Велоизложения 2010 – Евробайк

След два месеца, изпълнени със събития в България, заради които не ни остана време да отразяваме нищо друго, време е отново да погледнем какво става по света и какви нови продукти ни очакват през 2011 г. В следващите месеци ще ви представим новости от повечето големи производители (за някои вече сме го направили, но въпреки това списъкът не е никак малък), но преди това нека хвърлим бърз поглед към най-голямото велоизложение в света, където обикновено биват представени всички нови продукти за следващия сезон, че и за по-следващия понякога – Евробайк във Фридрихсхафен, Германия.


Общи тенденции

– За поредна година бе отчетено увеличение на посетители, изложители, журналисти, площ, представени продукти и т.н. Евробайк 2010 счупи всички досегашни рекорди и не показва никакво забавяне на темпото, напук на икономически кризи и всякакви други проблеми, разтърсващи други индустрии.
– Огромен брой заявки бяха подадени в традиционния конкурс за наградата на Евробайк (Eurobike Award). Предложенията бяха общо 565 от които 148 бяха концептуални проекти на студенти – те се състезаваха в самостоятелна категория. От останалите 417 заявки журито награди 92, т.е. почти всяка четвърта, което пък кара някои да се питат доколко е стойностна подобна награда. Бяха присъдени и 12 златни награди за най-иновативните продукти. Повече за конкурса и отличените продукти можете да прочетете тук: http://www.eurobike-show.de/eb-en/supporting-programme/eurobike-award-2010.php
– Едва ли ще се учудите от факта, че електрическите велосипеди бяха повече от всякога и фокусираха вниманието на медии, търговци и обикновени любители. Технологиите в този сегмент продължават да се развиват към по-голяма ефективност, по-ниско тегло, приятен външен вид и по-добра функционалност. Пример за това са новите серии е-велосипеди от производители като Cannondale и др. Макар приложението на тези технологии да е основно при градските велосипеди, не липсваха интересни предложения и при маунтин байковете. След миналогодишния дебют на два твърдака с електромотор, австрийският производител KTM добави и фрийрайд модел, наречен eGnition, а Haibike показаха чудесно изглеждащ ХС/АМ байк с подпомагащ електрически двигател. След някоя и друга година Уоутър може би няма да си намира толкова трудно „равностойна“ компания за каране.

– Продължава и „нашествието“ на 29-цолови велосипеди. Вече почти няма голям производител, който да не е добавил подобен модел (понякога няколко) в линията си.

– В рамките на Евробайк имаше и модни ревюта, представящи последни колекции на някои от реномираните производители на облекло и екипировка. Мен ако питате, повечето дрехи, показани там, изглеждат доста по-приятни и най-вече по-функционални, отколкото в класическо прет-а-порте. Освен това имаше и специален форум и секция, посветени на велотуризма, а традиционният Demo Day, в който много от новите продукти и технологии могат да бъдат изпробвани в реални условия, отново бе обект на засилен интерес от страна на посетителите.
– Друга основна тема, за съжаление не съвсем приятна, бе увеличението на цените – както на цели велосипеди, така и на отделни компоненти. Причините са комплексни и включват обменния курс на китайската валута, цената на труда и на материалите и огромното (четирикратно) повишение в цените за транспорт и доставка. Тези фактори не са нови, така че търговците приеха сравнително спокойно лошите новини и атмосферата на изложението не бе помрачена от тенденцията на поскъпващи продукти. Въпреки това много производители споделиха, че поръчките към тях, реализирани чрез Евробайк, не са били на очакваното ниво. Подобен резултат обаче се дължи и на други причини като по-слабите продажби на някои пазари (включително заради дългата и „лоша“ зима през 2010 г.), кредитната криза и др. Все пак велосипедният бранш остава сравнително слабо засегнат от икономическите предизвикателства в последните години, т.е. бързо преодоля трудностите на икономическата криза и не отчита сериозни загуби и трайно връщане назад в показателите.
И ако общото повишение на цените, за което споменахме, се движи в границите 5-10 %, производителите на карбонови рамки и велосипеди са изправени пред много по-голямо увеличение, след като трите основни доставчици на карбонови влакна и платове обявиха цени с около 66 % по-високи от досегашните нива. В този сегмент последиците вероятно ще бъдат доста по-сериозни!


