Кратки новини #54

Малко икономическа информация оттук-оттам, както и новости около някои велоизложения през 2011 г.


Концепцията на най-голямото велоизложение в света, Евробайк, ще бъде „изнесена“ и в Китай, където от 27 до 30 юли 2011 г. ще се проведе за пръв път панаирът Bike Asia, в който организаторите на Евробайк също ще участват активно. Подобно на оригинала, азиатското шоу също ще има открито шоу и закрити зали с много нови продукти. Една от основните цели на новото изложение ще е да подобри сътрудничеството („синергията“) между пазарите в Азия и на Стария континент.

Традиционният и най-голям велопанаир в Далечния Изток, Taipei Cycle Show, също се развива отлично и поради нарастващия брой изложители през 2011 г. ще предлага и открити изложбени площи. Капацитетът на велоизложението за 2011 г. вече е изцяло запълнен. Датите, на които ще се проведе, са 16-19 март.


Тайвнаският износ към Европа се възстановява с бързи темпове след значителния спад с 15% през миналата година. Това обяви председателят на Тайванската асоциация на износителите на велосипеди Уинг-Минг Янг. През първата половина на 2010 г. износът (измерен като единици продукция) е нараснал с 34,4 % спрямо същия период на 2009 г. Общият износ на велосипеди и части за тях (към всички държави, не само тези от ЕС) също бележи ръст от 12,2%, като европейският пазар е с най-голям дял – цели 71 %.

И докато сме на тема Тайван и Китай, правителствата на двете държави миналата година сключиха споразумение за свободна търговия, което влезе в сила преди малко повече от месец. Съгласно клаузите в договора от началото на 2011 г. вносните мита в Китай върху велосипеди и части за тях с произход Тайван ще паднат от 13 на 5 %, а от 2012 г. ще отпаднат напълно. Това несъмнено ще даде много сериозно отражение във велоиндустрията, не само на регионално ниво, но и в световен мащаб. Очаква се в не много далечно бъдеще Европейската комисия да намали значително вносните мита за китайски стоки – ако това стане, европейските производители ще се изправят срещу мощни конкуренти, опериращи едновременно в Китай и Тайван и оптимизиращи по този начин дейността си и вероятно още повече компании от Стария континент ще трябва да изнесат поне част от производството си в страните от Далечния Изток.
Най-големият производител на велосипеди в света, Giant, още от миналата година се подготвя за влизането в сила на споразумението, инвестирайки 36 милиона долара в нов завод (девети поред за компанията и шести в Китай) в гр. Куншан, чиито производствен капацитет ще е 1 млн. велосипеди годишно. Във фабриката, построена на площ 400 000 кв.м. ще се произвеждат също алуминиеви и карбонови рамки. Другите производители в региона едва ли ще останат по-назад.
Тайванските производители отправят поглед и към други страни в региона, където да инвестират, разширявайки производството си. Такива са Индонезия, Индия и Виетнам.


Според скорошно проучване във Великобритания броят на продадените велосипеди през 2010 г. вероятно ще достигне 4 млн. единици, което е значителен ръст в сравнение с предишни издания на същото изследване. Голяма част от този ръст се дължи на нарастващия брой нови любители на колоезденето, много от които са жени и младежи. Увеличава се и броят на „ентусиастите“, които толкова са харесали колоезденето, че са готови да похарчат солидни суми за екипировка, аксесоари, повече от един велосипед и т.н. Анализаторите очакват тенденцията да се запази и в следващите години. Въпреки тези данни, най-големият търговец на велосипеди в Обединеното кралство – веригата Halfords – отбеляза лек спад в доклада си за първите 6 месеца на 2010 г. От друга страна двата най-големи онлайн магазина във Великобритания, съобщиха в прес-изявления за огромни увеличения (до 300-400 %) в продажбите си извън границите на страната.

За разлика от други пазари, френският се е свил с 5% през първото полугодие на 2010 г. Анализаторите посочват като основна причина за това несигурността у френските потребители относно икономическата ситуация в страната, която ги кара да пазаруват по-предпазливо и се отразява на продажбите в целия сектор „стоки за бита“. Все пак при някои категории велосипеди се наблюдава ръст, въпреки общата тенденция – маунтин байковете обаче не са сред тях.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>