Кратки новини #55

Smart e-bike от Mercedes; Sram, Shimano и DT swiss се „разширяват“ в Европа; Santa Cruz V-10 Carbon вече е в продажба; Accell Group с нови придобивки в Южна Европа; още едно голямо велоизложение ще има в Германия напролет; новините за покачване на цените не секват.


Поредната новина за интересен велосипед с електрическо задвижване дойде от автомобилния концерн Mercedes. Е-байкът бе показан на автоизложението в Париж и е част от линията Smart, обединяваща превозни средства (освен добре познатите малки автомобили, в нея вече има и ел. скутер), които са екологични и удобни за придвижване в градска среда. Велосипедът на Mercedes се отличава с модерен дизайн и една от причините да ви го представим е това, че макар в този си вид да е предназначен за каране в града, не е толкова трудно да си представим и друга версия, която да е подходяща и за пресечен терен.

Както и другите електрически велосипеди с европейски произход, Smart e-bike използва мотор с мощност 250 Вата, който е в задната главина, но се активира при педалиране, а не с команда от кормилото. Възможни са четири степени на помощ от двигателя, като в зависимост от това пробегът с напълно заредена батерия (Li-ion, 9,6 Ah) е 30, 50, 70 или 90 км. Колкото по-добра е физическата подготовка на колоездача (теглото на Smart е 22 кг), толкова по-голямо разстояние може да измине той с едно зареждане, тъй като електродвигателят само го подпомага, като може да бъде и напълно изключен. Smart e-bike използва ремъчно задвижване на задното колело, дискови спирачки и футуристични колела с по 6 двойки спици. Предният фар е интегриран в кормилото, а като дисплей, показващ скоростта, състоянието на батерията и избрания режим на работа служи специален смартфон, който предлага също и GPS навигация, а когато го свалите от кормилото, байкът автоматично се заключва, за да бъде предпазен от кражба.


Европейското подразделение на Sram се нанесе в чисто нова сграда в Холандия, която отговаря на целите и нуждите на компанията през следващите години. Освен с модерни офис площи, новата „щаб квартира“ разполага с отлично оборудвана работилница, където двама механици ще обслужват директно дилърите на марката от цяла Европа. Има и специално помещение, отново с всички необходими инструменти и помагала, което е предназначено за обучения на механици (до 12 души едновременно).

Shimano също подобрява базите си на Стария континент. След като подразделението Shimano Europe, намиращо се в Холандия, се „обзаведе“ с нови складове, използващи автоматизирана система за работа, в Полша също бяха разкрити нови офиси и складови площи, като се очаква в следващите години те да поемат дистрибуцията към държавите от Източна Европа.

Пак в Полша, и пак в района на гр. Познан, швейцарският производител DT Swiss откри четвъртата си производствена база (другите три са в Швейцария,САЩ и Тайван), където 110 работници и служители ще се занимават основно с производството на велосипедни колела. Полша е била избрана като място, където се произвеждат много велосипеди, има квалифицирана работна ръка и като разположение осигурява възможност за бързи доставки до много от европейските пазари.


Новата карбонова рамка за спускане V-10 Carbon на Santa Cruz вече не е прототип, а модел в продажба. Като цяло тя запазва добрите характеристики на модела, който е на пазара от няколко години и със сигурност е достатъчно „шлифован“, включително и с помощта на професионалните състезатели от отбора  Santa Cruz Syndicate. Както може да се очаква, рамката е по-лека, а според производителя и по-здрава от алуминиевата, има регулируем ход на окачването (254/216 мм) и струва 2999$ (с базовия шок Rock Shox Vivid R2C). Снимки и подробности ще намерите в сайта на Santa Cruz: http://www.santacruzbicycles.com/v10_carbon/


Холандският холдинг Accell Group, един от най-големите търговци на велосипеди в света и лидер на европейския пазар (под неговата „шапка“ оперират множество известни марки като Ghost, Lapierre, Batavus, Hai Bike, Hercules и др.) обяви придобиването на дял от турската компания Bianchi Bisiklet A.S. Тя от своя страна притежава 50 % от италианската компания Atala, така че Accell Group индиректно придобива собственост и там. С тази стъпка холандският холдинг си осигури топ позиции на южноевропейските пазари. Bianchi Bisiklet A.S. държи правата за продажба на продукти Bianchi в Турция, но също така произвежда и/или продава около 250 000 велосипеда годишно, от които 40% на местния пазар и 60% в други европейски държави. Между другото, тя е напълно независима от италианския производител Bianchi, поради което след придобиването името ще бъде сменено на Accell Bisiklet. Atala е един от най-големите велотърговци в Италия и има над 2500 дилъри, чрез които продава над 125 000 велосипеда годишно. Част от тях се произвеждат в турските заводи, а останалите се доставят от други производители. Сред нейните марки са Whistle, Carraro и Dei – много популярни на Апенинския полуостров.


Giant изтегли доброволно от американския пазар 370 велосипеда Anthem X 29er (29-цолови), след като било установено, че рамките имат слабо място и могат да се сцепят при съединението на седалковата и горната тръби.


Организаторите на Eurobike, Messe Friedrichshafen, след като наскоро обявиха, че ще пренесат ноу-хау към Китай, сега допълниха, че ще участват и в организацията на второ велоизложение в Германия, което ще се казва VELOBerlin. За разлика от Eurobike, което има търговски характер, новият панаир ще е през пролетта (26-27 март) и ще е насочено изцяло към крайните потребители.


А новините за покачване на цените не секват. След като китайските фактори са известни отдавна и вече бяха преглътнати, сега е ред на Тайванските. През последните месеци тайванският долар поскъпна значително спрямо щатската валута, което неминуемо ще доведе до увеличение на цените и на велосипедите, и на компонентите, особено на пазарите, в които се търсят по-скъпи и качествени продукти, които се произвеждат основно в островната държава.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>