Кратки новини #53

Shimano във Facebook  и Twitter; очаква се увеличение на цените на велосипедите; един добър пример от Великобритания.

Shimano реши да предостави на клиентите си и почитателите на марката още един информационен канал, използващ модерните „социални мрежи“ Facebook  и Twitter. Японският производител е открил в тях страници, на които редовно ще изнася новини за резултатите на спонсорирани атлети, както и други новости, засягащи компанията и нейните продукти. Във всеки от двата сайта има по една страница за шосе и една за планинско колоездене. Ето и адресите, на които можете да ги следите:

Facebook (Shimano MTB)
http://www.facebook.com/photo.php?pid=420233&id=138472649502269#!/pages/Shimano-MTB/138472649502269

Facebook (Shimano ROAD))
http://www.facebook.com/?ref=logo#!/pages/Shimano-Road/138890989455292

Twitter (Shimano MTB)
http://twitter.com/ShimanoMTB

Twitter (Shimano ROAD)
http://www.twitter.com/ShimanoROAD

Като стана дума за японския производител, обявените от него финансови резултати за първата половина на 2010 г. показват солиден ръст и пълно възстановяване от спада, предизвикан от икономическата криза през 2009 г. Това се отнася за компанията като цяло и с още по-голяма сила за велоподразделението й, което отбелязва увеличаване на продажбите с 19,8% спрямо същия период на миналата година и ръст на оперативните приходи с 91,8%, т.е. почти два пъти.


Друга икономическа вест, но не съвсем приятна за крайните потребители, е очакваното увеличаване на цените на велосипедите в общоевропейски мащаб. Accel Group (собственик на няколко европейски марки с огромни продажби на Стария континент) бе първият голям производител, който обяви тази тенденция. Повишението ще бъде между 5 и 10 % спрямо продуктите за 2010 г. Първоначално се е очаквал дори по-голям ръст, но спадащият курс на долара е подобрил малко перспективите. От друга страна, ако китайското правителство повиши обменния курс на юана (мярка, която се очаква отдавна под натиска на САЩ и ЕС), може да се стигне и до допълнително вдигане на цените. Обявеното засега увеличение следва ръста в цените на компонентите. Причини за него са увеличаващата се цена на суровите материали, кризата на труда в Китай (свързана с по-големи разходи за заплати), обменният курс на еврото и поскъпвнето на цената на доставките.


Планинските колоездачи във Великобритания, по-специално в Южен Уелс, предстои да се радват на много нови пътеки и дори на изцяло нови центрове за планинско колоездене. С цел подобряване и разширяване на съществуващи съоръжения и изграждане на нови такива, консорциум от организации, работещи в тази сфера, е спечелил проектно финансиране в размер на 5 милиона паунда от Европейския фонд за регионално развитие. Макар че подобна информация по никакъв начин не ни засяга пряко, реших, че си струва да я споделя като един добър пример. Кой знае, може и в България някой ден да се случат подобни неща…

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>