Кратък преглед на някои от интересните продукти в Евробайк 2010 (без да претендирам под каквато и да е форма за изчерпателност и умишлено спестявайки информацията за повечето по-известни марки, чиито продукти тепърва ще ви представяме в отделни статии):

BPeople е нова марка за седалки от най-висок клас, която идва от Италия. Зад нея стои един от големите производители на подобни продукти, но засега мениджърите на компанията умишлено го прикриват, тъй като искат да наблегнат на това, че техните седалки са съвсем различни и със собствено лице и характеристики. За да подчертаят високото качество и стил на продуктите си, BPeople ги предлагат в луксозни дървени кутии. Топ моделът е изцяло от карбон, с покритие от естествена кожа и тегло 138 грама, а цената му е 450 евро.

Вече стана дума за модела eGnition на KTM, но си струва да го погледнем и по-отблизо. Той е с характеристиките на фрийрайд велосипед – здрава рамка, отпусната геометрия и изобилен ход (180 мм), но е оборудван и с електромотор на Clean Mobile, наречен HarmonicChainDrive, който генерира мощност 1200 вата и впечатляващите 150 Nm въртящ момент. С цялата тази мощ е логично да се запитаме дали eGnition не се доближава повече до мотоциклетите на марката, отколкото до нормален планински велосипед. С такова „чудовище“ си мисля, че ще карам неуморно по моторджийските пътеки край София и в двете посоки! Между другото, употребата на велосипеда в пътни условия е забранена – сигурно има защо.

Fizi:k направи първата си стъпка на пазара за велосипедни обувки с два модела за шосейно колоездене. Шпайковете използват най-висококачествени материали, произведени ръчно в Италия, и предлагат екстри като самооформяща се вътрешна подметка и др. Да се надяваме, че по-нататък ще се появят и МТБ модели!

Френският производител на капли и спици Mach1 е известен и с роботизираните си машини за плетене и центроване на колела. Във Фридрихсхафен бе показан последният им такъв продукт – напълно автоматизирианият T3W-А. Той има три ключа за спици, които работят едновременно и центроват колелото. T3W е предвиден да работи синхронизирано с друг робот на компанията, който „стабилизира“ колелото (този процес включва освобождаване на спиците от ненужни напрежения и др.), а капацитетът на машините е 75 колела на час.

Шведската компания POC, която в последните 1-2 години уверено завзе позиции на пазара на протектори, представи поредния си модел с отличителен дизайн и добри защитни характеристики – all-mountain каската Trabec. Подобно на други подобни продукти, Trabec  съчетава лекота и проветривост с допълнителна защита на задната част на главата и се предлага в два варианта, като при Trabec Race задното покритие слиза съвсем ниско до основата на черепа. Конструкцията на каската комбинира EPS пяна и арамидни влакна.

Испанският производител Mondraker привличаше вниманието най-вече със своя нов модел Zenith. Байкът е с ход на задната ос 170 мм и е разработен с помощта на Фабиен Барел, за да отговори на нуждите на ендуро спускачите (например участниците в Megavalanche), както и на всеки друг, който търси лек, пъргав и способен байк за спускане, но не само – стандартните окомплектовки включват два венеца отпред, което добавя независимост от лифтове и позволява преследването на хубави пътеки и на собствен ход. Линията Factor RR със 120 мм ход на окачването също е изцяло обновена.

Производителят на компоненти Nuke Proof ще се пробва и в сегмента рамки и велосипеди. Компанията представи 4Х твърдака Snap, DH модела Scalp и ендуро велосипеда Mega.

Hope представи много интересна задна касета с интегрирано свободно движение –  по този начин теглото намалява в сравнение с класическата комбинация венци + главина със свободно движение. Новият продукт може да се монтира (с някои модификации, тъй като тялото на свободното движение на главината става излишно) на главините Hope Pro 2 и Pro 3 (едни от най-леките на пазара), а „печалбата“ от това е около 20 г по-ниско тегло в сравнение с комбинация от същата главина и задни венци Sram XX. Касетата е конструирана от два зъбни блока, всеки от които е фрезован от цяло парче алуминиева сплав (големите зъбни колела) и стомана (малките венци). Снимки можете да видите в сайта на Hope: http://www.hopetech.com/page.aspx?itemID=SPG194
Британската компания показа и интересен заден фар, хидравлична дискова спирачка за траял, преден водач/обтегач за веригата и предни венци.

