Спортни новини #24

Кам МакКоул спечели 26Trix в Леоганг; Стив Пийт създаде отбор за подпомагане на млади състезатели; Дан Атертън си счупи два прешлена на Dirt Jump.


Камерън МакКоул спечели петото издание на състезанието 26Trix, което се проведе в края на юни в австрийския курорт Леоганг. Това е Dirt Jump надпревара за най-добър трик, която традиционно събира най-добрите планински колоездачи в дисциплината (името на проявата показва, че тя е само за 26 цолови велосипеди, т.е. не участват BMX карачи). От стартиралите 60 участници към финала, след квалификации, продължиха 16, а от тях най-добре се представи Мак Коул. Втори, само с една точка по-малко, остана канадецът Брандън Семенук, а трети е Мартин Сьодерстром от Швеция.

Стив Пийт създаде собствена програма за развитие на състезатели от Великобритания, наречена Steve Peat Syndicate. Това е отбор, в който желаещите влизат със закупуването на специален комплект, включващ велосипед Santa Cruz V10 и екипировка. С парите от тези комплекти, които са доста малко на брой (засега проектът стартира с 12 места), се финансира поддръжката на отбора, а тя включва механик по време на състезанията, представяне в медиите, но най-вече целенасочени тренировки за подобряване на уменията и резултатите, водени от самия Пийти и (вероятно) с допълнителна помощ от други известни състезатели. Освен това членовете на отбора ще могат да си купуват резервни части и екипировка с отстъпка от цената. Същинският старт на програмата ще е през 2011 г. Имайки предвид високото ниво на британската състезателна сцена и успехите на Стив Пийт (струва си да припомним, че той е помогнал в немалка степен и на топ-състезатели като Джош Брайсленд и Брандън Феърклоф), няма да е учудващо, ако Steve Peat Syndicate се превърне в люлка за млади таланти, които ще наблюдаваме в СК след някоя и друга година.
За повече подробности можете да посетите и сайта на отбора: http://www.stevepeatsyndicate.com/

Британският DH и 4X състезател Дан Атертън претърпя тежко падане на глава, докато се е забавлявал на Dirt-скокове в близост до мястото, където живее. Дан веднага е бил откаран в местната болница, където изследванията показали, че има счупване на два прешлена, което наложило поставянето на шина от типа Halo. За щастие той движи безпроблемно всичките си крайници, не са засегнати нерви в гръбначния стълб, така че се очаква, ако възстановяването върви по план, да е отново на колелото до края на годината.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>