Mavic XM317 Disc

Mavic описват този свой продукт като „go anywhere disc rim“, което би могло да означава много неща, но във всички случаи създава представа за доста универсална капла, покриваща нуждите на ХС и АМ велосипеди. Или поне аз така разтълкувах написаното и реших да я пробвам точно с такъв тип байкове, търсейки по-ниско тегло в сравнение с моделите EN 321 и EN 521, които бях пробвал преди това.

Продукт: Двустенни капли за диск с обшивка на отворите за спици (само на едната стена).
32 отвора за спици. Отвор за „френски“ вентил (Presta).
Съвместима с гуми от 1 до 2,3 инча.
Размер: 559х17C; широчина 23,5 мм (между външните ръбове на бордовете).
Тегло: 455 грама
Цена: 56 лв.
Продължителност на ползването: 14 месеца / 1200 км
Продуктът е ползван съвместно с:
Главини Formula DC32 и спици DT Champion Black
Гуми: Schwalbe Racing Ralph 2.1, Kenda nevegal 2.35, CST Cheyenne 2.4, Maxxis Ignitor 2.35
Рамки: Ram Nduro, Ram HT2, On-One Inbred 456 Summer Season
Вилки: Rock Shox Recon, Rock Shox Revelation
Други модификации на модела/продукта:
Има и вариант за 36 спици.

XM 317 Disc е лека капла – електронната везна отчете 455 грама (с 10 повече от данните на производителя). В същото време широчината й е малко по-голяма, отколкото е при най-леките ХС модели, което предполага съвместимост с малко по-широки гуми и (донякъде) по-добри якостни характеристики в началния клас продукти на френския производител.

След повече от година не много щадящо каране на два комплекта колела (общо 4 капли), но и без прекалени издевателства върху продукта (освен случайни такива), мога да кажа, че за мен предназначението на този модел е повече за ХС велосипеди (дори и по-дългоходови) и по-малко за байкове от типа all mountain, макар че това много зависи и от стила на каране на самия колоездач. Едната предна капла я усуках при пътен инцидент още първия ден, след което бе центрована отново и не съм имал никакви проблеми с нея. Задната също запази центровката си, но получи три подбивания на бордовете, едното от които доста сериозно. И трите са резултат от силни удари в ръбати камъни, довели до прещипване на вътрешната гума.  С втория комплект нещата се развиха по подобен начин – предната я подбих жестоко при среща с камък, каквато вероятно и по-здравите продукти в каталога на Mavic не биха понесли без поражения, а задната се сдоби с две по-леки подбивания при ситуации с прещипване на вътрешната гума. Накратко, в такива изпитания продуктът се оказа далеч от здравината на моделите EN. Теглото обаче също е със 100 грама по-ниско и това се усеща отчетливо. Като се има предвид, че и цената е съвсем достъпна, XM 317 Disc може да послужи като добра база за наплитане на леки и приемливи като цена колела, които да издържат тормоз в разумни граници в рамките на ХС карания.

Иначе казано, бих препоръчал тази капла за велосипеди с ход на окачването до 130-140 мм и с уточнението да се ползва за ХС карания и с добре напомпани гуми. Ако обаче карате по-бързо и агресивно по силно пресечени терени и/или теглото, уменията (в някои случаи липсата на такива) и велосипедът ви предполагат по-сериозно натоварване на колелата, XM 317 Disc може да се окаже слабичка при директно съприкосновение с камъните.

+

Отлична комбинация от ниско тегло и достъпна цена за ХС/АМ велосипеди (с ход на окачването до 130-140 мм) и „нормално“ каране. Понесе сериозни поражения при по-агресивно каране и съприкосновение с камъните.

За контакти:
OneDistribution
тел. (02) 9791828
www.onedistribution.com

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>