Германският производител Bionicon също има два нови модела – Reed е със 140 мм ход, а Alva се предлага във варианти със 160 и 180 мм. Велосипедите на марката са известни с това, че използват вилки „собствено производство“ (всъщност съвместна разработка с SR Suntour), които предлагат значителна промяна на хода, а в последното поколение е добавена и система за мазане с външни портове, която позволява маслото да се сменя без разглобяване на вилката, само с комплект спринцовки.

Chris King направиха промяна в конструкцията на чашките си, добавяйки конусовиден уплътняващ пръстен, който да подсигурява здрав и плътен контакт между стержена и лагера на горната чашка. Досега за тази цел се използваше О-пръстен и компанията години наред нямаше проблеми с него, но напоследък велосипедите стават все по-дългоходови, което увеличава натоварването в областта на челото и се оказа, че с досегашния дизайн възникват неприятности от време на време (скърцане, разхлабване и необходимост от по-честа смяна на О-пръстена). С новата конструкция чашките на Chris King са готови да се справят и с най-агресивното каране и сякаш като потвърждение за това, а също и в отговор на нуждите на пазара, в каталога им се появяват и нови комплекти чашки за конусовидни стержени (1.5 долу и 1 1/8 в горния край). Друго допълнение във връзка с нов стандарт, само че при задните главини, е проходната ос с размери 142х12 мм, каквато вече се предлага от американския производител. Явно този стандарт се възприема добре от индустрията, защото се забелязва при все повече велосипеди.

Ghost, един от най-известните германски производители, също има интересни предложения за електрически маунтин байкове. Велосипедите са два, твърдак и „меко“ колело, обединени под името E-Ndure. Моделът с окачване се казва Evo 2 и е най-близо до категорията FR, със 160 мм ход отпред и отзад и един венец отпред (прототипът на изложението бе с главина Rohloff с 14 вътрешни скорости, но не е ясно дали крайното решение ще е такова). Батерията е поместена в долната тръба, а двигателят в уголемената муфа за средното движение. С контролер от кормилото се избират режимите на работа (повече или по-малко да помага моторът при педалиране), а максималната скорост (при включен мотор) е ограничена до 25 км/ч (изискване на ЕС). Теглото на Evo 2 е 26 кг.

Marin показаха чисто нов карбонов твърдак, наречен CXR, както и нов DH модел.

Bianchi, една малко позабравена у нас марка, също присъстваше с доста шосейни велосипеди, но не липсваха и интересни модели за планината. Техният актуален състезателен ХС твърдак се казва Methanol SL и едва ли ще се учудите, че е с карбонова рамка, тежаща 1170 грама, като за повече здравина в тръбите има вертикално ребро от едната стена до другата. Средното движение е BB30, а колът за седалката е интегриран, т.е. седалковата тръба просто е по-дълга, като може да бъде отрязана до необходимата дължина или дори скъсена още повече, за да стане „нормален“ размер и използвана в комбинация с кол 31,6 мм.

Друга компания, към която отдавна не сме поглеждали, е Be One. Холандците се бяха подготвили с три модела с двойно окачване, всички носещи името Moko и използващи „собствен“ пневматичен шок, наречен Air/Fuel, но с различно предназначение и ход на окачването – 120, 140 и 160 мм.

DT Swiss представиха нови готови колела. В някои от тях са използвани главини от новата серия 350, които са малко по-тежки от 340, но използват доказания храпов механизъм на швейцарския производител. Към серията 240 са добавени опции за 15 мм проходна ос и за Lefty отпред, както и 150х12 мм ос за задните главини. Готовият комплект колела за фрийрайд с 32 мм капла и тройно кръстосани спици е олекнал с 200 грама, така че името му вече е FR 2050. Като цяло през следващия сезон компанията е наблегнала на по-достъпните готови колела – такива са Tricon M 1700 (използва основните технологии в тази нова линия продукти на DT Swiss, но са спестени някои детайли като изтънените спици, главините с отделни фланци и др.), Х 1600, Х 1800 и Х 1900. При вилките също има подобрения, най-вече в системите за амортизация.

