица и в края на лятото по трасетата в Боровец – дори и там спирачките работеха неуморно и с постоянство, без да променят качествата си по време на продължително спиране. По тези стръмни  и технични трасета обаче бих предпочел да имам комбинация от 203/185 мм дискове, в случай че ми дойде смелост да карам по-бързо. Разбира се, ако това е обичайното ви каране и го практикувате с необходимия за целта FR/DH велосипед, не си и помисляйте за по-малък размер на роторите. Същото се отнася и за хора с тегло над 80 кг – не мога да гадая как биха се представили моите спирачки в ръцете на едър човек, но простата логика изисква големината на дисковете да се избира и според теглото на колоездача, а не само в зависимост от стила на каране и велосипеда. Ако това условие е спазено, не ми се вярва някой да остане недоволен от работата на Elixir 5.

В дъжд и кал се наблюдаваше известна загуба на спирачната сила само в първия момент, след което тя бързо се връщаше, макар и придружена от скърцане и виене в много от случаите.

От гл.т. на ергономия спирачните лостчета на Avid винаги са били едни от най-удобните за мен. Дали т.нар. Power Reserve Geometry (специфичното разположение на оста на спирачния лост близо до кормилото) има заслуга за това… вероятно да. Ръкохватката е плоска и широка, удобна за стискане с един или два пръста, макар че до второто никога не ми се е налагало да прибягвам. Резервоарът за спирачната течност е интегриран в плавните форми на лостчето – няма външен „казан“ или други „стърчащи“ елементи. Отдалечеността на ръкохватката от кормилото се регулира с инструменти по два начина: или с шестогран 3 мм откъм оста на лоста (вътрешната страна на ръкохватката), или с шестогран 2,5 мм, с който се бърка в специалните отвори на малък цилиндър, разположен от външната страна на лостчето. Трудно е да го опиша с думи, но при оглед на лостчето лесно ще се ориентирате как да го настроите.

14 месеца, изпълнени с каране, са наистина дълъг период, през който човек може да добие впечатление и за интервалите за поддръжка на даден продукт. В случая с Elixir 5 (по-дълго ползвания комплект) след около 800-900 км едното бутало на задната спирачка се замърси дотолкова, че се връщаше много малко назад в леглото си и едната накладка започна често да трие в диска. Самите ротори успях да ги поизкривя, особено при едно брутално храсталясване в Рила, където трябваше (за кой ли път) да се провирам през десетки паднали дървета, гъсти храсталаци, големи камъни и прочие трудно проходими препятствия. Реших, че ще потърпя известно време дразнещите скърцания, идващи откъм задното колело, докато стане време да сменя и накладките. Този процес може би малко се ускори заради по-честия контакт на едната накладка, но точно след една година каране и около 1300  км дойде време за пълна профилактика, включваща смяна на накладките (отпред и отзад), смяна на спирачната течност (отзад) и почистване и смазване на буталата (и на двете спирачки, като на задната това бе направено по-щателно, тъй като бе съпроводено и от обезвъздушаване). След тези процедури спирачките ми буквално се „подмладиха“ – всъщност състоянието им в момента отговаря почти изцяло на описанието „като нови“, с изключение на кривините в роторите и хлабините при осите на ръкохватката на спирачните лостчета – все неща, които са съвсем нормални за продукти с толкова часове каране в актива си.

В заключение мога да кажа единствено, че Elixir 5 е една „скромна“ спирачка, с базови характеристики и с всички необходими функции, която всъщност върши голяма работа. Без да е много скъпа, тя осигурява отлична спирачна сила и също толкова добра модулация, поне за моите предпочитания. Представянето й в дългосрочен план бе стабилно и без никакви сериозни проблеми, а необходимостта от профилактика веднъж годишно, след която продуктът заработи като нов, ми се струва съвсем нормална.

{gallery}products_test/test0083_pics{/gallery}

+

Отлична работа – достатъчно спирачна сила, добро охлаждане, добра модулация Фабрично две от спирачките ми бяха „напълнени с връх“, което приближава накладките твърде много до диска и скъсява хода на лоста – на някои хора това усещане няма да им хареса, но нещата могат да се оправят чрез отливане на спирачна течност.

За контакти:
OneDistribution
тел. (02) 9791828
www.onedistribution.com

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>