„Дни на планинското колоездене в Родопите“ – Горни Юруци

Есен е и отново е време за каране с „Байкария“ в района на Ивайловград. След две поредни години около с. Костилково, през 2010 г. мястото на срещата е ново, муцуните ще са стари и добре познати (а пък всички новозапалени са добре дошли!), а маршрутите ще са кръгови, като ще има за всекиго по нещо интересно. Три дни – от 15 до 17 октомври. Следват подробностите.

Какво се случва?
Карания по кръгови маршрути в района на с. Горни Юруци (Крумовградско-Ивайловградско)

Кога?
15-17 Октомври 2010

Настаняване?
На хотел или палатка в с. Горни Юруци. За резервации в хотела, потърсете Митко Огнянов – 0889 529 961. Цената на нощувката е 10 лв.

Храна?
Всеки участник осигурява сам прехраната си. Храна може да се купи от Крумовград, Ивайловград или магазина или кръчмата в селото.

Продължителност и трудност на маршрутите?
Предвижда се да караме три дни по кръгови маршрути с дължина около 40 – 50 км в посока Стражец и Коджа еле, Меден Бук и Меандрите на Бяла река, Гугутка и Ботурче. Нивото на трудност е средно, като настилката е основно горски пътища и пътеки. Ще има и малко каране по асфалт.

Повече информация за района и село Горни Юруци
Районът, в който ще караме, е много интересен поради отдалечеността и изолираността си от останалата част от страната. Затова остава и по-слабо икономически развит, но за сметка на това със запазена природа, биоразнообразие, бит и традиции. Ще видим изоставени или замиращи села, интересни исторически и природни забележителности и хубави и гостоприемни хора.

Село Горни Юруци е едно от най-южните в България и е непосредствено под северните склонове на най-високия връх на граничния рид Мъгленик, Коджаеле (1266 м). Селото се намира на просторни поляни в близост до р. Юруклерска. Там живеят помаци (българи с мохамеданско вероизповедание) – весели, задружни и гостоприемни хора, които имат традиционен селски поминък – земеделие и животновъдство, производство на мед, лов, дюлгерство. В селото има кръчма и не много зареден магазин. Атракция е голямата Гергьовската люлка.

Важно!
Районът, в който ще караме, е гранична зона. Заради това не забравяйте да носите със себе си документи за самоличност.

Такса за участие?
15 лв.

Допълнителна информация и записване?

Христо Николов – 0897 247 241 / 0884 794 299 или на [email protected]
Васил Тодев – 0898 788 159 или [email protected]

Васил Тодев – 0898 788 159 или [email protected]

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>