Canyon (германски производител, чиято философия е да продава велосипедите си директно на крайните клиенти през интернет, което позволява поддържането на по-ниски цени) заменя за 2011 г. досегашния модел Torque ES с новия Strive. Става дума за ендуро велосипед със 160 мм ход на окачаването, за което е използвана нова, едноставна система с допълнителни връзки, задвижващи шока – това е нещо съвсем ново на фона на досегашните конструкции на компанията с Horst Link и може би е индикация за планове, включващи навлизане на американския пазар. В рамката има множество подобрения спрямо предшественика й – задна проходна ос 142х12 мм, РМ накрайници за задната спирачка, позволяващи директен монтаж на апарата, хидроформовани тръби на предния триъгълник, конусовидно чело, иглени вместо плъзгащи лагери (втулки) при захващането на долното ухо на шока, брони и маркучи, скрити в тръбите на рамката, а при най-скъпите модификации и карбонови стойки на седалката.

Интересен бе и прототипът Project 1.442, който комбинира 10-скоростна задна касета с главина с вътрешни скорости, която е собствена разработка на Canyon. Целта е теглото на цялата система да не надвишава това на комплект компоненти от серията Deore XT, като в същото време предавките в главината са по-износоустойчиви и осигуряват малко по-добро разпределение на предавателните числа. Рамката е карбонова, а повечето от компонентите са сред най-леките на пазара, което помага теглото на целия велосипед да падне до около 8,4 кг. И тук задната ос е 142х12 мм, накрайниците за спирачка са Post Mount, а на мястото на предния дерайльор е монтиран водач за веригата.

В отговор на тенденцията за все по-широки кормила сред спускачите, Syncros показа модел, чиято широчина бе 1 (един) метър! За щастие това бе просто шега, но останалите нови (и реални) продукти на компанията също заслужават внимание – карбонови и алуминиеви лапи и кормила, както и готови колела.

Британската компания DMR представи две нови Cr-Mo рамки. Bolt е предназначена за slopestyle каране и e с едноставно задно окачване и ход 125 мм, а препоръчителната вилка е с ход 120-150 мм. Omen е стоманен твърдак за 4Х. Наред с тях, на щанда на DMR имаше и нови платформени педали от висок клас, наречени Vault.

Commencal бе на линия с третото поколение на модела Supreme DH. Велосипедът за спускане изглежда страхотно, позицията на шока е променена, както и ставните връзки, които го задвижват, центърът на тежестта е свален по-ниско, междуосието може да се променя чрез специални вложки за задната ос, челната тръба е 1.5, броните и маркучите са прокарани в тръбите на рамката, горната тръба слиза по-ниско, както и средното движение.

Лапата за спускане с директен захват на Thomson е дългоочакван продукт, който е на финалната права, преди да влезе в производство. Теглото за момента е 160 грама за дължина 55 мм.

NS Bikes подготвят два модела със задно окачване, чиито прототипи бяха показани в рамките на Евробайк. Единият е с фиксиран ход 100 мм, а другият с регулируем – 150/170 мм.

Най-новото попълнение сред спирачките на Magura е моделът Marta FR, който има достатъчно спирачна сила и добро охлаждане, така че да отговаря на името си, като в същото време тежи само 360 грама.

Brooks показаха интересни ръкохватки, притягащи се с болт, които в контактната зона вместо полимер използват естествена кожа, намотана около алуминиевата основа. Предполагам, че комфортът никак няма да пострада от това, а външният вид е уникален и изцяло в унисон със седалките на британския производител.

Phoenix DH е най-новият модел на американския производител Pivot и е преназначен за спускане. Както знаете, компанията използва окачването DW-Link, така че за новата рамка със сигурност бързо ще се оформи списък от желаещи да я притежават.

Повече подробности за някои от горните продукти, както и за много други, очаквайте по-нататък в отделни статии.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>