Нов стандарт за обозначаване на чашките

Няколко водещи производители се споразумяха за приемането на единен стандарт за обозначаване на различните видове и размери чашки (кормилни лагери), срещани при планинските велосипеди. Необходимостта от подобна система възниква заради наличието на няколко размера и няколко типа чашки, а напоследък и комбинация между два различни размера/типа при един и същи велосипед (става дума за модерните в последните години конусовдни челни тръби/стержени, които са с диаметър 1.5 цола в долния край и 1 1/8 цола в горния).

В приетата система за идентификация вече се използват само метрични означения, както и буквени съкращения, указващи типа чашки. Те са три на брой:
ЕC (External Cup) – външни чашки – това е класическата конструкция, при която лагерите са в легла (чашки в тесния смисъл на думата) извън челната тръба.
ZS (Zero Stack) – вътрешни (полуинтегрирани) чашки – и тук лагерът е в свое легло, само че това легло е набито изцяло в челната тръба, т.е. не се показва извън нея.
IS (Integrated) – интегрирани чашки – при тях лагерът е набит директно в челната тръба, без да има допълнително легло/чашка между него и рамката.

Останалата част от „кода“ съдържа цифрови означения за външния диаметър на кормилната тръба (стержена) и вътрешния диаметър на челната тръба. На долната скица виждате и обобщение на наличните до момента размери.

По този начин всеки би могъл лесно да се ориентира какви чашки му трябват за долния и горния край на челната тръба. Ето как изглежда „идентификационния код“ за класически външни чашки с размер 1 1/8:

Обърнете внимание, че при горната и долната чашка, макар и двете да са за стержен 1 1/8 цола, диаметърът на кормилната тръба е различен. Това е така, защото при долната чашка се измерва и удебелението в основата на стержена, върху което се набива долният конус (венец).

Учредители на стандарта за идентификация са компаниите Acros, Cane Creek, Hope, Race Face, Reset  и Ritchey. Множество производители на велосипеди са потвърдили в разговори по време на есенните велоизложения, че ще възприемат новата система за обозначаване, очаква се и други производители на чашки да се присъединят към нея.

Стандартът е наречен Standardized Headset Identification System (S.H.I.S.) и за него е създаден отделен сайт: http://www.bicycleheadsets.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>